"Ονείρου σκιές" της Πελούσας Τσαντάκη

Ένα πολυφωνικό βιβλίο, που διαπραγματεύεται τα 2.500 χρόνια της Ιστορίας της Ελλάδος, το παρόν και το παρελθόν, τον τουρκικό ζυγό και την Επανάσταση του 1821, τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Και τους Σουλτάνους.
“Η μυρωδιά του θανάτου με πήρε από την πόρτα. Καπνίλα, φτηνά ποτά και διάφορες αγκαλιές να με παρηγορήσουν. Στο σπίτι μας δεν είχε αλλάξει σχεδόν τίποτα από τότε. Κι όμως είχαν αλλάξει τόσα πολλά. Οι ζωές μας άλλαξαν. Τραγική φιγούρα, κουβαράκι στη γωνιά, η γιαγιά. Έζησε τόσες τραγωδίες και τώρα τη μεγαλύτερη. Καμιά δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν. Να θάβει τον γιο της. Χώθηκα στην αγκαλιά της. Μόνο αυτή την αγκαλιά είχα ανάγκη. Σχεδόν δεν με γνώρισε. Είχε γεράσει πολύ. Τόσος πόνος σε ένα τόσο δα μικρό καμαράκι.”
“«Τι κάνεις εσύ εδώ;» τον ρώτησα όταν ξαναβρήκα τη φωνή μου.«Βασίλεψε η Κωνσταντινούπολη, χωρίς εσένα».”
Πάλι ψέματα. Πόσα πιο πολλά ψέματα να πει. Μια ζωή ένα ψέμα. Κι εγώ πίστευα, γιατί τον αγαπούσα.
Οι ήρωες του μυθιστορήματος της Πελούσας Τσαντάκη δεν φοβούνται να εκφράσουν συναισθήματα, να αφηγηθούν ιστορίες, να μας μοιάσουν.
“Οι πόλεμοι είχαν τελειώσει προ πολλού και με έναν αναστεναγμό σκέφτηκε ότι μπορούσε να ξαναρχίσει να ζει. Και τότε το ρολόι χτύπησε έξι φορές και ήταν Σάββατο, έξι Αυγούστου του Δυο Χιλιάδες Δέκα Εξι. Γιατί η Ιστορία δεν σταματά ποτέ.”