Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η ξαφνική επιστροφή του Μπρόγκαν Ράμσεϊ στη ζωή της Λίντια ντε Χάβιλαντ θα αλλάξει για πάντα τα δεδομένα.
Η ανάμνησή του τη στοιχειώνει ακόμα. Τότε ήταν απλώς ο νεαρός γιος του κηπουρού. Το ήσυχο και ευαίσθητο αγόρι που εκείνη είχε πληγώσει ανεπανόρθωτα.
Τώρα τίποτα δεν θυμίζει εκείνο το αγόρι. Είναι ένας γοητευτικός άνδρας αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση.
Μπορεί ο Μπρόγκαν Ράμσεϊ να έχει σημειώσει πολλά επιτεύγματα στη ζωή του, όμως η προδοσία της Λίντια αποτελεί για εκείνον ένα βαρύ φορτίο.
Είναι η γυναίκα που του έστησε παγίδα και τον διέλυσε. Σε χίλια κομμάτια. Κομμάτια που τώρα θέλει να κολλήσει για πάντα.
Η οικογένειά του καταστράφηκε κι εκείνη είναι υπεύθυνη. Η εκδίκηση μοιάζει μονόδρομος.
Υπάρχει κάτι που τον σταματά; Η επίδραση που έχει αυτή η γυναίκα πάνω του.
Τα όρια μεταξύ αγάπης και μίσους είναι στενά. Ορισμένες φορές η εκδίκηση επιστρέφει σ’ εμάς. Κι αυτή η ιστορία το αποδεικνύει περίτρανα.

Προσωπική άποψη:
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σας είχα πει πως είμαι σε θέση να σας αναλύσω εις βάθος τους Διδύμους και τα όποια θέματα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μπορεί αυτοί να έχουν. Ξέρετε ποιους ακόμα μπορώ να σας αναλύσω εις βάθος; Τους Κριούς! Πώς το λέω αυτό με τόση βεβαιότητα; Όχι μόνο έχω παντρευτεί έναν από αυτούς, αλλά αποτελεί και απ' τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα του είδους. Οπότε, βάλτε καφέ κι ελάτε σε μένα, να σας τα πω, όλα με το νι και με το σίγμα, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τον εγωκεντρισμό, την επιμονή, την ξεροκεφαλιά και την ξερολίαση που τους διακατέχει -άδικα, μάλιστα, στο 110% των περιπτώσεων. Βέβαια, τους αγαπάμε ακόμα κι έτσι -έχουμε κι εμείς την ψυχοπάθειά μας-, όπως αγαπήσαμε και τον Μπρόγκαν, τον πρωταγωνιστή της νέας ιστορίας της Sheridan, ο οποίος, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, είχε κάθε λόγο να επιστρέψει και να ζητήσει την αποπληρωμή που του χρωστούσαν.

Όταν ο Μπρόγκαν ήταν σχεδόν παιδί ακόμα, γνώρισε τη Λίντια, χωρίς να ξέρει τότε πως αυτή θα ήταν η στιγμή που θα τον καθόριζε και θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Εκείνος δεν ήταν παρά ο νεαρός γιος του κηπουρού, ένα αγόρι με βαθιές ευαισθησίες, που έμελλε να πέσει στην παγίδα που του έστησε εκείνη και που δεν διέλυσε μόνο τον ίδιο, συναισθηματικά και ψυχολογικά, αλλά κατέστρεψε και την οικογένειά του, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να κάνει τίποτα για να την προστατεύσει ή ν' αναστρέψει την κατάσταση. Χρόνια μετά, ο Μπρόγκαν έχει πετύχει πολλά και σπουδαία πράγματα στη ζωή του, όμως η Λίντα και η προδοσία της δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλό του, στοιχειώνοντας τις σκέψεις του και ποτίζοντάς τον με την ανάγκη να την εκδικηθεί προκειμένου να μπορέσει να λυτρωθεί απ' αυτό το εσωτερικό του βάσανο. Και πράγματι, τόσα χρόνια μετά, επιστρέφει στη ζωή της, αποφασισμένος να τη διαλύσει, όπως ακριβώς έκανε κι εκείνη σ' αυτόν. Όμως, η επίδραση που έχει πάνω του είναι πολύ πιο ισχυρή απ' όσο πίστευε και το σχέδιό του όχι τόσο μονόδρομος όσο περίμενε.

