Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η λαίδη Σεσίλια Τάλμποτ είναι εδώ και χρόνια η μεγαλύτερη πέτρα του σκανδάλου στο Λονδίνο, όλοι το ξέρουν αυτό.
Την ίδια δεν την απασχολούν καθόλου τα κουτσομπολιά και τα σχόλια και έχει αγκαλιάσει τη φήμη και την ελευθερία που συνοδεύει τον τίτλο.
Όπως είναι αναμενόμενο, κανείς δεν παραξενεύεται όταν εκείνη παρασέρνει επιφανείς κυρίους στους σκοτεινούς κήπους, μακριά από την κατάφωτη αίθουσα χορού… και, ταυτόχρονα, κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται.
Ο Κέιλεμπ Καλχούν είναι για χρόνια κρυφά ερωτευμένος μαζί της, παρόλο που προσπαθεί μάταια να της φέρεται με αδιαφορία, καθώς είναι η αδερφή της καλύτερής του φίλης και συνεταίρου του.
Η Σεσίλια όμως είναι όμορφη, θαρραλέα, έξυπνη και τον κοιτάζει με έναν τρόπο που είναι σίγουρος ότι θα προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή του.
Ένα βράδυ, όταν τη δει να κατευθύνεται προς τους κήπους με έναν περίεργο άνδρα, θα την ακολουθήσει αγχωμένος και κυριευμένος από μια πρωτόγνωρη ζήλια που δεν θέλει να παραδεχτεί.
Και στην επιφάνεια θα έρθει το μυστικό της λαίδης Σεσίλια, απειλώντας να καταδικάσει μια για πάντα τη σχέση τους.

Προσωπική άποψη:
Με την Sarah MacLean έχω μια παράξενη και ιδιόρρυθμη σχέση, θα τολμούσα να πω, όπως ακριβώς είναι και η προσέγγιση των ιστοριών που επιλέγει ν' αφηγηθεί κάθε φορά, που αν και δεν συγκαταλέγονται στις αγαπημένες μου, όσον αφορά το είδος, πάντα καταφέρνουν να με διασκεδάσουν και να με κάνουν να περάσω καλά. Κι ας είμαστε ειλικρινείς, από το historical romance δεν περιμένουμε κάτι που θα μας αλλάξει τη ζωή -αν και κάποιες σπάνιες φορές αυτό συμβαίνει και είναι πραγματικά ανεκτίμητο-, οπότε μπορούμε να πούμε πως η συγγραφέας πετυχαίνει τον στόχο της. Ωστόσο, αυτό που πάντα με προβληματίζει μαζί της, είναι η πολύ μοντέρνα ματιά με την οποία βλέπει ιστορίες που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, άρα έχουμε δύο στοιχεία που έρχονται σε απόλυτη κόντρα μεταξύ τους, και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί εξαίρεση σε όλο αυτό.

Η λαίδη Σεσίλια Τάλμποτ, παρά την κοινωνική της θέση, δεν έχει το καλύτερο όνομα στο Λονδίνο, με τα κουτσομπολιά στον κύκλο της, και όχι μόνο, να δίνουν και να παίρνουν, αλλά μ' εκείνη να μην δείχνει να προβληματίζεται καθόλου απ' αυτά, αλλά αντίθετα ν' απολαμβάνει την ελευθερία και την ανεξαρτησία που της προσδίδουν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κανένας να μην απορεί όταν εκείνη ξεμοναχιάζει επιφανείς κυρίους της καλής κοινωνίας, κάνοντας σενάρια που απέχουν πολύ, όμως, απ' ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θ' ανακαλύψει ο Κέιλεμπ, που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της εδώ και χρόνια, όταν σε μια έκρηξη ζήλιας θα την ακολουθήσει και θα γίνει μάρτυρας του μυστικού που εκείνη έκρυβε πολύ καλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, και το οποίο έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη σχέση τους και το όποιο αμφίβολο μέλλον μπορεί αυτή να έχει.

