Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το 1818 η τύχη δεν ευνοεί τις γυναίκες. Πάντα όμως ευνοεί όποια τολμά...
Η Κίτι Τάλμποτ χρειάζεται προίκα. Ή, μάλλον, χρειάζεται έναν σύζυγο με προίκα. Στο κάτω κάτω, 1818 έχουμε, και μόνο οι άντρες έχουν το προνόμιο να κυνηγούν τα πλούτη.
Έχει μόλις οχτώ εβδομάδες στη διάθεσή της ώσπου οι δανειστές του πατέρα της να πετάξουν την ίδια και τις αδερφές της έξω από το πατρικό τους σπίτι. Η μόνη της διέξοδος, να τρυπώσει στα σαλόνια της λονδρέζικης ελίτ για να βρει έναν πλούσιο γαμπρό, κάτι που απαιτεί όλη την ευστροφία και την επινοητικότητά της.
Ο μόνος που παίρνει είδηση το σχέδιό της είναι ο έμπειρος Λόρδος Ράντκλιφ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να την εμποδίσει με κάθε κόστος, καθώς ο αδερφός του, που βρίσκεται στο στόχαστρό της, φαίνεται πως υποκύπτει στη γοητεία της.
Θα καταφέρει η Κίτι να εξασφαλίσει μια προίκα ώστε να σώσει τις αδερφές της από τη φτώχεια; Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη και κανένας –ούτε καν ένας λόρδος- δε θα την εμποδίσει…

Προσωπική άποψη:
Όπως κάθε κορίτσι που έχει αγαπήσει τη λογοτεχνία από τα νεανικά της χρόνια, έτσι κι εγώ έχω μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για εκείνες τις πρώτες ιστορίες που με ταξίδεψαν στον χώρο και στον χρόνο, και που μου σύστησαν την ιδέα του έρωτα μέσα από την οπτική μιας άλλης εποχής, εστιάζοντας, ωστόσο, πάντοτε στα βαθιά κι αντικρουόμενα συναισθήματα των χαρακτήρων, που παρά τις αντιθέσεις, ή και τους κόσμου, που μπορεί να τους χώριζαν, εκείνοι κατάφερναν, όχι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, αλλά να τις ισορροπήσουν, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένα κοινό μέλλον γι' αυτούς τους δύο. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι ιστορίες που πραγματεύονται έρωτες μίσους κι αγάπης πάντα θα καταφέρνουν να συγκινούν τις κοριτσίστικες και γυναικείες καρδιές, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Όπως ήταν φυσικό επόμενο, λοιπόν, αυτές οι ιστορίες συνεχίζουν να με συγκινούν μέχρι και σήμερα, έστω κι αν στις πιο σύγχρονες αποτυπώσεις τους στο χαρτί δεν καταφέρνουν να έχουν την αίγλη και το μεγαλείο του άλλοτε, αλλά παραμένουν ακόμα ενδιαφέροντα αναγνώσματα, ακόμα κι όταν δεν διατηρούμε τις προσδοκίες μας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το "Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες" της Sophie Irwin, το πρώτο βιβλίο της σειράς "A lady's guide", το οποίο αποδείχθηκε ένα πολύ καλύτερο και πιο ενδιαφέρον βιβλίο απ' όσο περίμενα, και σίγουρα πολύ πιο βαθύ, στα σημεία, απ' όσο θα μπορούσα να προσδοκώ, χωρίς, ωστόσο, να χάνει την διασκεδαστική του διάθεση, αλλά καταφέρνοντας να την φέρει σε σχεδόν τέλεια αρμονία με όλα τα προαναφερόμενα.

