Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Μαρίσα ζει τον απόλυτο έρωτα με τον Τζέικ. Κάθε μέρα που περνάει, η σχέση τους δυναμώνει και πολύ γρήγορα αποφασίζει να μείνει μαζί του σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι αφήνοντας πίσω την παλιά της ζωή και κόβοντας το νήμα επικοινωνίας με τον πατέρα της.
Όταν μένει έγκυος, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια έξοδα και αποφασίζουν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού σε μια κοπέλα, την Κέιτ.
Όμως κάτι δεν πάει καλά με την Κέιτ. Είναι ο τρόπος που κοιτάζει τον σύντροφο της Μαρίσα; Ότι κάθεται πολύ κοντά του στον καναπέ; Ότι ρωτάει διαρκώς για το μωρό που θα αποκτήσουν; Ή είναι όλα στο μυαλό της; Μερικές φορές, η Μαρίσα έχει την παράξενη εντύπωση ότι η Κέιτ έχει ξαναβρεθεί σ’ αυτό το σπίτι. Βολεύεται χωρίς ίχνος αμηχανίας. Βάζει την οδοντόβουρτσά της στο ράφι του μεγάλου μπάνιου δίπλα στις δικές τους…
Η Μαρίσα, όσο περνάει ο καιρός, βεβαιώνεται ότι η γυναίκα που κοιμάται στο σπίτι τους δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.
Τι είναι όμως αυτό; Και ως πού θα φτάσει η Μαρίσα για να βρει την απάντηση;

Προσωπική άποψη:
Αν υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα του hooking, τότε το βιβλίο "Η κίσσα" της Elizabeth Day είναι σίγουρα ένα απ' αυτά. Απ' το έντονο εξώφυλλό του και την περίληψή του, που σου προκαλεί μια παράξενη ανατριχίλα παρ' όλο που σκέφτεσαι πως αυτό κάπου το έχεις ξανασυναντήσει, καταφέρνει να σε γοητεύσει και να σε κάνει να σκεφτείς: Αυτό το βιβλίο πρέπει να το αποκτήσω! Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που σε ανάλογες περιπτώσεις έχουμε ανεβάσει υπερβολικά πολύ τις προσδοκίες μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, αν όχι ν' απογοητευόμαστε, στο τέλος να μην νιώθουμε τόσο πλήρεις όσο θα θέλαμε ή όσο προσμέναμε. Άραγε, το "Η κίσσα" ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις ή καταφέρνει να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών του αναγνώστη, που αναμφίβολα έχει όταν το παίρνει στα χέρια του;

Η Μαρίσα γνωρίζει τον Τζέικ και μαζί μ' αυτόν και τον μεγάλο έρωτα. Η σχέση τους είναι θυελλώδης κι όλα προχωράνε πολύ γρήγορα, με τους δυο τους να παίρνουν την απόφαση να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, με την Μαρίσα, παράλληλα, ν' αποφασίζει να κόβει κάθε σχέση κι επαφή με τον πατέρα της. Όμως σύντομα θ' αρχίσουν τα προβλήματα, με πρώτο απ' όλα την οικονομική στενότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όταν εκείνη μένει έγκυος, κάτι που τους οδηγεί στο να πάρουν την απόφαση να νοικιάσουν ένα απ' τα δωμάτια του σπιτιού τους. Η νέα νοικάρισσα, όμως, η Κέιτ, θα γίνει κόκκινο πανί για τη Μαρίσα, η οποία αρχίζει να δυσφορεί κάθε μέρα και περισσότερο με την παρουσία της στο σπίτι τους, αλλά και με την εγγύτητα που εκείνη φαίνεται να έχει με τον άντρα της, γεγονός που ΄δεν την βάζει απλά σε κακές σκέψεις, αλλά της γεννά τη βεβαιότητα πως πρέπει να δράσει άμεσα, πριν η Κέιτ αποκτήσει αυτό που θέλει.