Η κεντρική ιδέα πίσω απ' το όλο αφήγημα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά για μια ακόμα φορά, η MacLean εισάγει σε αυτό πολύ μοντέρνα και σύγχρονα στοιχεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, σε αρκετές στιγμές, να νιώσω πως βγαίνω εκτός του κλίματος της εποχής. Αντιλαμβάνομαι πως ήθελε να δώσει μια φεμινιστική νότα στην ιδέα της, αλλά νομίζω πως το παράκανε λιγάκι, επηρεασμένη ίσως και απ' την ευρύτερη διάθεση που επικρατεί πάνω στο ζήτημα στη δική μας εποχή. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις δυναμικές γυναίκες που δεν διστάζουν ακόμα και μπροστά σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και παλεύουν για το σωστό, το ηθικό και το δίκαιο, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάσουν να θυμίζουν τους Άγγελους του Τσάρλι, όπως και να το κάνουμε, έχει μια κάποια απόσταση -την οποία θα μπορούσα πιθανότατα να προσπεράσω, αν υπήρχε μια πιο χιουμοριστική προσέγγιση.

Αφήνοντας στην άκρη όλα τα προηγούμενα, η Σεσίλια είναι μια ηρωίδα από εκείνες που κάθε σύγχρονη γυναίκα με έντονη φεμινιστική ταυτότητα μπορεί να ταυτιστεί μαζί της, όχι μόνο γιατί είναι δυναμική και δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτεται και τι λέει ο κόσμος για εκείνη, αλλά γιατί είναι ενάντια στην πατριαρχία και όλα όσα αυτή εκπροσωπεί, που ναι μεν είναι δοσμένο με μια έντονη δόση υπερβολής, αλλά όταν η αφήγηση έρχεται να τονίσει κακοποιητικές συμπεριφορές ανδρών, τότε σε κάνει να αναθεωρείς και να υποστηρίζεις αυτή και τη δράση της μέχρι το κόκαλο. Σε ό,τι αφορά τον Κέιλεμπ, είναι ένας τυπικός ήρωας του είδους, κάπως τραχύς φαινομενικά, αλλά με μεγάλες ευαισθησίες που κρύβει καλά, και με ένα μυστικό στο παρελθόν του που όταν έρχεται στο φως, αν μη τι άλλο σε συγκινεί. Δεν στέκεται εμπόδιο στη Σεσίλια, αντίθετα την υποστηρίζει, αλλά όταν οι περιστάσεις το απαιτούν γίνεται παρεμβατικός, όχι όμως για να την σταματήσει, αλλά για να την προστατέψει, κι αυτό μας θυμίζει με πολύ γλυκό τρόπο πως όσο δυνατή κι αν είναι μια γυναίκα, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί έναν ώμο να στηριχθεί -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ισχύει και το αντίθετο.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο απ' όλα στην ιστορία αυτή, όμως, είναι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αυτής, και κυρίως η ομάδα της Σεσίλια, που αποτελείται μια πολύ ξεχωριστές γυναίκες, διαφορετικές όλες μεταξύ τους, αλλά με έναν κοινό σκοπό, που τις κάνει ν' αποτελούν μια ομάδα πολύ ιδιαίτερη, μα κι εξαιρετικά δεμένη, κι εμείς απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της δράσης τους, και μη. Σε ό,τι αφορά την αφήγηση, έχει μια αρκετά καλή ροή, αν και σε ορισμένα σημεία είναι λίγο πιο φλύαρη απ' όσο πρέπει, κάτι που καθυστερεί κυρίως την αποκάλυψη του μυστικού του Κέιλεμπ, που για μένα θα έπρεπε να έχει έρθει λίγο πιο νωρίς. Παρ' όλα ταύτα, υπάρχουν αρκετές ανατροπές, έντονη δράση, καλοστημένοι διάλογοι με ωραία πρόζα, ακόμα κι όταν ξεφεύγουν και χρησιμοποιούν πιο μοντέρνες εκφράσεις απ' αυτές που αναλογούν στην εποχή τους, προσφέροντάς μας ένα σύνολο που διαβάζεται ευχάριστα και μας ψυχαγωγεί.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-219-002-9