Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν Τελειώσει με εμάς, ξεκίνησε με τον Άτλας…
Η Colleen Hoover αφηγείται την πολυαναμενόμενη ιστορία του Άτλας και της Λίλι, που ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του μοναδικού Τελειώνει με εμάς.
Η Λίλι και ο πρώην σύζυγός της, ο Ράιλ, έχουν μόλις αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα μετά το διαζύγιό τους και στην κοινή ανατροφή της κόρης τους, όταν η Λίλι συναντά απρόσμενα τον πρώτο της έρωτα, τον Άτλας.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από το διαζύγιό της και η Λίλι νιώθει για πρώτη φορά έτοιμη να ερωτευτεί ξανά. Όλα δείχνουν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, δέχεται όταν ο Άτλας της ζητάει να βγουν ραντεβού.
O ενθουσιασμός της δεν κρατάει πολύ, καθώς, παρόλο που με τον Ράιλ έχουν χωρίσει, νιώθει ακόμα την ανάσα του πάνω της.
Ο Ράιλ εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ζωής της και να επιμένει να βρίσκεται σε αυτή. Και με βεβαιότητα δεν θέλει τον Άτλας στη ζωή της πρώην γυναίκας και της κόρης του.

Προσωπική άποψη:
Το "Τελειώνει με εμάς" αποτέλεσε μία απ' τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιτυχίες της χρονιάς που πέρασε, και όχι άδικα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά που το βιβλίο καταπιάστηκε με έναν ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, και δυστυχώς πολύ επίκαιρο και σύγχρονο, αν και δεν θα έπρεπε, ειδικά στην εποχή μας, αυτό της γυναικείας κακοποίησης μέσα σε μια σχέση -και στην προκειμένη περίπτωση, μέσα σε έναν γάμο-, βρήκε τεράστια ανταπόκριση από τους αναγνώστες, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μοναδική ικανότητα της Hoover ν' αφηγείται ιστορίες με ρεαλισμό, τρυφερότητα και με μια βαθιά ενσυναίσθηση, που είναι δύσκολο να μην καταφέρει να σε αγγίξει. Δεν ήταν λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που ήθελαν να διαβάσουν την συνέχεια της ιστορίας της Λίλι με τον Άτλας, ανάμεσά τους κι εγώ, και πώς θα μπορούσε η Hoover να μας απογοητεύσει;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Λίλι χώρισε με τον Ράιλ, με τους δυο τους να προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες που απαιτούνται προκειμένου να μεγαλώσουν από κοινού την κόρη τους Έμι, πράγμα που δεν είναι ποτέ εύκολο έπειτα από έναν χωρισμό, πόσο μάλλον όταν έχεις ζήσει για πολλά χρόνια μέσα σε μια κακοποιητική σχέση, και παρά που έχεις φύγει πλέον απ' αυτήν, υπάρχουν ακόμα στιγμές που νιώθεις τον ίδιο φόβο με τότε, γιατί ό,τι και να κάνεις ο πρώην σύντροφός σου δεν μπορεί παρά να συνεχίσει ν' αποτελεί μέρος της ζωής σου. Η Λίλι, λοιπόν, προσπαθεί ν' ανταπεξέλθει στη νέα της πραγματικότητα και ν' αφήσει πίσω της το παρελθόν, ακόμα κι αν υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύεται να το πετύχει, νιώθοντας μπερδεμένη, κάτι που θα γιγαντωθεί όταν θα συναντήσει τυχαία τον Άτλας, τον πρώτο και μεγάλο έρωτα της ζωής της, κι εκείνος της προτείνει να βγουν ραντεβού, κάτι που δέχεται παρά τις ανησυχίες της.

