Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πλάσματα γεμάτα αγάπη και αφοσίωση, πλάσματα που μπορούν να ενθουσιαστούν με το παραμικρό και ικανά να αντλούν ατέλειωτη απόλαυση ακόμη και από μικροπράγματα, και βέβαια πλάσματα που, ανάμεσα σε τόσα άλλα, μας διδάσκουν τη μεγάλη αξία της συγχώρεσης, οι σκύλοι δεν είναι απλώς «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Είναι, ή μπορούν να γίνουν, και εξαιρετικοί δάσκαλοι, για τον καθένα από εμάς.
Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά.
Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, αντλώντας από την καθημερινή εμπειρία του με τα δικά του σκυλιά, κατηγοριοποιεί τις πενήντα κυριότερες και πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο δημιουργική, πιο παραγωγική και, εντέλει, πιο ευτυχισμένη ζωή.
Πενήντα μαθήματα ζωής για την καθημερινότητα, που αποδεδειγμένα μας βελτιώνουν σαν ανθρώπους.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είμαι ο ορισμός του cat lover, έχοντας μάλιστα αποκτήσει δύο οικόσιτες γάτες -για να είμαι πιο ακριβής, εκείνες έχουν αποκτήσει εμένα, αφού η υιοθεσία με τα γατιά δουλεύει αντίστροφα απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει-, όμως αυτό το γεγονός δεν καθιστά μικρότερη την αγάπη που έχω για τα σκυλιά, με τα οποία, άλλωστε, μεγάλωσα από παιδί. Κι αν θεωρούμε δεδομένο πως εμείς είμαστε που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε λίγο τα πράγματα και να τα δούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, συνειδητοποιώντας πως, στην πραγματικότητα, εκείνα μπορούν να μας "εκπαιδεύσουν" με πολλούς περισσότερους και, σαφέστατα, πιο ουσιαστικούς τρόπους.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης, λοιπόν, επιστρέφει με ένα ακόμα βιβλίο, αφιερωμένο στα λατρεμένα τετράποδα, το οποίο έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να μας εκπαιδεύσει, παραθέτοντάς μας πενήντα μαθήματα ζωής, που μπορούμε να πάρουμε από τον σκύλο μας -ή κάθε σκύλο, θα μπορούσαμε να πούμε-, τα οποία, αν τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, τότε μπορούμε να την δούμε να βελτιώνεται δραματικά, και μέσα απ' την μπορούμε να βελτιωθούμε κι εμείς οι ίδιοι, ως άνθρωποι, κάνοντας καλύτερη όχι μόνο την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Τα σκυλιά είναι πλάσματα πιστά, αφοσιωμένα, γεμάτα αγάπη, τρυφερότητα, κατανόηση και υπομονή, και οι μικρές οι μεγάλες συνήθειες και συμπεριφορές τους, μπορούν ν' αποτελέσουν έναν λαμπρό φάρο για εμάς τα δίποδα που, ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για να μπορέσουμε να τα φτάσουμε.

Βαθιά επηρεασμένος από την προσωπική του εμπειρία και την αλληλεπίδραση με τα σκυλιά του, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει εικόνες, για το πως είναι η συμβίωση με έναν σκύλο, αλλά και πόσο διδακτική μπορεί να φανεί αυτή, με τρόπους άλλοτε διασκεδαστικούς κι άλλοτε συγκινητικούς. Όπως η κάθε σχέση ενός ανθρώπου με έναν άλλον είναι μοναδική και ξεχωριστή, έτσι ισχύει και με τα κατοικίδιά μας, με το καθένα απ' αυτά να έχει τη δική του προσωπικότητα, τον δικό του χαρακτήρα και τα δικά του πράγματα να μοιραστεί μαζί μας και πάνω απ' όλα, να μας διδάξει. Η ουσία, όμως είναι μία, πως κάθε δίδαγμα έχει σκοπό να μας φέρει πιο κοντά στην πιο φωτεινή, δυνατή, ειλικρινή και συγκροτημένη εκδοχή του εαυτού μας, να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, να μας κάνει να πιστέψουμε περισσότερο στο ένστικτό μας και στην εσωτερική μας δύναμη, αλλά και να εκτιμήσουμε εκείνα τα μικρά της ζωής που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλα και σπουδαία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αθανασιάδης Κυριάκος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Αυτοβελτίωσης
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 238
ISBN: 978-960-645-283-3