Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», παρουσιάζουν στην δεύτερη εκδήλωση της 12ης χρονιάς τους, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Νίκου Φωκά (1927-2021). Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:30μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 
Πρόκειται για την 13η ‘στάση’ της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα που κάνει το «Με τα λόγια (γίνεται)»: μετά τον Σολωμό· τον Κάλβο· τον Καβάφη πέρα από τα 154 'Αναγνωρισμένα' του ποιήματα· τον Παπατσώνη· τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του· την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου· τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του· τον Εμπειρίκο· τον Εγγονόπουλο· την Καρέλλη· τα τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού· και την Βακαλό.

Ο Νίκος Φωκάς υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρων ποιητής, ρηξικέλευθος δοκιμιογράφος, και δεινός μεταφραστής. Το ποιητικό του έργο (15 συλλογές) βρίσκεται σήμερα στα βιβλία: Ποιητικές συλλογές 1954-2000 (2002), Παρτούζα ή ένα κλείσιμο ματιού (1991), Ελεύθερο θέμα (2005), και Κοντή σκιά (2013). Μεταξύ των πολλών μεταφράσεών του, αξιοσημείωτες για την τέχνη τους αλλά και το σκεπτικό τους είναι αυτές που εξέδωσε με ποιήματα του Μπωντλαίρ και του Ρόμπερτ Φροστ.
 
Στην εκδήλωση, διαλέγοντας και σχολιάζοντας ποιήματα του Νίκου Φωκά, συμμετέχουν οι ποιήτριες και ποιητές: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κορίνα Καλούδη, Δήμητρα Κατιώνη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ιφιγένεια Ντούμη, Όλγα Παπακώστα, Χρήστος Σιορίκης και Μάριος Χατζηπροκοπίου.
 
Η εκδήλωση θα γίνει ‘ζωντανά’, ενώ ταυτοχρόνως θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.