Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΝΑΟΜΙ ΑΛΝΤΕΡΜΑΝ, ΕΛΙ ΓΚΡΙΦΙΘΣ, ΡΟΥΘ ΓΟΥΕΑΡ, ΑΛΙΣΑ ΚΟΟΥΛ, ΤΖΙΝ ΚΟΥΟΚ, ΚΑΡΕΝ ΜΑΚΜΑΝΟΥΣ, ΒΑΛ ΜΑΚΝΤΕΡΜΙΝΤ, ΝΤΡΕΝΤΑ ΣΕΪ ΜΙΤΣΕΛ, ΚΕΪΤ ΜΟΣ, ΛΙ ΜΠΑΡΝΤΟΥΓΚΟ, ΛΟΥΣΙ ΦΟΛΕΪ, ΝΑΤΑΛΙ ΧΕΪΝΣ.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ.
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΤΕ!
Η μις Τζέιν Μαρπλ, η πιο διακεκριμένη ερασιτέχνις ντετέκτιβ της λογοτεχνίας και ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα της Άγκαθα Κρίστι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χαρτί τον Δεκέμβριο του 1927, σ’ ένα διήγημα με τίτλο «Η λέσχη της Τρίτης». Ακολούθησαν δώδεκα μυθιστορήματα και πολλά ακόμα διηγήματα με εκείνη πρωταγωνίστρια.
Η Κρίστι είχε παρατηρήσει ότι τις γυναίκες, ειδικά τις ηλικιωμένες που έμεναν ανύπαντρες, συχνά τις σνόμπαραν, τις αγνοούσαν και τις υποτιμούσαν, αλλά η πιο εμπορική συγγραφέας στον κόσμο ήξερε καλά πόσο λίγα πράγματα ξεφεύγουν από αυτές τις αφοσιωμένες φρουρούς του χωριού, και ότι κάτω από τα σεμνά δαντελένια σκουφάκια ενίοτε κρύβονταν τα πιο κοφτερά μυαλά, ικανά να βάλουν τα γυαλιά ακόμα και στους καλύτερους της Σκότλαντ Γιαρντ. Το κακό, εξάλλου, απαντάται τόσο στην πιο γραφική γωνιά της Αγγλίας όσο και στους κακόφημους δρόμους της πόλης. Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι, όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Και έτσι δημιούργησε έναν από τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες της.
Στις δώδεκα ιστορίες αυτής της συλλογής, τις οποίες υπογράφουν σπουδαίες σύγχρονες συγγραφείς, ζωντανεύει και πάλι η θρυλική αυτή ηρωίδα. Κάθε συγγραφέας παρουσιάζει τη μις Μαρπλ μέσα από την προσωπική της ματιά, αλλά με σεβασμό στους κανόνες της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Προσωπική άποψη:
Μέσα απ' αυτή την ιστοσελίδα έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές για την Agatha Chistie και το έργο της και όπως ίσως να θυμάστε, η μις Μαρπλ είναι μία απ' τις αγαπημένες μου ηρωίδες, που αποτελεί δημιούργημα της πασίγνωστης συγγραφέως, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε δώδεκα μυθιστορήματα και πολλά περισσότερα διηγήματα, καταφέροντας κάθε φορά να μας κερδίζει με την αξιαγάπητη προσωπικότητά της, μα και με την ευφυΐα και την οξυδέρκειά της. Επίσης, έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές πως δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν εμπνευστεί από το έργο της Christie, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, σχεδόν το έχουν κοπιάρει -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε, αλλά όλοι ξέρουμε-, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ορισμένα βιβλία να "συνεχίζουν" με έναν άτυπο τρόπο το έργο αυτό.

Το "Μαρπλ", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός πριν από λίγες εβδομάδες, είναι ένα συλλογικό έργο, το οποίο αποτελείται από δώδεκα αυτοτελής ιστορίες, όπου όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Έχουν ως πρωταγωνίστριά τους την μις Μαρπλ. Κάθε μία ιστορία απ' αυτές, φέρει την υπογραφή δώδεκα γυναικών συγγραφέων και πιο συγκεκριμένα των Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse, Ruth Ware. Δώδεκα διαφορετικές πένες, με την κάθε μία να έχει ξεχωρίσει για διαφορετικούς λόγους, σε ό,τι αφορά την συγγραφική τους πορεία, και με κάποιες απ' αυτές να μην συνδέονται καθόλου με το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος, κάνουν όμως την αρχή με αυτήν εδώ την προσπάθεια, που είτε είναι πετυχημένη είτε όχι, αναμφίβολα έχει γίνει με μεγάλο σεβασμό στο πρωτότυπο υλικό.

Όπως συμβαίνει σε κάθε συλλογή διηγημάτων, ακόμα κι όταν ένας συγγραφέας υπογράφει κάθε ένα απ' αυτά, δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα, δυναμική κι ένταση. Ορισμένα είναι πιο καλοδουλεμένα, πιο έξυπνα και πιο κοντά στην αυθεντική προσωπικότητα της μις Μαρπλ, ωστόσο, κανένα απ' αυτά δεν περνάει στο άλλο άκρο ώστε να χαρακτηριστεί κακό ή αδιάφορο. Απλά, είναι συγκριτικά πιο αδύναμο κι αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο, θαρρώ, σε έργα όπως το συγκεκριμένο -ειδικά όταν τα διηγήματά αυτά δεν αναφέρονται συνολικά σε κάποια εγκληματική υπόθεση, πολύ περισσότερο σε κάποιον φόνο, αλλά και σε άλλες πτυχές της ζωής της μις Μαρπλ, που είναι μεν χαριτωμένο, αλλά ίσως να ξενίσει κάποιον που περίμενε μια καθαρή ανθολογία από crime stories σε σφηνάκια. Συνολικά, όμως, είναι μια πολύ καλή και συγκινητική, στα σημεία, σειρά που τιμάει την Christie, κι ακόμα περισσότερο την ηρωίδα αυτής.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse & Ruth Ware
Μεταφραστής: Παπαδημητρίου Χίλντα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-4701-8