"Πορφυρός κώδικας" του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Τον άγγιξε ο Ιουστινιανός, τον προσκύνησαν αυτοκράτορες και βασιλιάδες, τον σεβάστηκε ακόμα και ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής. Άντεξε χίλια πεντακόσια χρόνια. Και τώρα, κρυμμένος στην ιερή γη της Πάτμου, στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο Πορφυρός Κώδικας –μια παμπάλαια περγαμηνή γραμμένη με φτερό αετού– αφουγκράζεται τη σιωπή του και μετράει στο σκοτάδι τη δόξα του. Προσκυνητής και συντηρητής του ο Χριστόδουλος Παυλίδης, που αφιέρωσε την ασκητική του ζωή στη φύλαξη των ιερών κειμηλίων, τα οποία αναπαύονται στη σπάνια βιβλιοθήκη που κόβει την ανάσα. Με την ίδια κομμένη ανάσα αντίκρισε ο Χριστόδουλος την Ιζαμπέλα Οντιτόρε, Ιταλίδα αρχιτέκτονα που βρέθηκε στο νησί. Οι μοίρες τους έσμιξαν δραματικά. Κι αυτό το σφιχταγκάλιασμα έφτασε ως τον Πορφυρό Κώδικα, τον Χριστό Ελκόμενο του Ελ Γκρέκο και άλλα αριστουργήματα που μπήκαν ανάμεσά τους…
Μια συνταρακτική αφήγηση, βαμμένη με πορφυρά χρώματα.

"Προσαρμογή" της Clapa Dupont-Monod

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ;
Σε μια περιοχή της Γαλλίας με μεγάλη ιστορία και πλούσια φύση, σε ένα σπίτι πάνω στα βουνά, γεννιέται το τρίτο παιδί μιας οικογένειας: ένα παιδί «απροσάρμοστο». Οι πέτρες της αυλής το παρατηρούν με οξυδέρκεια και μας αφηγούνται σαν παραμύθι την ιστορία του μέσα από τα μάτια και την ψυχή των αδελφών του – μέσα από την απόλυτη αγάπη και την προστατευτικότητα του πρωτότοκου· την επαναστατημένη απόρριψη της μεσαίας· τη σκιά των αναμνήσεων που βαραίνει την άφιξη και το μεγάλωμα του τελευταίου.
Ένα υπέροχο και φωτεινό βιβλίο για τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στ’ αδέλφια και την ανεξάντλητη ικανότητα του ανθρώπου για προσαρμογή.

"Δε με καταλαβαίνεις!" της Dr. Tara Porter

Οι έφηβες και οι νέες γυναίκες σήμερα είναι αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη συνθήκη: ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν τόσο μεγάλη ελευθερία και τόσες επιλογές, αλλά και ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν τόσες απαιτήσεις από αυτές – είτε από τρίτους είτε από τις ίδιες.
Απευθυνόμενη στις έφηβες και τις νεαρές γυναίκες, η δρ Τάρα Πόρτερ αξιοποιεί την πολυετή ψυχοθεραπευτική εμπειρία της για να τους προσφέρει τα εργαλεία ώστε να κατανοήσουν τη δική τους ψυχολογία. Από τις εξετάσεις ως τις φιλίες, από τις σχέσεις μες στην οικογένεια ως τον έρωτα, η δρ Πόρτερ συνθέτει όλα όσα έχει μάθει για να δώσει προσιτές εξηγήσεις και συμβουλές σε έφηβες και νέες γυναίκες.
Σαν μια θερμή επιστολή από έναν σοφό φίλο ή μια μεγαλύτερη αδερφή, το βιβλίο αυτό κατανοεί τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα οι νέες γυναίκες και τις καθοδηγεί απέναντι στις προκλήσεις που θα βρουν στον δρόμο τους. Το βιβλίο είναι γραμμένο για τις έφηβες και τις νέες γυναίκες, ωστόσο, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει εξηγήσεις για τον ίδιο τους τον εαυτό, αποτελεί απαραίτητο οδηγό και για τους γονείς: μια κλεφτή ματιά για το τι συμβαίνει μέσα τους, πέρα από τα νεύρα και τις διαμαρτυρίες: «Δε με καταλαβαίνεις!»

