Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Στο Ντέβον, ο ντετέκτιβ Μάθιου Βεν στέκεται έξω από την εκκλησία κατά τη διάρκεια της κηδείας του πατέρα του. Τη μέρα που ο Μάθιου απαρνήθηκε την αυστηρή ευαγγελική κοινότητα στην οποία μεγάλωσε, διέρρηξε και τους δεσμούς με την οικογένειά του.
Τώρα επιστρέφει, όχι μόνο για να θρηνήσει τον πατέρα του αλλά και για να αναλάβει την πρώτη του μεγάλη υπόθεση στην περιοχή των Δύο Ποταμών, ένα μέρος όχι τόσο ειδυλλιακό όσο υποθέτουν οι τουρίστες.
Ένα πτώμα βρέθηκε στην παραλία κοντά στο νέο σπίτι του Μάθιου: ένας άντρας με το τατουάζ από ένα άλμπατρος στον λαιμό του, μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου. Για να βρει τον δολοφόνο, ο Μάθιου, καταδύεται στα θανατηφόρα μυστικά της κοινότητας που άφησε πίσω του χρόνια πριν.

Προσωπική άποψη:
Το πρώτο βιβλίο της σειράς "Two rivers", με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Βεν και με την υπογραφή της Ann Cleeves, μιας εκ των δημοφιλέστερων Βρετανών συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο που μας πέρασε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος -όπως κι όλα τα υπόλοιπα βιβλία της Cleeves που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, θα τολμούσα να πω, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς για πόσους πολλούς τίτλους, στο σύνολό τους, μιλάμε. Τέλος πάντων, η ουσία βρίσκεται στο ότι η συγγραφέας επανέρχεται με μια νέα σειρά, πετυχαίνοντας μετά από αρκετό καιρό κάτι που φαινόταν μακρινό στο να το πετύχει ξανά. Να μας προσφέρει μια ιστορία, που μπορεί να μην είναι φρέσκια στον πυρήνα της, την αφηγείται, ωστόσο, με έναν τρόπο πολύ πιο μοντέρνο απ' ό,τι μας έχει συνηθίσει, γεγονός που μας παρασύρει και μας παίρνει μαζί του.

Ο Μάθιου, λοιπόν, επιστρέφει στην πόλη που μεγάλωσε, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του. Μια πόλη που επί της ουσίας τον απέβαλλε, μετά την άρνηση του ίδιου να υπαχθεί στους κανόνες της και ν' ακολουθήσει τα πρότυπά της, κάτι που οδήγησε και στη ρήξη με την ίδια του την οικογένεια. Όμως, η επιστροφή του θ' αποδειχθεί κάτι περισσότερο από σύντομη αφού, ως ντετέκτιβ που είναι, αναλαμβάνει να εξερευνήσει την ανεύρεση ενός πτώματος, πολύ κοντά στο σπίτι του, με μοναδικό στοιχείο το τατουάζ άλμπατρος που το, μαχαιρωμένο μέχρι θανάτου, θύμα είχε στον λαιμό του. Την ίσια ώρα, η εξαφάνιση μιας κοπέλας με... "μαθησιακές δυσκολίες", από ένα τοπικό κέντρο-εργαστήριο για άτομα με ιδιαιτερότητες, έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με τον Μάθιου να καλείται να σκάψει στα άδυτα της κοινότητας που τόσα χρόνια πριν άφησε πίσω του, αλλά που, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί ν' αφήσει πίσω τα μυστικά της.

Αν σε κάτι είναι μετρ η Cleeves, αυτό είναι στο να δημιουργεί ατμόσφαιρα, κάτι που πετυχαίνει και σε αυτό το μυθιστόρημα, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής όπου και εξελίσσεται η ιστορία μας, συνδυάζοντάς τα με τα μυστικά που κρύβει αυτή η μικρή κοινότητα και που σταδιακά αρχίζουν να έρχονται στο φως. Παράλληλα, αξιοποιεί και αναπτύσσει στο έπακρο όλον αυτόν τον συντηρητισμό και την αυστηρότητα μιας κοινωνίας, που απορρίπτει οτιδήποτε έξω απ' αυτά που μπορεί και θέλει να κατανοήσει και ν' αποδεχθεί, και που με τον δικό της τρόπο συμβάλει στη διατήρηση και στη συντήρηση καταστάσεων που μπορούν ν' αποδειχθούν μέχρι και θανάσιμες, πόσο μάλλον όταν σε όλα αυτά μπλέκεται το θρησκευτικό αίσθημα και η τυφλή πίστη σε μια εκκλησία που αρνείται να δει έξω από τα όρια που η ίδια έχει θέσει.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι αναμφίβολα αυτό που σχετίζεται με τους χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτή. Ο Μάθιου είναι ένας πρωταγωνιστής του σήμερα, αλλά αρκετά έξω απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει, όχι μόνο λόγω της σεξουαλικής διαφορετικότητάς του, αλλά κι εξαιτίας όλου αυτού του συσσωρευμένου θυμού που κρύβει μέσα του και τον οποίο καλείται να διαχειριστεί, αλλά και να τον φέρει σε μια ισορροπία απέναντι στο καθήκον του και σε αυτό που καλείται να κάνει. Παράλληλα, ρίχνουμε μια διεξοδική ματιά στον κόσμο των ανθρώπων με σύνδρομο Down, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, πολύ περισσότερο μέσα στα αυστηρά πλαίσια μιας κοινωνίας όπως αυτής που αποτυπώνεται στην προκειμένη περίπτωση, με ενδιαφέρουσες φιγούρες να ξεχωρίζουν ανάμεσά τους, προσφέροντάς μας τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι αυστηρά αστυνομικό, ή έστω, δεν είναι μόνο αυτό. Βάζει τη Βρετανική κοινωνία στο μικροσκόπιο και αναλύει τον πουριτανισμό αυτής, ειδικά στις επαρχίες της, και στο πως αυτός καλλιεργεί συνειδήσεις και τροφοdοτεί μίση και απέχθειες. Την ίδια στιγμή, όμως, εξετάζει το πόσο εύκολο είναι να πέσει κανείς θύμα της εξουσίας, μα και πόσο εύκολο είναι γι' αυτήν να διατηρήσει την κυριαρχία της, ειδικά ανάμεσα σε λίγους, τους οποίους ελέγχει και χειρίζεται ως μαριονέτες, φιμώνοντας στόματα με περισσή ευκολία, εξαγοράζοντας την σιωπή και την ηθική ανθρώπων, ακόμα και όταν το ακριβώς αντίθετο θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο, άσχετα απ' το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή τελικά. Μυστηριώδες, ομιχλώδες, με καλή αφηγηματική ροή και έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, το "Άλμπατρος" είναι μια ευχάριστη έκπληξη από την πολυβραβευμένη Cleeves, και αναμένω με ενδιαφέρον τις επόμενες περιπέτειες του Μάθιου.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ann Cleeves
Μεταφραστής: Παλμύρα Ισμυρίδου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-645-318-2