"Ο κούκος" της Camilla Lackberg

ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης.
ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ.
Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.

"Το σπάσιμο" του Τάσου Παπαναστασίου

Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα.

"Τα τρία φώτα" της Claire Keegan

Ένα σύγχρονο κλασικό, μια σπαρακτική ιστορία για τα παιδικά χρόνια, την απώλεια, και πρωτίστως την αγάπη.
Βρισκόμαστε στην ιρλανδική επαρχία, στην κάψα του καλοκαιριού. Ένας πατέρας πηγαίνει το μικρό κορίτσι του να ζήσει με κάποιους συγγενείς, στο αγρόκτημά τους∙ η μικρή δεν γνωρίζει πότε, ή ακόμα και αν, θα την ξαναπάρουν πίσω στο σπίτι της. Στο σπίτι των Κινσέλα, βρίσκει στοργή και ζεστασιά, πράγματα που ως τότε δεν είχε νιώσει ποτέ, κι έτσι σιγά σιγά, ζώντας μαζί τους, το κορίτσι ανθίζει. Στο νέο αυτό σπιτικό όμως, όπου όλα είναι τόσο φροντισμένα, υπάρχει κάτι που παραμένει ανείπωτο – κι αυτό το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει.

"Κάθε μέρα με τους Στωικούς. 366 στοχασμοί για τη σοφία, την επιμονή και την τέχνη της ζωής" των Stephen Hanselman & Ryan Holiday

Πού θα βρούμε τη χαρά; Πώς μετριέται πραγματικά η επιτυχία; Γιατί μας πνίγει το άγχος; Πώς να διαχειριστούμε τη θλίψη και το πένθος; Τι δίνει τελικά νόημα στη ζωή;
Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα που μας απασχολούν σήμερα είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των Στωικών. Και δεν είναι τυχαίο που οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι του πλανήτη ανατρέχουν στις συμβουλές της στωικής φιλοσοφίας για να αντλήσουν δύναμη στην καθημερινότητά τους.
Στο διεθνές αυτό μπεστ σέλερ, οι συγγραφείς επιλέγουν σημαντικά αποσπάσματα –ένα για κάθε ημέρα– από τα έργα των τριών βασικών Στωικών φιλοσόφων, του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου, τα συνοδεύουν με ανέκδοτες ιστορίες και γαργαλιστικά σχόλια και μας δείχνουν πώς να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ξεπερνώντας τις αυταπάτες και να ενεργούμε με γνώμονα το κοινό καλό.
Μια βιωματική προσέγγιση της φιλοσοφίας που μας βοηθάει να βρούμε τη γαλήνη, την αυτοεκτίμηση και την αντοχή που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε καλύτερα.

"Η σκόνη του κόσμου όταν γκρεμίζεται" του Μάκη Καραγιάννη

Από ορίζοντα σε ορίζοντα, φεγγάρι στο φεγγάρι σε μια πορεία γεμάτη ενέδρες, στρατό και παρακρατικούς. Οι τελευταίοι των τελευταίων του Εμφυλίου θα παραδοθούν ή θα εξοντωθούν με τις αλλεπάλληλες προδοσίες, όταν ο φόβος γκρεμίζει τις αδύναμες ψυχές. Η ελπίδα του οράματος, η πατρίδα, η επανάσταση, το μίσος και η επιθυμία για εκδίκηση, το αίμα και ο θάνατος στρώνουν τη λάσπη στο θέατρο του πολέμου. Ένα παιχνίδι χωρίς όρια ανάμεσα στη δύναμη της θέλησης και τις παγίδες της ιστορίας που μετατρέπουν τους πρωταγωνιστές του δράματος σε μια ασήμαντη χαρακιά στο άγριο σκηνικό της βορειοελλαδικής ενδοχώρας.
Το μυθιστόρημα αποτελεί, μαζί με το Όνειρο του Οδυσσέα και την Πόλη χωρίς Θεούς, το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που συμπεριλαμβάνει στο χρονικό άνυσμα της αφήγησης την Ελλάδα του Εμφυλίου, της Μεταπολίτευσης και την Ελλάδα της κρίσης.

"Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου. Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τα προσωπικά όρια, τον σεβασμό και τη συναίνεση" της Elizabeth Schroeder

Η συζήτηση με τα παιδιά για την υπευθυνότητα και τον σεβασμό –ιδίως σε ό,τι αφορά το σώμα τους– είναι απαραίτητη αλλά και δύσκολη, κυρίως όταν μιλάμε για ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση.
Αυτό το βιβλίο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να ξεκινήσετε να μιλάτε ακόμα και με πολύ μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο και παραδείγματα που μπορούν να καταλάβουν. Αν μάθουν πώς να βάζουν όρια για να προστατεύουν τον εαυτό τους καθώς και να αναγνωρίζουν τα όρια των άλλων, θα αναπτύξουν τη δική τους αυτοεκτίμηση και θα μείνουν ασφαλή σε κάθε περίσταση.
Από πού να ξεκινήσετε Βρείτε βασικές κατευθύνσεις από μια έμπειρη συγγραφέα και μητέρα που συμβουλεύει εδώ και δεκαετίες τους γονείς πώς να διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα.
Τι να πείτε Ανακαλύψτε τρόπους για να μιλήσετε στο παιδί για το σώμα του, καθώς και πώς να είναι ασφαλές, χωρίς να το κάνετε να νιώσει ενοχές, σύγχυση ή φόβο.
Tι να κάνετε Μάθετε πώς να απαντάτε σε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά και πώς να γίνετε το παράδειγμα σε θέματα ορίων και συναίνεσης μέσα από τη δική σας συμπεριφορά.