Επί της ουσίας, το βιβλίο εστιάζει στις δεύτερες ευκαιρίες, όποια διάσταση κι αν θέλουμε να δώσουμε σε αυτές. Στην προκειμένη περίπτωση, η Λίλι καλείται να δώσει τέσσερις νέες ευκαιρίες: στη ζωή της, στον έρωτα, στον παρελθόν που έχασε πριν χρόνια, μα πάνω απ' όλα στην ίδια, γιατί αν σε κάποιον χρωστάει πραγματικά μια ευκαιρία για να ευτυχίσει, αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο της τον εαυτό. Παρά, όμως, το γεγονός πως νιώθει έτοιμη να ερωτευτεί ξανά και να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή, η σκιά του Ράιλ υπάρχει και συνεχίζει να την τρομοκρατεί, γιατί παρά που τον θέλει στη ζωή της κόρης της, δεν είναι σίγουρη πως μπορεί να το πετύχει αυτό χωρίς εκείνος να παρεμβαίνει στη δική της ζωή, που όχι μόνο δεν του ανήκει, αλλά που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει να του ανήκει, αλλά και πως η κόρη της μπορεί να είναι ασφαλής όταν βρίσκεται με έναν άνθρωπο με τόσο ακραίες αντιδράσεις και με έναν ευέξαπτο κι απρόβλεπτο χαρακτήρα.

Η Hoover βυθίζεται για μια ακόμα φορά, και μαζί της παρασέρνει κι εμάς, στην ψυχοσύνθεση της Λίλι, η οποία παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες, ενώ κυνηγά μια ευτυχία που αν και λαχταρά δεν είναι βέβαιη πως πρέπει να διεκδικήσει, όχι όταν μια απειλή παραμονεύει στις σκιές και που μπορεί να φέρει μαζί της συνέπειες που δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά και τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπά και νοιάζεται. Η συγγραφέας μάς θυμίζει πως η ευτυχία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πως σε κάθε περίπτωση είναι προσωπική υπόθεση, και πως δεν εξαρτάται, και δεν θα έπρεπε να εξαρτάται, από κανέναν άλλον παρά μονάχα από εμάς τους ίδιους. Όλοι μας έχουμε φοβίες, όμως πρέπει να τις παλέψουμε. Όλοι μας βασανιζόμαστε κάποιες στιγμές από τους δαίμονές μας, όμως οφείλουμε να τους διώξουμε. Όλοι μας έχουμε ένα παρελθόν, αλλά δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να μας καθορίζει, πολύ περισσότερο όταν αυτό μας στερεί την αγάπη, που χωρίς αυτήν δεν είμαστε παρά άνθρωποι μισοί.

Παραμένοντας ρεαλίστρια και προσγειωμένη στην πραγματικότητα, η συγγραφέας δεν μας παρουσιάζει μια Λίλι που κάνει στροφή 180 μοιρών και που ξαφνικά γίνεται εξαιρετικά δυναμική κι ατρόμητη, αλλά μια γυναίκα που όπως και στην πραγματική ζωή, έχει αγωνίες, φοβίες, ανησυχίες, οι οποίες συγκρούονται με τη λαχτάρα της να ευτυχίσει, οδηγώντας την στο να κάνει ένα βήμα τη φορά, μέχρι που κάποια στιγμή να φτάσει εκεί που, όχι πρέπει, αλλά που οφείλει στον εαυτό της να φτάσει. Παράλληλα, έχουμε έναν Άτλας, που δεν είναι απλά αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη η Λίλι, αλλά ένα πλάσμα από εκείνα που θα θέλαμε να υπάρχουν σε μεγαλύτερη πληθώρα γύρω μας, γιατί τότε ίσως ο κόσμος, και οι σχέσεις, να ήταν καλύτερες. Ένα πλάσμα που παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, και που δεν είναι και λίγες, δεν έπαψε ποτέ να είναι αυτός που είναι, δεν έχασε την πίστη, την ελπίδα και την καρδιά του, και μαζί μέσα απ' αυτόν και τον τρόπο που εκείνος βλέπει κι αντιμετωπίζει τον κόσμο, μπορούμε να ελπίζουμε κι εμείς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Colleen Hoover
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-653-883-4