"Λουίζα Τζάνου. Το ημερολόγιο μιας αντάρτικης ψυχής" του Αντώνη Κωνσταντίνου

Νιώθοντας πως ο θάνατός της πλησιάζει, μια εξωστρεφής και παράτολμη Ελληνίδα, που στην καρδιά και στην ψυχή της έχει χαραχθεί η ιστορική πορεία της Ελλάδας των τελευταίων εκατό ετών, αποφασίζει να μιλήσει για τη νιότη και την καταγωγή της. Είναι η διαβόητη Λουίζα Τζάνου στην οποία αναφέρονται κάποια ιστορικά δοκίμια για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης με καθόλου κολακευτικά λόγια. Η ίδια γνωρίζει όμως μια άλλη όψη των πραγμάτων.
Εν μέσω των συνεπειών του τρομερού λιμού και των γερμανικών αντιποίνων, μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη νέα γυναίκα αγωνίζεται να σώσει τον αδελφό της από τα νύχια των μελανοχιτώνων. Ήδη ο μικρότερος αδελφός της σφαγιάστηκε από τους ταγματασφαλίτες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έγινε ίνδαλμα της Εαμικής νεολαίας. Όμως κάποιες ζηλόφθονες γυναίκες της Αντίστασης δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις μικροπρέπειες της τοπικής κοινωνίας και την κατατρέχουν γιατί προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια, είναι όμορφη και μορφωμένη και δεν σκέφτεται όπως εκείνες.
Όταν το ΕΑΜ της αναθέτει να ηγηθεί των γυναικών, να τις οργανώσει, να τις εμπνεύσει και να τις ενθαρρύνει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, η Λουίζα κινδυνεύει πραγματικά.
Καθώς οι Γερμανοί σκορπούν παντού τον θάνατο, μετατρέποντας την περιοχή των Καλαβρύτων σε κρανίου τόπο, η Λουίζα αναλαμβάνει μια επική απόδραση. Θα τα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της;

"Ο μπαλιούλιας" του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου

Μυθιστόρημα για έναν αιώνα. Μια μαρτυρία ζωής με αναδρομή στον χρόνο. Καμβάς η Ελλάδα της αγροτιάς, της φτώχιας, της κοινωνικής ανισότητας, της προσφυγιάς, της κατοχής, του εμφύλιου, του μίσους για τα πολιτικά πιστεύω των αντιφρονούντων, αλλά και των μεταναστών, των περίφημων γκασταρμπάιτερ (φιλοξενούμενων εργατών) στη μεταπολεμική Γερμανία της ανάπτυξης και του οικονομικού θαύματος. Συντελεστές του έργου άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους από τις «αλησμόνητες» πατρίδες, φτωχοί, αγράμματοι, ακόμα κι ακοινώνητοι, όμως άνθρωποι γνήσιοι, χωρίς συμπλέγματα κι εμμονές, που μάχονται για την επιβίωση μέσα σ’ έναν κοινωνικό περίγυρο με έντονα τα στοιχεία της ανισότητας, των πολιτικών παθών, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Συνδετικός κρίκος των ετερόκλιτων ιστορικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών διεργασιών αυτής της ταραγμένης εποχής, με τα βιώματα, τα πεπραγμένα και τον ψυχισμό των κύριων συντελεστών του έργου, ο έρωτας. Το θαυματουργό ελιξίριο που αγνοεί το διαφορετικό, καταργεί τις κοινωνικές αποστάσεις, απαλύνει τους καημούς και τα βάσανα, λειαίνει τη σκληράδα, τη βία και την αδικία, γαληνεύει τα εσώψυχα, και προσδίδει ουσία και περιεχόμενο στον ασήμαντο και πρόσκαιρο βίο των ανθρώπινων όντων από καταβολής κόσμου.

