Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάποια λάθη είναι μεγαλύτερα από άλλα.
Κάποια λάθη αλλάζουν τη ζωή μας για πάντα.
Η Κένα Ρόουαν μπήκε στη φυλακή για ένα τραγικό λάθος.
Πέντε χρόνια μετά επιστρέφει στην πόλη όπου όλα πήγαν στραβά, ελπίζοντας να ξανασμίξει με την τετράχρονη κόρη της.
Αλλά οι γέφυρες που έκαψε η Κένα αποδεικνύεται αδύνατον να ξαναχτιστούν.
Όλοι στη ζωή της κόρης της είναι αποφασισμένοι να την κρατήσουν μακριά ενώ εκείνη εργάζεται σκληρά για να τους αποδείξει πως της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.
Χάρη στην αποφασιστικότητα, στο θάρρος της να ζητήσει συγγνώμη και να εξηγήσει τις πράξεις της, κάνει ένα σύμμαχο, τον Λέτζερ Γουόρντ.
Αυτός είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με την κόρη της.
Καθώς όμως ο Λέτζερ αποκτά ολοένα και πιο σημαντική θέση στη ζωή της Κένα, αφού η σχέση τους γίνεται πιο στενή, διακινδυνεύουν και οι δύο να χάσουν την εμπιστοσύνη των πιο κοντινών τους ανθρώπων.
Η Κένα πρέπει πρώτα να βρει τρόπο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος για να μπορέσει να χτίσει ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα.
Μια ιστορία για τις δεύτερες ευκαιρίες και τη λύτρωση, την καλοσύνη και την πίστη, τους οικογενειακούς δεσμούς και τη δύναμη της αγάπης.

Προσωπική άποψη:
Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να πω για την Colleen Hoover, που να μην το έχω πει κι επαναλάβει χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα. Αυτή τη γυναίκα την αγαπώ, γιατί κάθε ιστορία της έχει έναν μοναδικό τρόπο ν' αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μου, και μιλάει στην ψυχή μου με τρόπους που λίγοι συγγραφείς μπορούν να το πετύχουν. Κάθε βιβλίο της είναι ένα νέο "ταξίδι", μια εσωτερική αναζήτηση, ένα προσωπικό δίλημμα, σαν να γίνεται προσωπικό μου βίωμα, αναγκάζοντάς με να μπω στη θέση των ηρώων της παίρνοντας αποφάσεις που ποτέ δεν είναι εύκολες, αλλά που κάθε φορά, στο τέλος της διαδρομής, γεμίζουν τη μάτια μου δάκρυα και με πλημμυρίζουν τρυφερά συναισθήματα, μα και με την πεποίθηση πως ό,τι συμβαίνει, τελικά, είναι και αυτό που έπρεπε να γίνει, γιατί έτσι λειτουργεί και η ίδια η ζωή.

Το "Όσα τον θυμίζουν" δεν αποτελεί εξαίρεσε στην κανόνα. Αυτή είναι η ιστορία της Κένα Ρόουαν, που πέντε χρόνια πριν έκανε ένα τραγικό λάθος, το οποίο πλήρωσε πολύ ακριβά. Πιο συγκεκριμένα, με τον εγκλεισμό της στη φυλακή, αφού κατηγορήθηκε για τον θάνατο και την εγκατάλειψη του τότε συντρόφου της, Σκότι. Ωστόσο, η μεγαλύτερη τιμωρία γι' αυτήν δεν ήταν η καταδίκη της, αλλά το γεγονός πως της πήραν την κόρη της, με το που γεννήθηκε, στερώντας της το δικαίωμα να έχει την παραμικρή επαφή μαζί της. Όμως, τώρα πια, η Κένα είναι ελεύθερη, και δεν θέλει να έχει μόνο μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή της, αλλά να έχει την ευκαιρία ν' απολογηθεί στους γονείς του Σκότι, εξηγώντας τους για πρώτη φορά τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα, μα και να γνωρίσει το πλάσμα εκείνο που η αγάπη τους έφερε στον κόσμο.

