Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Mια φαντασμαγορική αποτύπωση της ιταλικής Αναγέννησης σε όλο της το μεγαλείο και σε όλη της τη σκληρότητα.
Χειμώνας του 1561. Η Λουκρητία, η Δούκισσα της Φεράρα, καλείται να συνοδεύσει τον σύζυγό της, τον Αλφόνσο, σε μια αναπάντεχη επίσκεψη σε μια εξοχική βίλα.
Όταν κάθονται για δείπνο, η Λουκρητία αντιλαμβάνεται ότι ο Αλφόνσο την οδήγησε σε αυτή τη βίλα έχοντας κακό σκοπό. Σχεδιάζει να τη σκοτώσει.
Η Δούκισσα είναι μόλις δεκαέξι ετών και έχει περάσει τη ζωή της κλεισμένη σε ένα μεγαλοπρεπές παλάτσο της Φλωρεντίας. Στην απομακρυσμένη αυτή βίλα είναι στο έλεος του ολοένα και πιο απρόβλεπτου συζύγου της.
Τι μπορεί να κάνει η Λουκρητία με αυτή την ξαφνική συνειδητοποίηση; Έχει καμία τύχη απέναντι στον Αλφόνσο, που διαφεντεύει ολόκληρη επικράτεια και διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση; Πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσει;
Το ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ είναι η αξιομνημόνευτη ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, η οποία, επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Μόλις προ ολίγου συνειδητοποίησα πως έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια απ' όταν διάβασα το "Άμνετ" της Maggie O'Farrell, και παρ' όλα ταύτα παραμένει ολοζώντανο στη μνήμη μου, σαν να το διάβασα μόλις χθες. Αυτό είναι κάτι που μόνο τα σπουδαία βιβλία μπορούν να πετύχουν, να χαραχθούν, δηλαδή, ανεξίτηλα και με πάσα λεπτομέρεια στη μνήμη σου, και το συγκεκριμένο βιβλίο επάξια ανήκει στην κατηγορία αυτή, με την O'Farrell, με τη σειρά της, να είναι μια απ' τις καλύτερες συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων της γενιάς της, έχοντας βρει το ύφος το οποίο της ταιριάζει κι αυτό που μπορεί ν' αποτυπώσει στο χαρτί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντάς μας υπέροχα αναγνωστικά "ταξίδια", για τα οποία αξίζει να συζητάμε.

Βρισκόμαστε στην Ιταλία του 1561, όπου δύο ισχυρές οικογένειες, από την Τοσκάνη και τη Φεράρα, ενώνονται μέσω του γάμου των παιδιών τους, ο οποίος μόνο ευτυχής δεν αποδεικνύεται, με το κορίτσι να βρίσκεται νεκρό, χωρίς να έχει να καταφέρει να γεννήσει το πολυπόθητο παιδί που όλοι περίμεναν απ' αυτή την ένωση, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Λουκρητία είναι μόλις δεκαέξι ετών, όταν αναγκάζεται να πάρει τη θέση της νεκρής αδερφής της σε έναν γάμο που δεν θέλησε, αλλά που δεν μπορούσε και να αρνηθεί, ζώντας απομακρυσμένη από την οικογένειά της και στο έλεος του αυταρχικού και σκληρού της συζύγου Αλφόνσο, έχοντας να επιτελέσει έναν και μοναδικό σκοπό. Να φέρει στον κόσμο έναν κληρονόμο που θα εδραιώσει την κυριαρχία των δύο ισχυρών αυτών Οίκων με όποιο κόστος, με τη ζωή της ν' απειλείται συνεχώς και μ' εκείνη να παλεύει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει.