Η Sheridan επιστρέφει με μια ακόμα δυνατή ιστορία χαρακτήρων κι αυτός είναι ο λόγος που την αγαπώ τόσο πολύ. Το ότι δεν εστιάζει τόσο στην πλοκή της, προσπαθώντας να την κάνει ανατρεπτική, πρωτότυπη, ιδιαίτερη, αλλά στους ανθρώπους που στηρίζουν την πλοκή αυτή και την εξέλιξή της, γιατί πολλές φορές, πέραν του στοιχείου της έκπληξης, αυτό που πραγματικά μπορεί να κερδίσει τον αναγνώστη είναι το συναίσθημα, όχι μόνο γιατί μπορεί να ταυτιστεί με αυτό, αλλά γιατί μπορεί ν' αποδοθεί με τόσο ισχυρό τρόπο που να τον κάνει να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να αναθεωρήσει πράγματα και καταστάσεις, να βάλει στην άκρη το εγώ του και ν' αφήσει να υπερνικήσει το εμείς, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, με όποιον τρόπο κι αν αυτό αποδίδεται. Κι αν η Sheridan δεν είναι από τις κορυφαίες συγγραφείς στον τομέα αυτό, τότε δεν ξέρω ποια άλλη θα μπορούσε να είναι στη θέση της.

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική, για ακόμα μια φορά, με την σύγκρουση ανάμεσα στους παρελθοντικούς εαυτούς του Μπρόγκαν και της Λίντια, με αυτό που είναι στο σήμερα, ν' αποδίδεται ξεκάθαρα, με έμφαση στις μικρές εκείνες ξεχωριστές λεπτομέρειες, που εν τέλει είναι κι αυτές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, αρκεί να είσαι ανοιχτός ώστε να τις εντοπίσεις. Ο Μπρόγκαν έχει επιστρέψει για να πάρει την εκδίκησή του, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα. Αν θα φέρει εις πέρας την αποστολή του ή θα επιλέξει να δώσει στη Λίντια συγχωροχάρτι, ξεκινώντας μαζί της από το μηδέν, αφήνοντας στο παρελθόν όλα όσα τον πλήγωσαν και τον σημάδεψαν τόσο βαθιά. Γιατί, το να παραδοθείς στην ανάγκη σου να εκδικηθείς κάποιον είναι εύκολο, αλλά το να τον συγχωρήσεις απαιτεί μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης, πολύ περισσότερο όταν πρέπει να συγχωρήσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό για τα λάθη που έκανες εσύ και τον πόνο που εσύ σκόρπισες στην πορεία σου μέχρι να φτάσεις σ' εκείνο το κομβικό σημείο, όπου μετά το επόμενο βήμα σου δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Νομίζω πως όλη η ουσία του βιβλίου εμπεριέχεται σε μία και μοναδική φράση: Η συγχώρεση δεν είναι συναίσθημα, αλλά επιλογή, και κάποιες φορές υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα επιλέξεις ξανά και ξανά. Τόσο ο Μπρόγκαν όσο και η Λίντια, βρίσκονται περικυκλωμένοι από σκιές ενός παρελθόντος που δεν μπορούν να παραβλέψουν, αλλά που καλούνται να ξεπεράσουν, αν κι εφόσον θέλουν να προχωρήσουν από κοινού σε μια νέα ζωή, απαλλαγμένοι από τις ενοχές και τις αγωνίες που τους βαραίνουν, αλλά και από τις σκοτεινές εκείνες επιθυμίες που συχνά αποτελούν τροχοπέδη στη ζωή μας. Η εξαπάτηση, ο φθόνος, το μίσος παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία μας, αλλά δεν είναι αδύνατον να ξεπεραστούν, όχι αν η εμπιστοσύνη, η πίστη και η αγάπη μπορέσουν να σταθούν πιο δυνατές, βοηθώντας τους να υπερπηδήσουν όλα εκείνα τα εμπόδια που βρίσκονται στο διάβα τους, ώστε να πορευτούν σε ένα φινάλε που θ' αποτελέσει ταυτόχρονα κι ένα νέο ξεκίνημα. Τα όρια ανάμεσα σε αυτά είναι πολύ λεπτά, το να ξεπεραστούν δεν είναι ακατόρθωτο, αλλά απαιτείται μεγάλη δύναμη για να συμβεί αυτό. Άραγε, μπορούν να τα καταφέρουν; Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας...
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Κουτσάκου Μαρία Ευγενία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-5543-69-3