Όπως προανέφερα, η πρώτη σου σκέψη είναι πως την πλοκή αυτή την έχεις ξανασυναντήσει, τόσο σε βιβλία όσο και σε ταινίες, με αποτέλεσμα να μην σου είναι ξένη αλλά αντίθετα, ίσως και ιδιαίτερα προβλέψιμη. Βέβαια, την ίδια στιγμή, το βιβλίο σού προκαλεί κάποιες παράξενες δονήσεις, οι οποίες σε κάνουν να σκέφτεσαι πως τα πράγματα ίσως να μην είναι έτσι όπως φαίνονται και πως οι εξελίξεις μπορεί να σε εκπλήξουν. Και πράγματι, κάπου στα μισά του βιβλίου, έχουμε την ανατροπή εκείνη που ελπίζαμε, αλλά που δεν βλέπαμε να έρχεται, και αρχίζουμε ν' αντιλαμβανόμαστε πως η ιστορία αυτή δεν είναι ένα ακόμα οικογενειακό δράμα που φοράει το περιτύλιγμα του θρίλερ, αλλά ένα πηγαίο και ουσιαστικό δράμα, που εμβαθύνει όχι μόνο στην οικογένεια, αλλά σε κάθε μεμονωμένο μέλος αυτής για διαφορετικούς λόγους, προσφέροντάς μας μια μορφή τρόμου αρκετά διαφορετική απ' αυτή που περιμέναμε, μα και πολύ βαθύτερη συνάμα.

Η Day έχει κάνει σχεδόν εξαιρετικό χτίσιμο της πλοκής της, τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς την σταδιακή κορύφωση της έντασης αυτής, ενώ έχει καταφέρει με μαεστρία να μασκαρέψει τις αλήθειες που κρύβονται μέσα σε αυτήν, όχι για να μας τις κρύψει, αλλά για να μας τις εμφανίσει όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε κι εμείς να είμαστε σε θέση να της επεξεργαστούμε ανάλογα, να τις αναλύσουμε, να τις κατανοήσουμε βαθύτερα και ουσιαστικότερα, και στο τέλος όλων αυτών ν' αγκαλιάσουμε τα μηνύματα που κρύβονται πραγματικά πίσω από μια ιστορία με τόσο φόβο, πόνο κι αμφισβήτηση. Εκεί, όμως, που η συγγραφέας έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν, είναι στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της, εμβαθύνοντας στα ψυχογραφήματα αυτών, αποκωδικοποιώντας βήμα βήμα τον ψυχισμό καθενός απ' αυτούς χωριστά, αλλά και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, με την καθέναν τους να παίζει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξη του άλλου, οδηγώντας τους προς την ολοκλήρωσή τους, μα και στην πραγμάτωση του σκοπού τους.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι εντελώς ανέμπνευστο, όμως η Day επιτυγχάνει να μας οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια από τα αναμενόμενα, βάζοντας στο μικροσκόπιο πολύ σημαντικά, δύσκολα και σύγχρονα ζητήματα, που δεν επηρεάζουν μόνο τον κάθε άνθρωπο ως μονάδα, αλλά και το σύνολο μιας οικογένειας, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή. Η γονιμότητα και η ψυχική υγεία είναι ο βασικός πυρήνας της αφήγησης, γύρω απ' τον οποίο περιστρέφεται όλο το μυστήριο και η δράση που εντείνουν την αγωνία μας, αλλά και η παραδοχή, η αποδοχή και η αγάπη, στοιχεία που χωρίς αυτά δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στη λύτρωση. Μια ιστορία με δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες που οδηγούνται σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση, και με έναν άντρα ανάμεσά τους ο οποίος, όμως, παρά την δυναμικότητα των άλλων δύο, δεν επισκιάζεται, δεν αποδυναμώνεται, δεν αποτελεί ένα ακόμα αναλώσιμο πιόνι. Μα πάνω απ' όλα, μια ιστορία που παρά τη λύπη που φέρει μαζί της, μας αφήνει με μια γεύση αισιοδοξίας και ελπίδας, χωρίς να καταστρέφει όσα έχει χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, μα φέρνοντάς τα στην πραγματικότητα, με ρεαλισμό και κατανόηση, έτσι ώστε το φως να διώξει το σκοτάδι. Ίσως όχι αμέσως, αλλά κάποια στιγμή, ναι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elizabeth Day
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-645-288-8