Η λέξη μόδα περιγράφει ένα δημοφιλές στυλ ή μια δημοφιλής πρακτική, κυρίως σε ό,τι αφορά την ένδυση, την υπόδυση, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ, καθώς και τα υφάσματα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργίας και εκπροσωπείται από τον κάθε δημιουργό με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια διακριτή και συνεχής τάση σχετική με την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, που υιοθετείται από πολλά άτομα για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι τάσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνιολογικούς και τεχνολογικούς, και κάθε εποχή έχει τη δικιά της χαρακτηριστική μόδα η οποία τη σημάδεψε και την χαρακτήρισε, και σε αρκετές των περιπτώσεων έφερε πραγματική επανάσταση κι άλλαξε το κατεστημένο.

Τον 20ό αιώνα, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής ενδυμάτων αποτέλεσε το έναυσμα για την εμφάνιση της λεγόμενης βιομηχανίας της μόδας, οδηγώντας σταδιακά στην παγκοσμιοποίησή της, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, μπορούμε να δούμε ορισμένα πρόσωπα που δεν υπήρξαν απλοί καλλιτέχνες, αλλά έφεραν ρηξικέλευθες αλλαγές, όχι μόνο καθορίζοντας τις προαναφερόμενες τάσεις, αλλά επηρεάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις και τους κανόνες, έτσι όπως ήταν γνωστοί κι επιτάσσονταν από τα πρέπει της εποχής τους. Σχεδιαστές που το όνομά τους έμεινε στην Ιστορία και που το brand name που κατάφεραν να δημιουργήσουν έχει φτάσει μέχρι και τις μέρες μας, παραμένοντας εξαιρετικά δυνατό, συνεχίζοντας να επηρεάζει όχι μόνο το καταναλωτικό κοινό, αλλά κι άλλους, σύγχρονους σχεδιαστές. Αλήθεια, όμως, πόσα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τη ζωή και το έργο τους;

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς "Τα μικρά βιβλία της μόδας", μέσα απ' τα οποία παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Christian Dior και της Coco Chanel αντίστοιχα. Δύο άνθρωποι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά που ο καθένας τους, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατάφερε να φέρει την επανάσταση στον χώρο της μόδας και ν' αφήσει το στίγμα του. Δύο καλαίσθητα βιβλία, με πληθώρα λεπτομερειών που δεν γνωρίζαμε, σχετικά με τους δύο δημιουργούς, αλλά και με την πορεία των οίκων τους μετά τον θάνατό τους, και εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο μας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και όχι μόνο. Σίγουρα, ένα μικρό κόσμημα για τις βιβλιοθήκες των λάτρεων της μόδας, που δεν πρέπει να λείπει από αυτές.