Η Maggie O'Farrell αποτυπώνει με μεγάλο ρεαλισμό και εξαιρετική παραστατικότητα την εποχή στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας της, τόσο σε ό,τι σχετίζεται με τους κοινωνικούς και πολιτικούς κανόνες της εποχής, όσο και ως προς την αισθητική απεικόνιση αυτής. Έχουμε ένα άρτια δημιουργημένο ιστορικό πλαίσιο, το οποίο πλαισιώνεται από μαγευτικές εικόνες, που με τη σειρά τους περιγράφονται με πάσα λεπτομέρεια ζωντανεύοντάς τα μπροστά στα μάτια μας κι επιτρέποντάς μας να ταξιδέψουμε στον χώρο και στον χρόνο, να περιπλανηθούμε μέσα στα μεγαλοπρεπή παλάτσα και στα γραφικά σοκάκια της Φλωρεντίας, μα και να βιώσουμε, συνάμα, στην απολυτότητά της, την πραγματικότητα που βίωναν οι γυναίκες της εποχής, που ζούσαν υποταγμένες κάτω από το βάρος του καθήκοντος που είχε η κάθε μία απ' αυτές, που όσο κι αν μας κάνει ν' ασφυκτιούμε ορισμένες φορές, μας εντυπωσιάζει με τον ρεαλισμό της.

Η ιστορία της Λουκρητία δεν είναι από εκείνες που σε μαγεύουν, αλλά από εκείνες που σε σοκάρουν στον πυρήνα της ίδιας σου της ύπαρξης. Η αφηγηματική ατμόσφαιρα περιβάλλεται συνεχώς από ένα απειλητικό πέπλο, που εντείνει συνεχώς το μυστήριο και την αγωνία, ενώ παράλληλα σε κάνει ν' ανησυχείς για το μέλλον και την κατάληξη αυτής, που κανένας οιωνός δεν φαίνεται να την οδηγεί προς την λύτρωση και την απελευθέρωσή της, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει στην πραγματικότητα. Η Λουκρητία διαθέτει την σοφία που της επιτρέπει να γνωρίζει πως ο σύζυγός της δεν την παρέσυρε στην απομόνωσή της απλά για να την ξεκόψει από τον κόσμο, αλλά για να την εξαφανίσει απ' αυτόν, κι αυτή η γνώση δεν βαραίνει μόνο την ίδια, αλλά κι εμάς ως αναγνώστες, που συνεχώς καρδιοχτυπάμε για εκείνη, ενώ νιώθουμε βαθιά οργή για την υψηλή κοινωνία, που από τη θέση εξουσίας που διαθέτει, θαρρεί πως μπορεί να κινείται ελεύθερα χωρίς επιπτώσεις και χωρίς ενοχές.

Το βιβλίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Lucrezia di Cosimo de'Medici ή αλλιώς, Λουκρητία των Μεδίκων, και το γεγονός αυτό το καθιστά ακόμα πιο άγριο, βίαιο και σπαραχτικό. Βασισμένη στη θεωρία πως ο σύζυγός της, Αλφόνσο Β΄ των Έστε δούκα της Φερράρα, ήταν ο υπαίτιος για τον θάνατό της, παρά που κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ, η συγγραφέας μάς προσφέρει μια δυνατή και υποβλητική επανεξέταση της ιστορίας, μέσα απ' την οποία δεν αναζητά απλώς την αλήθεια, αλλά προσπαθεί και ν' αποδώσει έναν φόρο τιμής σε μια κοπέλα που έχασε άδικα τη ζωή της πριν να προλάβει να τη ζήσει και πριν καν να προλάβει να ενηλικιωθεί. Σίγουρα, σε ορισμένα σημεία θα μπορούσε κανείς να πει πως διακρίνει κάποια στοιχεία υπερβολής, ωστόσο, συνολικά, πρόκειται για μια υπέροχη αφήγηση, μιας βαθιά τραγικής ιστορίας, που αναμφίβολα θα χαραχθεί στο μυαλό του αναγνώστη και θ' αγγίξει την καρδιά του με τρόπους που δεν θα περίμενε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maggie O'Farrell
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-4874-9