Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Τσάρλι είναι αποφασισμένος να γιορτάσει τα ογδοηκοστά του γενέθλια με την οικογένειά του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τότε που έχασε τη σύζυγό του, τον πραγματικό σύνδεσμο της οικογένειας Τσάμπερλεν, οι ζωές των παιδιών του έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, που ακόμα και μια ολιγοήμερη επανένωση φαντάζει με θαύμα.
Η κόρη του Λόρα είναι χωρισμένη και την ίδια στιγμή ο έφηβος γιος της αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κατηγορία. Αλλά και οι γιοι του Τσάρλι δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση: ο Σκοτ παντρεύτηκε πρόσφατα, απέκτησε δύο θετές κόρες και εργάζεται πυρετωδώς στη Νέα Υόρκη όπου πηγαινοέρχεται, ενώ ο Νικ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τον τραγικό χαμό της γυναίκας του. Τώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα μόνος με τα τρία μικρά παιδιά τους.
Η οικογένεια Τσάμπερλεν καλείται να ανακαλύψει επιτέλους τι είναι αυτό που τους ενώνει όλους… σε δέκα μόνο μέρες. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

Προσωπική άποψη:
Ένα απ' τα κύρια χαρακτηριστικά των βιβλίων της Elizabeth Noble είναι η νοσταλγική διάθεση που τα χαρακτηρίζει, αλλά και η γλυκόπικρη γεύση που σου αφήνουν στα χείλη. Ιστορίες σχετικά απλές, σε καμία περίπτωση σύνθετες, που όμως καταφέρνουν να σε αγγίξουν, κάθε φορά, επειδή μέσα σε αυτές κρύβονται οι πιο απλές αλήθειες της ζωής, των ανθρώπινων σχέσεων κι όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων πραγμάτων που διαμορφώνουν, επηρεάζουν και καθορίζουν την πραγματικότητα, την καθημερινότητά μας, αλλά και το ποιοι είμαστε. Το "Οικογενειακές διακοπές" δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση όλων αυτών, όπως δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί και ιδανικότερη επιλογή τέτοια εποχή, όπου όλοι μας βρισκόμαστε σε mood διακοπών -ή έστω, ψυχολογικά, είμαστε κοντά σε αυτό, μετρώντας αντίστροφα τις μέρες μέχρι να μπορέσουμε να βρεθούμε κι εμείς σε κάποια παραλία, αλλά κυρίως περνώντας χρόνο με τους οικείους μας.

Η ιστορία μας επικεντρώνεται στον Τσάρλι, ο οποίος ετοιμάζεται να γιορτάζει τα ογδοηκοστά γενέθλιά του. Την ημέρα αυτή θέλει να την περάσει μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, όμως, όσο εύκολο κι αν ακούγεται στη θεωρία, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη, αφού μετά τον θάνατο τη γυναίκας του, που ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων τους, όλοι τους μοιάζει να έχουν απομακρυνθεί, με τον καθένα τους να είναι βυθισμένος στα προβλήματά του. Η κόρη του Λόρα, που είναι χωρισμένη, έχει την ευθύνη για τον έφηβο γιο της ο οποίος έχει μπλέξει σε μπελάδες και αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατηγορία εις βάρος του, ο γιος του Σκοτ παντρεύτηκε πρόσφατα, αποκτώντας δύο θετές κόρες, ενώ την ίδια ώρα εργάζεται πάρα πολλές ώρες, αναγκαζόμενος να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα δύο άκρα της ζωής του, ενώ ο γιος του Νικ προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, με μεγαλύτερη δυσκολία όλων την αποκλειστική ανατροφή των τριών παιδιών του.

Η συγγραφέας αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας. Καθένας από τους ήρωές της αντιμετωπίζει μια δύσκολη κι απαιτητική καθημερινότητα, μέσα στην οποία χάνονται και πολλές φορές τους κάνει να ξεχνάνε ποια πράγματα έχουν πραγματικά σημασία σε τούτη τη ζωή, ανάμεσά τους οι οικογενειακοί δεσμοί, που αν και τους θεωρούμε πολλές φορές δεδομένους, χρειάζονται δουλειά για να συνεχίσουν να είναι ισχυροί και για να βγαίνουν αλώβητοι μέσα από τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η ζωή δεν είναι εύκολη και το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις, όμως και τα δύο είναι πράγματα για τα οποία αξίζει κανείς να παλέψει και που ίσως, τελικά, να μην απαιτούν τόσο μεγάλη προσπάθεια όσο έχουμε στο μυαλό μας, αλλά περισσότερο θετική σκέψη, αγάπη και νοιάξιμο του ενός για τον άλλον.

Καθένας από τους ήρωες της ιστορίας αυτής, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, οι φίλοι μας, τα μέλη της οικογένειάς μας, οι γείτονές μας, οι οικείοι μας, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η αληθοφάνεια με την οποία αποτυπώνονται αυτοί στο χαρτί, τόσο σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό, αλλά και σε ό,τι αφορά το πρακτικό κομμάτι. Καθένας από αυτούς αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες, τα δικά του προσωπικά δράματα, τα οποία είναι άκρως ρεαλιστικά, με την συγγραφέα να επικεντρώνεται στην ουσία αυτών, στην επιρροή που έχουν πάνω τους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο δύναται να τα διαχειριστούν όλα αυτά, καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να μας προβληματίσει αλλά και να μας διασκεδάσει. Γιατί, όσο μαύρες κι αν φαντάζουν ορισμένες καταστάσεις, καμιά φορά είναι αρκετό ν' αφήσουμε το φως να τ' αγγίξει και τότε συνειδητοποιούμε πως αυτό δεν είναι το μόνο χρώμα που τις περιβάλλει και πως το να διώξουμε τα όποια σκοτάδια είναι εφικτό, αρκεί να έχουμε αγάπη στην καρδιά μας, ελπίδα στην ψυχή μας και χαμόγελο στα χείλη μας, που μπορεί να προκληθεί από τα πιο απλά πράγματα.

Η ιστορία αυτή εμπεριέχει ό,τι ακριβώς και οι οικογενειακές διακοπές, που ο καθένας από εμάς έχει κάνει κάποια στιγμή στη ζωή του -ή και που συνεχίζει να κάνει. Έχει φωνές, εντάσεις, τσακωμούς, εσωτερικές κόντρες, αστεία περιστατικά, κωμικοτραγικές ή και αμήχανες στιγμές, μα και στιγμές πλημμυρισμένες από αγάπη και τρυφερότητα. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, τα συναισθήματα είναι αυτά που μένουν και από εμάς εξαρτάται αν αυτά θα είναι όμορφα ή όχι. Και η συγκεκριμένη οικογένεια μπορεί να έχει μόλις δέκα μέρες στη διάθεσή της, όμως φαίνεται πως είναι αρκετές για να μπορέσουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους και να θυμηθούν ποιες είναι η πραγματικές αξίες των οικογενειακών δεσμών, που δεν είναι κάτι τυπικό, αλλά κάτι βαθύ και ουσιαστικό, αρκεί να μην χανόμαστε στη διαδρομή. Μια όμορφη, καλογραμμένη, αστεία και τρυφερή αληθινή ιστορία, που θέτει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, αλλά την ίδια στιγμή μάς "ταξιδεύει" σε όμορφες εποχές και ακόμα πιο όμορφες στιγμές, υπενθυμίζοντάς μας όσα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elizabeth Noble
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 536
ISBN: 978-618-02-2060-5