"Ο ωκεανός αποκαλύπτεται" της Αναστασίας Γ. Κατσούρη

Η χίμαιρα αναζήτησης της χαμένης Ατλαντίδας, παρασύρει μια ομάδα νέων ανθρώπων, καθορίζοντας τη ζωή, τα όνειρα και τις καριέρες τους, σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή απ’ την Αμερική ως την Ευρώπη και απ’ το Αιγαίο ως τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου η προδοσία είναι συνυφασμένη με την εξουσία και ο έρωτας μοιάζει με οφθαλμαπάτη. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας στην εποχή της μεγάλης ακμής της Ατλαντίδας και ένας σήμερα επιστρέφουν, ζητώντας την ολοκλήρωση που τους στέρησαν, αγνοώντας τις πλεκτάνες αίματος, εξουσίας και κυριαρχίας, που έχουν στηθεί γύρω τους. Η αληθινή φιλία δυο ανθρώπων σήμερα αλλά και ο απαγορευμένος έρωτας δυο νέων πριν την πτώση της Ατλαντίδας θα παλέψει και θα δοκιμαστεί μέσα σε μίση, δολοφονίες και μηχανορραφίες που πλέκονται γύρω τους σαν αδιαπέραστος ιστός της αράχνης. Άραγε η αγάπη και η φιλία στο τέλος θα θριαμβεύσουν; Η χαμένη Ατλαντίδα υπήρξε τελικά και βρίσκεται κρυμμένη για αιώνες ολόκληρους κάπου πολύ κοντά που κανείς δεν υποψιάζεται καν ή είναι μια χίμαιρα;

"Η κίτρινη δακτυλήθρα" του Δημήτρη Κέρτη

Απίθανα γεγονότα κάνουν άνω κάτω την καθημερινότητα μιας ολόκληρης πόλης αναστατώνοντας την ήρεμη ζωή των κατοίκων της. Σημαντικά πρόσωπα, εφοπλιστές, βιομήχανοι, επιχειρηματίες βρίσκονται μπλεγμένοι χωρίς να το καταλάβουν, αλλά το δυνατό παιχνίδι γίνεται από απλούς ανθρώπους που ασχολούνται με ψησταριές, πιτσαρίες, ασφάλειες και με το εμπόριο. Ένας δαιμόνιος δημοσιογράφος, δύο όμορφα κορίτσια και ο ανιψιός του Αστυνομικού Διοικητή προσπαθούν να ξετυλίξουν ένα κουβάρι «βελούδινων» κλοπών και ληστειών που έχουν κάνει να τρέχει με σειρήνες όλο το Αστυνομικό Σώμα της πόλης. Ευτυχώς όμως που υπάρχει η κίτρινη δακτυλήθρα!!!

"Στα χνάρια των ανθρώπων" της Μίνας Μπουλέκου

Αγέρι σηκώθηκε στης γης την άκρη.
Ξύπνησαν πάλι εκείνες οι φωνές
στοιχειωμένες απ το χθες,
ανήμπορες να αντισταθούν
σαν γέρικα κλαδιά
που άπλωναν τις ρίζες τους
στ' ανέμου τη βοή.

"Το πέταγμα" του Γιάννη Αγγελή

Όλοι οι άνθρωποι, είτε το παραδέχονται είτε όχι, επιθυμούν το δικό τους «πέταγμα» προς κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να αφορά τον επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα. Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν, έτσι όπως ακριβώς θέλουν! Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να πετύχουν τη δική τους υπέρβαση; Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας προσπαθεί να φωτίσει κάθε κρίκο από τις αλυσίδες που μας φυλακίζουν από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, υπενθυμίζοντάς μας σε κάθε ευκαιρία πως καθώς ανακαλύπτουμε την ολότητα της ύπαρξής μας, βρίσκουμε συγχρόνως την πραγματική μας δύναμη και πως τα αυθεντικά θαύματα είναι αυτά που δημιουργούνται εντός μας.

"Τα συναισθήματα σε μια σχολική θεατρική παράσταση" της Όλγας Μάνη

Το βιβλίο αυτό περιέχει συμβουλές και οδηγίες για το πώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να δουλέψει με τους μαθητές της τάξης του για τον συναισθηματικό κόσμο, μια ολόκληρη σχολική χρονιά ή όποιο άλλο χρονικό διάστημα επιλέξει. Η συναισθηματική αγωγή, σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου, είναι ένα θέμα που αρχικά φαίνεται δύσκολο. Αν όμως αντιμετωπιστεί ως μέρος της σχολικής καθημερινής πραγματικότητας χωρίς να συνδέεται με κάποιο επετειακό ή άλλο γεγονός, τότε οι μαθητές εξοικειώνονται με τη δραστηριοποίησή τους μέσα στην ομάδα. Στην προσπάθεια αυτή δημιουργήθηκε το θεατρικό έργο: «Ασυναίσθητη Πολιτεία». Μετά την παρουσίαση του θεατρικού έργου από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης στο Θέατρο Πολιτών του Δήμου Περιστερίου, δημιουργήθηκε η ιδέα να εμπλουτιστεί με το θεωρητικό μέρος για το θέατρο και τα συναισθήματα, τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματά τους, τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης παρατίθεται όλο το θεατρικό «Ασυναίσθητη Πολιτεία», με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στη θεατρική παράσταση. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν το «γιατί» να ασχοληθεί ένας εκπαιδευτικός με τα συναισθήματα και να τα εντάξει, μέσω του θεατρικού δρώμενου, στη σχολική πραγματικότητα.
Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Γενικής και Ειδικής Αγωγής και σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και τη Θεατρική Αγωγή.