Το βιβλίο μάς "ταξιδεύει" πίσω στο μακρινό 1818, τότε που οι γυναίκες, αν ήθελαν να έχουν μια καλή ζωή και κοινωνική αναγνώριση, μόνο μέσω ενός πολύ καλού γάμου μπορούσαν να το πετύχουν. Η Κίτι Τάλμποτ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, έχοντας, μάλιστα, ένα επιπλέον μεγάλο και βαρύ φορτίο στις πλάτες της, αφού έχει δύο ακόμα αδερφές και τους πιστωτές του πατέρα της να τις κυνηγάνε, προκειμένου να συλλέξουν τα χρωστούμενά του, διαφορετικά εκείνοι θα πάρουν το σπίτι τους και οι ίδιες θα βρεθούν στον δρόμο. Ένας καλός σύζυγος, λοιπόν, με τίτλο και περιουσία είναι η μοναδική διέξοδος από τα βάσανά τους κι εκείνη είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της. Όμως, εξίσου αποφασισμένος είναι και ο Λόρδος Ράντκλιφ, που βλέποντας τον αδερφό του να είναι έτοιμος να πέσει στα δίχτυα της, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να εμποδίσει έναν τέτοιο γάμο.

Από την περιγραφή και μόνο της υπόθεσης μπορείτε να καταλάβετε πως πρόκεται για ένα ολότελα κλασσικό love-hate story, όπως αυτά που προανέφερα και που ξεχωρίζουν στη καρδιά μας, το οποίο, όμως, σε αντίθεση με αρκετά από τα βιβλία παρόμοιου ύφους της κατηγορίας του, καταφέρνει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, στην ουσία της ιστορίας του. Θίγει με πολύ όμορφο και ουσιώδη τρόπο ζητήματα όπως αυτά της πατριαρχίας, του σεξισμού, της "βίας" και της τοξικότητας που δέχονταν οι γυναίκες τα βικτοριανά χρόνια, όπου αντιμετωπίζοντας περισσότερο ως αντικείμενα, ή και "τρόπαια", παρά ως ανθρώπινες οντότητες, και που αναγκάζονταν ν' ακολουθούν στεγανά και να υπακούν σε κανόνες που αν παράκουγαν, όχι μόνο δεν μπορούσαν να ζήσουν ευτυχισμένες, αλλά τους έμενε και ένα βαρύ στίγμα απ' το οποίο δεν μπορούσαν ν' απαλλαγούν με τίποτα. Και σίγουρα όλα αυτά δεν είναι ωραία, αλλά είναι ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας μιας εποχής που δεν πρέπει να ξεχνάμε και που όταν δεν παραλείπετε, λογοτεχνικά και όχι μόνο, οδηγεί και σ' ένα πολύ πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας, αυτό που ξεχνάνε τα περισσότερα σύγχρονα ιστορικά ρομάντζα είναι... τι άλλο... Να είναι ιστορικά, και για να το πετύχεις αυτό δεν πρέπει να περιοριστείς απλά στην αποτύπωση μιας ρεαλιστικής εικόνας, αλλά και στη μεταφορά του κλίματος της εποχής όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα αυτά. Σίγουρα, το "Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες", όπως και κάθε historical romance των ημερών μας, διαθέτει αρκετές μοντέρνες πινελιές, δεν ξεχνάει, όμως, το που λαμβάνει χώρα η εξέλιξή του αλλά ούτε και το κοινωνικό υπόβαθρο πίσω από τους χαρακτήρες, χωρίς αυτό να ακυρώνει και την προσωπική τους ταυτότητα. Πολύ καλή ροή αφήγησης, χαρακτήρες με βάθος, έξυπνοι και διασκεδαστικοί διάλογοι, ένα βιβλίο που παίρνει τον εαυτό του πιο σοβαρά απ' όσο θα περίμενες, χωρίς όμως να γίνεται θύμα της δηθενιάς που θα μπορούσε να θέλει να πουλήσει, που σίγουρα θα απολαύσει κανείς, τόσο για το ρομάντζο του, όσο και για την διασκεδαστική σύγκρουση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μας, αλλά και γιατί θα τον βάλει στη διαδικασία να σκεφτεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Irwin
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-4817-6