Στην προσπάθειά της αυτή, θα βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον Λέτζερ Γουόρντ, τον κολλητό φίλο του Σκότι, που τόσα χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό της οικογένειάς του σαν δεύτερος γιος, αλλά και στο πλευρό της κόρη της σαν άλλος πατέρας. Γιατί, παρά το γεγονός πως ο Λέτζερ πέρασε όλα αυτά τα χρόνια μισώντας την και κατηγορώντας την για τον χαμό του καλύτερού του φίλου, όταν την γνωρίζει, δεν αργεί να συνειδητοποιήσει πως όσα πίστευε για εκείνη απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως και η αλήθεια που εκείνη δεν είχε τότε τη δύναμη ν' αποκαλύψει, επειδή ήταν βαθιά πληγωμένη και πολύ σοκαρισμένη για να το κάνει. Και όσο έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, τόσο πιο βαθιά γίνονται τα συναισθήματα που αναπτύσσονται μεταξύ τους, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες στη ζωή τους, μα πολύ περισσότερο την σχέση του Λέτζερ με τους γονείς του Σκότι, με εκείνον, όμως, να είναι έτοιμος να ρισκάρει και να παλέψει για όσα θεωρεί σωστά.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν τα βιβλία της Hoover να έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Το πρώτο είναι οι χαρακτήρες της, το δεύτερο είναι ο τρόπος που επιλέγει ν' αφηγηθεί τις ιστορίες της, όσο δύσκολο κι αν είναι το θέμα που πραγματεύονται κάθε φορά. Σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες της, έχει έναν μοναδικό τρόπο να εμβαθύνει σε αυτούς, δημιουργώντας ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα αυτών κι επιτρέποντάς τους να εξελιχθούν μέσα στην πορεία της αφήγησης. Η περίπτωση της Κένα και του Λέτζερ δεν διαφέρει, με τους δυο τους να κάνουν πολύ μεγάλη πορεία μέχρι να φτάσουν να συναντηθούν, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, να συγχωρήσουν και τελικά να παλέψουν για την ευτυχία, όχι μόνο τη δική τους, αλλά όλων, έστω και με έναν έμμεσο τρόπο, θυμίζοντάς μας πως μια κακιά στιγμή ή μια κακή επιλογή δεν μπορεί να σε χαρατηρήσει ως κακό άνθρωπο, ούτε μπορεί να καθορίσει το ποιος πραγματικά είσαι, γιατί οι άνθρωποι σίγουρα είμαστε οι επιλογές μας, αλλά δεν είμαστε μόνο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αφηγείται την ιστορία της αυτή, που για μια ακόμα φορά είναι άκρως αληθινή, ρεαλιστική, βαθιά δραματική, έως και σπαρακτική στα σημεία, θα τολμούσα να πω, μπορούμε να διακρίνουμε την γνώριμη ευαισθησία, την τρυφερότητα και την ενσυναίσθησή της σε κάθε γραμμή, που μας εξαναγκάζει να μπούμε στη θέση των πρωταγωνιστών, αλλά και δεν των δεύτερων χαρακτήρων, σε όποια μεριά κι αν βρίσκονται αυτοί, κατανοώντας απόλυτα τη θέση όλων, γιατί θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση καθενός απ' αυτούς, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Θα μπορούσαμε να είμαστε η φίλη, η ερωμένη, η μητέρα που της στερούν το δικαίωμα να βλέπει το παιδί της, η μητέρα που έχασε το παιδί της χωρίς ποτέ να μάθει τι πραγματικά συνέβη, υιοθετώντας ίσως και περισσότερους από έναν ρόλους, ο καθένας απ' αυτούς, όμως, με τη δικιά του βαρύτητα και τη δική του σπουδαιότητα, κι αυτό αυτομάτως μας κάνει να βιώνουμε μια πραγματικότητα, που όσο σκληρή κι αν είναι, θα μπορούσε να είναι πράγματι δική μας, κι αυτό είναι που κάνει την καρδιά μας να σπαράζει ακόμα περισσότερο.

Το "Όσα τον θυμίζουν" είναι ένα βιβλίο για την απώλεια, για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους την διαχειρίζεται ο καθένας από εμάς, για την αγάπη και το πως αυτή μας καθορίζει με χίλιους δυο τρόπους, μα πάνω απ' όλα είναι ένα βιβλίο για την συγχώρεση και τη δύναμη που αυτή απαιτεί, μα και τη δύναμη που φέρει μαζί της. Είναι λυτρωτικό το να μπορούν να σε συγχωρέσουν, απελευθερωτικό το να μπορείς να συγχωρέσεις, και τα δύο προσφέρουν μια απίστευτη ψυχική γαλήνη και ηρεμία, αλλά ο δρόμος μέχρι να φτάσεις στην επίτευξη αυτής, συνήθως είναι ανταριασμένος, γεμάτος φουρτούνες και κύματα. Έτσι και είναι και το "ταξίδι" της Κένα προς την δική της συγχώρεση και κατ' επέκτασιν προς την ευτυχία της. Δεν είναι σύντομο, δεν είναι εύκολο, είναι γεμάτο δάκρυα και αγωνία, όμως η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα κι αν δεν είσαι διατεθειμένος να τα πάρεις, τότε δεν μπορείς και να την ζήσεις πραγματικά, και το να την χαλαλήσεις για πράγματα που δεν μπορείς ν' αλλάξεις, αλλά που μπορείς ν' αποδεσμευτείς από τα βάρη τους, είναι μια τιμωρία που δεν αξίζει σε κανέναν. Γιατί η ζωή είναι στιγμές και στο τέλος της ημέρας, εκείνες που είναι όμορφες και ζεστές πρέπει να φυλάς στην καρδιά σου.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Colleen Hoover
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-220-100-8