"Θεατρικές διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στο Δημοτικό σχολείο" της Όλγας Μάνη

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να αναδειχτεί η σπουδαιότητα ένταξης του διαφορετικού στη σχολική πραγματικότητα, μέσα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και κυρίως το θέατρο, και κατά πόσο αυτό συντελεί στην ποιοτική διαφοροποίηση της κουλτούρας του σχολείου. Επίσης αν υπάρχει σύνδεση του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον έτσι ώστε να πραγματοποιείται η διάχυση του ανθρωπιστικού πνεύματος και των καλών πρακτικών της διαφορετικότητας στη σχολική κοινότητα.
Γιατί άραγε να ασχοληθούμε με το θέατρο; Γιατί να ασχοληθούμε με το θέατρο στην εκπαίδευση; Σε τι μας βοηθάει το θέατρο σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στα σχολειά μας; Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα γράφτηκε το θεατρικό έργο: «Ένα ταξίδι στον κόσμο». Μια φιλική παρέα πουλιών, πετάνε πάνω από τον κόσμο, γνωρίζοντας ανθρώπους, χώρες, έθιμα, χορούς, τραγούδια και παιχνίδια. Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά.
Το βιβλίο πλαισιώνεται από τις θεωρητικές αρχές του θεάτρου και τις τεχνικές εφαρμογής του στη σχολική τάξη.
Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των Διαπολιτισμικών σχολείων, της Γενικής, Ειδικής Αγωγής και σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και τη Θεατρική Αγωγή.

"Μόρια, ανάμεσα στο χτες και το σήμερα" της Όλγας Παπαδημητρίου

Η σύγχρονη Μόρια, με τους ανθρώπους της Κοινότητας, πρόσωπα όπου συνυπάρχουν, συμπορεύονται, συνομιλούνε σε αυτόν τον τόπο των 2.500 χρόνων, ξανακοιτά την ιστορία της.
Τα γεγονότα που τη χάραξαν, τον πολιτισμό της στη διαχρονία του, την πίστη της στα ιερά, στις παραδόσεις της. Τις μορφές που άφησαν διακριτό στίγμα. Τους ανθρώπους της και τα βιώματα.
Παρούσα η θάλασσα, η πολύτιμη ελιά με τους συμβολισμούς της, το μάρμαρο. Αυτό με το οποίο σμίλεψαν καλλιτεχνήματα αρχαίοι δάσκαλοι της τέχνης.
Η Μόρια, μετά από την τραυματική συνθήκη, στην κορύφωση του μεταναστευτικού, μας συστήνεται ξανά.
Της οφείλουμε τον σεβασμό μας.

"Ράβοντας όλα τα μπορώ" της Κατερίνα Μακαντάνη

Μια φινετσάτη ιστορία που κρύβει πολλά και όμορφα μηνύματα, προάγει την αυτοπεποίθηση και τις θετικές σκέψεις. Βοηθά μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οι κοινωνικές σχέσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη και η αγάπη είναι οι βασικοί άξονες του παραμυθιού. Ταυτόχρονα όμως, προσεγγίζει με διασκεδαστικό τρόπο το μάθημα της γλώσσας, την ανάγνωση και τη γραφή.
Σε αυτό το βιβλίο, συνδυάζονται όλα… γιατί μπορούν!

"Φυγή" της Ιωάννας Ξυναροπούλου

Tην εποχή του μεγάλου λοιμού, η φυγή μοιάζει με την ωριμότερη σωτηρία, όμως η μνήμη δεν μπορεί να κρυφτεί. Μέσα στην ασθένεια που μαστίζει τους ανθρώπους, όπου τα πάντα αλλοτριώνονται και κατασπαράζονται, οι ήρωες αποτυπώνουν την πτώση των ιδεών, την ανησυχία και το σαράκι που τους κατατρώει ενδόμυχα, πασχίζοντας να βρουν τη λύτρωση σε κίβδηλα ιδανικά και στο μακρινό φευγιό.