Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Φλόρενς Ντέι βγάζει το ψωμί της γράφοντας ρομάντζα για λογαριασμό μιας διάσημης υπερήλικης συγγραφέως ιστοριών αγάπης. Μόνο που δεν πιστεύει πια σε αγάπες κι έρωτες. Μετά τον τελευταίο της χωρισμό, ο ρομαντισμός έχει πλέον πεθάνει γ’ αυτήν. Και δεν είναι μόνο η ερωτική της ζωή νεκρή, αλλά και η καριέρα της που παίρνει επίσης την κάτω βόλτα, καθώς ο νέος επιμελητής της, ο οποίος είναι αδιανόητα ωραίος, δεν της δίνει παράταση για να παραδώσει το νέο βιβλίο.
Τα πράγματα χειροτερεύουν για τη Φλόρενς όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα που δε θα ήθελε να είχε δεχτεί ποτέ: πρέπει να επιστρέψει στο πατρικό της για την κηδεία του αγαπημένου της πατέρα. Επί δέκα χρόνια απέφευγε τη μικρή αυτή πόλη, όπου μεγάλωσε, αλλά όπου δεν την κατάλαβαν ποτέ. Παρόλο που της έλειψαν οι ζεστές νύχτες του Νότου και η εκκεντρική της οικογένεια, δεν της κάνει καρδιά να μείνει. Μισεί που όλα εκεί μένουν ίδια και μόνο ο πατέρας της λείπει.
Ώσπου στο κατώφλι του γραφείου τελετών της οικογένειάς της εμφανίζεται το φάντασμα ενός άντρα, αδιανόητα ωραίου, όπως και στη ζωή. Και μπερδεμένο. Δεν ξέρει γιατί βρέθηκε εκεί – μαζί της. Ο ρομαντισμός είναι σίγουρα νεκρός… αλλά το ίδιο ισχύει και για τον νέο της επιμελητή. Όμως οι ανοιχτοί λογαριασμοί που εκείνος έχει αφήσει θα κάνουν τη Φλόρενς να αναθεωρήσει όλα όσα γνωρίζει για τα ρομάντζα.

Προσωπική άποψη:
Η Ashley Poston έχει αρκετά young adult βιβλία στο βιογραφικό της, όμως είπε να δοκιμάσει τον εαυτό της και σε κάτι διαφορετικό. Κάπως έτσι, έχουμε το "Οι νεκροί ρομαντικοί", που είναι το πρώτο της βιβλίο ενηλίκων, ένα paranormal romance, που αν και απ' την αρχή υποψιάζεσαι το που θα καταλήξει, αποδεικνύεται ένα πολύ πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό ρομαντικό ταξίδι απ' αυτό που περίμενες. Αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως πραγματεύεται μια μεταφυσική ρομαντική ιστορία, που στην πραγματικότητα είναι καταδικασμένη πριν καν αρχίσει, αλλά γιατί μέσα από το "ταξίδι" που σου προσφέρει, σε προσκαλεί να αναθεωρήσεις τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, όλα εκείνα που έχουν αξία και που τείνουμε να τα ξεχνάμε πολλές φορές, και που δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, γιατί τότε ξεχνάμε να ζούμε πραγματικά.

Η Φλόρενς εργάζεται ως ghostwriter. Πιο συγκεκριμένα, γράφει ρομαντικά μυθιστορήματα για λογαριασμό μιας υπερήλικης συγγραφέως, που είναι διάσημη για τις ιστορίες αγάπης της. Ωστόσο, μετά τον χωρισμό της από την τελευταία της σχέση, φαίνεται να έχει χάσει την πίστη της στην αγάπη και στον έρωτα και κατ' επέκτασιν την έμπνευσή της, γεγονός που της προκαλεί προβλήματα στη δουλειά της, μην μπορώντας να ολοκληρώσει το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας που γράφει, ώστε να το παραδώσει εγκαίρως στον νέο -κι εξαιρετικά όμορφο- επιμελητή της, τον Μπεν, ο οποίος αρνείται να της δώσει παράταση και την προειδοποιεί πως θα κινηθούν νομικά σε περίπτωση που δεν τηρήσει το συμβόλαιό της. Και σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, ο πατέρας της φεύγει από τη ζωή κι εκείνη πρέπει να επιστρέψει στο πατρικό της για την κηδεία του, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθεί στην πόλη που επί δέκα χρόνια απέφευγε και απ' την οποία δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις.

