"Ματωμένο παρελθόν, η αφορμή" του Βασίλη Λινάρδου

Στη σύγχρονη Αθήνα, δολοφονείται ένας Σύριος πρόσφυγας. Ο αστυνόμος Δεμιρόγλου μόλις έχει καθίσει στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του να διαβάσει την εφημερίδα του. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει η φωτογραφία του άτυχου Σύριου. Στο πρόσωπό του βλέπει το δικό του πρόσωπο, ενώ το όνομα του νεκρού είναι Δεμίρης. Στα προσωπικά του είδη, κουβαλούσε και εκατοντάδες φωτογραφίες, πολλές απ’ αυτές τραβηγμένες στη Σμύρνη πριν και μετά την απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων· πολλές απ’ αυτές τις φωτογραφίες τις έχει και ο ίδιος στο δικό του σπίτι. Πρόκειται για φωτογραφίες των προγόνων του. Έτσι, δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο νεκρός Σύριος πρόσφυγας είναι μακρινός ξάδελφός του. Αμέσως, στο μυαλό του έρχονται ιστορίες πολυακουσμένες, στοιχειωμένες, οι οποίες ξεπηδούν μέσα από τις φωτογραφίες.
Παραμονές της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, Τούρκοι τσέτες απαγάγουν την κόρη του Δεμίρη, Κατερίνα. Η απαγωγή γίνεται για να εισπράξουν λύτρα και με αυτά να αγοράσουν όπλα που χρειάζονται για να αντισταθούν στην εισβολή των Ελλήνων στη χώρα τους. Τα δύο δίδυμα αδέλφια της θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Ένα κυνηγητό αρχίζει σ’ όλη την επικράτεια της χώρας αυτής, ώσπου να εντοπίσουν και να σκοτώσουν μέχρι και τον τελευταίο απαγωγέα της αδελφής τους. Όλα αυτά εν μέσω μαχών των δύο στρατών και μέχρι το τέλος της Μικρασιατικής Καταστροφής που επήλθε με το κάψιμο της Σμύρνης.

"Φαντάσματα από το παρελθόν" του Θανάση Μπασιάκου

Ο Κώστας Καρράς ρισκάρει πολλά πράγματα όταν αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα στον επαγγελματικό του σύλλογο σε μια περίοδο πολιτικών ταραχών. Ανάμεσα στα οποία την οικογενειακή του γαλήνη, τη δουλειά του και την υγεία του. Όμως η έκθεσή του στα φώτα της δημοσιότητας φέρνει στην επιφάνεια μυστικά που ήταν κρυμμένα για χρόνια. Σε μια από τις επιχειρήσεις εκφοβισμού των υποψηφίων από στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας έρχεται αντιμέτωπος με τον διαβόητο ανακριτή, συνεργάτη των Ες-Ες, που είναι υπεύθυνος για πολλά εγκλήματα πολέμου. Η απροσδόκητη αυτή συνάντηση ξυπνά μέσα τους βιώματα, που πολύ θα ήθελαν να σβήσουν από τη μνήμη τους. Παράλληλα ένας ψυχοπαθής δολοφόνος σκορπίζει τον τρόμο στο περιαστικό δάσος της πόλης. Ο Καρράς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο όταν λαμβάνει ένα ανώνυμο μήνυμα, που υπόσχεται στοιχεία για τον εξαφανισμένο πατέρα του. Παρόλο που υποψιάζεται πως πρόκειται για παγίδα αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση που θα τον οδηγήσει στον τόπο των τελευταίων εγκλημάτων. Η τελική αναμέτρηση των δυο άσπονδων εχθρών γίνεται εν μέσω πολλών αστυνομικών περιπόλων και με πολλές εκπλήξεις που τελικά αποκαλύπτουν τον πραγματικό δολοφόνο.