"Μαρπλ" - Συλλογικό έργο

ΝΑΟΜΙ ΑΛΝΤΕΡΜΑΝ, ΕΛΙ ΓΚΡΙΦΙΘΣ, ΡΟΥΘ ΓΟΥΕΑΡ, ΑΛΙΣΑ ΚΟΟΥΛ, ΤΖΙΝ ΚΟΥΟΚ, ΚΑΡΕΝ ΜΑΚΜΑΝΟΥΣ, ΒΑΛ ΜΑΚΝΤΕΡΜΙΝΤ, ΝΤΡΕΝΤΑ ΣΕΪ ΜΙΤΣΕΛ, ΚΕΪΤ ΜΟΣ, ΛΙ ΜΠΑΡΝΤΟΥΓΚΟ, ΛΟΥΣΙ ΦΟΛΕΪ, ΝΑΤΑΛΙ ΧΕΪΝΣ.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ.
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΤΕ!
Η μις Τζέιν Μαρπλ, η πιο διακεκριμένη ερασιτέχνις ντετέκτιβ της λογοτεχνίας και ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα της Άγκαθα Κρίστι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χαρτί τον Δεκέμβριο του 1927, σ’ ένα διήγημα με τίτλο «Η λέσχη της Τρίτης». Ακολούθησαν δώδεκα μυθιστορήματα και πολλά ακόμα διηγήματα με εκείνη πρωταγωνίστρια.
Η Κρίστι είχε παρατηρήσει ότι τις γυναίκες, ειδικά τις ηλικιωμένες που έμεναν ανύπαντρες, συχνά τις σνόμπαραν, τις αγνοούσαν και τις υποτιμούσαν, αλλά η πιο εμπορική συγγραφέας στον κόσμο ήξερε καλά πόσο λίγα πράγματα ξεφεύγουν από αυτές τις αφοσιωμένες φρουρούς του χωριού, και ότι κάτω από τα σεμνά δαντελένια σκουφάκια ενίοτε κρύβονταν τα πιο κοφτερά μυαλά, ικανά να βάλουν τα γυαλιά ακόμα και στους καλύτερους της Σκότλαντ Γιαρντ. Το κακό, εξάλλου, απαντάται τόσο στην πιο γραφική γωνιά της Αγγλίας όσο και στους κακόφημους δρόμους της πόλης. Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι, όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Και έτσι δημιούργησε έναν από τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες της.
Στις δώδεκα ιστορίες αυτής της συλλογής, τις οποίες υπογράφουν σπουδαίες σύγχρονες συγγραφείς, ζωντανεύει και πάλι η θρυλική αυτή ηρωίδα. Κάθε συγγραφέας παρουσιάζει τη μις Μαρπλ μέσα από την προσωπική της ματιά, αλλά με σεβασμό στους κανόνες της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

"Θανάσιμος έρωτας" της Agatha Christie

Μια συλλογή ιστοριών αγάπης που δεν έχουν ακριβώς ευτυχισμένο τέλος… με την υπογραφή της Βασίλισσας της Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Λένε πως ο έρωτας μπορεί να σε εκτοξεύσει στα ουράνια ή να σε βυθίσει στην πιο σκοτεινή άβυσσο. Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνονται ιστορίες με μοιραίο τέλος για εγκλήματα πάθους, ερωτικά τρίγωνα, απάτες και θανατηφόρα ψέματα, οι οποίες ανεβάζουν τους καρδιακούς μας παλμούς. Οι αγαπημένοι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, Μις Μαρπλ, Πάρκερ Πάιν, Χάρλεϊ Κουίν και το ζεύγος Τόμι και Τάπενς είναι όλοι τους πανέτοιμοι να λύσουν τα πιο… ερωτικά μυστήρια!

"Αυλαία. Η τελευταία υπόθεση του Πουαρό" της Agatha Christie

«Cher ami!» μου είχε πει ο Πουαρό καθώς έβγαινα από το δωμάτιό του. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που θα άκουγα ποτέ από τα χείλη του.
Μετά την πρώτη τους υπόθεση στο Στάιλς, ο γηραιός πλέον Ηρακλής Πουαρό και ο καρδιακός του φίλος Άρθουρ Χέιστινγκς επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για μια τελευταία φορά. Ο δαιμόνιος Βέλγος ντετέκτιβ, παρά την προχωρημένη του ηλικία και τα αρθριτικά που τον έχουν καθηλώσει, καλείται να εξιχνιάσει ακόμα μια υπόθεση. Τα μικρά φαιά του κύτταρα παίρνουν φωτιά για να ανακαλύψουν τον κατά συρροήν δολοφόνο «Χ», ο οποίος έχει διαπράξει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά πέντε φόνους! Οι ένοικοι της πολυτελούς έπαυλης είναι όλοι τους συμπαθέστατοι, ακίνδυνοι και υπεράνω πάσης υποψίας. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνονται. Καθώς όμως ο ανώνυμος ύποπτος ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει, οι δυο φίλοι πρέπει να δράσουν αστραπιαία… Προτού πέσει η Αυλαία!