Βλέπετε, η Φλόρενς προέρχεται από μία οικογένεια που χρησιμοποιεί το σπίτι της για να πραγματοποιεί κηδείες, ενώ η ίδια, όπως και ο πατέρας της, έχει ένα μοναδικό χάρισμα. Μπορεί και βλέπει φαντάσματα, γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της, όταν σε ηλικία δεκατριών ετών βοήθησε στην επίλυση ενός φόνου, κάτι που την στιγμάτισε και την θυματοποίησε, αφού ξαφνικά μετατράπηκε στην περίεργη της πόλης. Διόλου παράξενο, λοιπόν, που προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια ν' αποφύγει να επιστρέψει σε αυτόν, γιατί όταν υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να τα εξηγήσεις, ή που οι γύρω σου δεν μπορούν να κατανοήσουν, η φυγή φαντάζει ως η μοναδική λύση. Όπως αντιλαμβάνεστε, η Φλόρενς δεν ξαφνιάζεται όταν βλέπει ένα ακόμα φάντασμα στο κατώφλι του σπιτιού της, όμως σοκάρεται από το γεγονός πως το φάντασμα αυτό είναι ο Μπεν, ο οποίος χρειάζεται τη βοήθειά της.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα σκεφτεί κανείς πως το βιβλίο αυτό έχει ως κεντρικό του θέμα τον έρωτα και το ρομάντζο. Και πράγματι, η συγγραφέας δίνει χρόνο σε αυτά ώστε να εξελιχθούν, όσο γίνεται δεδομένων των συνθηκών, με έναν πολύ τρυφερό και αστείο συνάμα τρόπο. Το χιούμορ του βιβλίου, σαρκαστικό, κοινωνικό και σύγχρονο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα αυτού, αφού μεταξύ σοβαρού κι αστείου μπορούν να ειπωθούν οι μεγαλύτερες αλήθειες, ακόμα κι εκείνες που φοβόμαστε ν' αντιμετωπίσουμε, και που τελικά μπορούν να μας οδηγήσουν στην προσωπική μας ευτυχία, αρκεί να τις κατανοήσουμε και να τις αποδεχτούμε γι' αυτό που είναι. Και η σχέση ανάμεσα σε Φλόρενς και Μπεν μάς τα θυμίζει όλα αυτά, με τους δυο τους να έχουν μια πολύ όμορφη αλληλεπίδραση και με τον έναν να βοηθάει τον άλλον να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, έχοντας παράλληλα μια πηγαία αγωνία για την κατάληξη της καταδικασμένης σχέσης τους.

Από 'κει κι έπειτα, σε ένα δεύτερο επίπεδο, το βιβλίο αυτό έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, τους οικογενειακούς δεσμούς, την απώλεια και το πένθος, πολύ περισσότερο απ' ό,τι έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω. Η οικογένεια της Φλόρενς είναι αξιαγάπητη και σίγουρα πολύ διαφορετική απ' όσο θα περίμενε κανείς. Δεν είναι οι παράξενοι, ανατριχιαστικοί γείτονες που ασχολούνται με κηδείες, αλλά άνθρωποι ζωντανοί, αληθινοί, ειλικρινείς, με την καρδιά τους πλημμυρισμένη από αγάπη, που ξέρουν πως να στηρίζουν τους άλλους και που αντιμετωπίζουν τον θάνατο όχι ως δυστυχία, αλλά με αξιοπρέπεια, τιμώντας μέσα απ' αυτόν την ίδια τη ζωή, με έναν τρόπο που δεν γίνεται να μην σε συγκινήσει και πολύ περισσότερο, που είναι αδύνατον να μην σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς και ν' αναθεωρήσεις τον τρόπο που τον αντιμετωπίζεις εσύ ο ίδιος.

Ενώ ο βασικός άξονας του βιβλίου είναι αρκετά σκοτεινός -πώς αλλιώς θα μπορούσε, όταν ο θάνατος και η ζωή μετά απ' αυτόν βρίσκονται στο κέντρο όλων των εξελίξεων-, αυτό καταφέρνει τελικά να είναι διασκεδαστικό, αστείο, συναισθηματικό, γεμάτο φως. Θα σε κάνει να γελάσεις πάμπολλες φορές κι άλλες τόσες θα φέρει δάκρυα στα μάτια σου, με τον τρόπο εκείνο που μονάχα η ίδια η ζωή ξέρει να το κάνει. Και στο φινάλε θα σε αφήσει με μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη, ωστόσο, αυτό που θα επιλέξεις να κρατήσεις τελικά, δεν είναι άλλο από τη ζεστασιά που θα έχει προκαλεί στην καρδιά σου. Καλογραμμένο, φρέσκο, σύγχρονο, βαθιά συναισθηματικό και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, το βιβλίο αυτό είναι ένα ρομάντζο αρκετά έξω από τα συνηθισμένα, που πιθανότατα να μην είναι για όλους, αλλά σίγουρα ήταν για μένα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ashley Poston
Μεταφραστής: Γιαννακούλα Έλενα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-4915-9