Συνοπτική περίληψη:

Είμαι η Μπιάνκα. Ετών τριάντα. Διαφημίστρια. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η ζωή μου πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Δεκατέσσερις ημέρες χρειάστηκαν για να ανατραπούν όλα. Σε κάθε ανάσα μου, έχω πλέον την αίσθηση πως κάποιος με παρακολουθεί. Έπαψα να ενεργοποιώ το τηλέφωνό μου. Έπαψα να μπαίνω στο Διαδίκτυο. Έπαψα να βγαίνω από το σπίτι μου. Δε με έχει αγγίξει. Κι όμως, έχω κακοποιηθεί βάναυσα. Δεν έχει διεισδύσει στο σώμα μου. Κι όμως, έχω βιαστεί άγρια.
Το πήρα πια το μάθημά μου: ζω σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα είναι πάντα συνυπεύθυνη. Ό,τι κι αν της συμβαίνει, φταίει και αυτή. Ενίοτε, φταίει μόνο αυτή. Όπως κάθε εγκληματική πράξη, έτσι κι αυτή, της οποίας είμαι θύμα, έχει έναν επιστημονικό ορισμό. Την αποκαλούν stalking και την περιγράφουν ως «έμμονη παρενοχλητική παρακολούθηση, που προκαλεί στρες ή φόβο». Αδημονώ για την ημέρα που θα λήξει το μαρτύριό μου. Όποιο κι αν είναι το φινάλε του… Μια αληθινή ιστορία stalking και πολύτιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε τον stalker από τον θαυμαστή/ακόλουθο, να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε τη νομοθεσία για να προστατευτείτε.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το κίνημα #metoo, και όχι μόνο, όλο και περισσότερες υποθέσεις βίας έναντι των γυναικών έχουν έρθει στην επιφάνεια, με την κάθε μία απ' αυτές να έχει αντιμετωπιστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο μεταξύ τους, σε επίπεδο σύγκρισης, αλλά και ως προς το πως τις είδε ο κόσμος, σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω και τη δική του κρίση. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουν προκύψει ευχάριστες συζητήσεις μέσα από τέτοια περιστατικά, όμως, την ίδια ακριβώς στιγμή, εκείνα είναι που έχουν προσφέρει υλικό προς κριτική σκέψη, ενώ έχουν εμπνεύσει αρκετούς δημιουργούς και καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε αυτούς, και πολλούς συγγραφείς, με τη Μαρία Παναγοπούλου ν' αποφασίζει να μπει στα μονοπάτια αυτά, αλλά παρουσιάζοντάς μας μια περίπτωση αρκετά έξω από τα συνηθισμένα, όχι γιατί δεν συμβαίνει, αλλά γιατί δεν συζητιέται τόσο, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Μπιάνκα, μια δραστήρια τριαντάχρονη γυναίκα, που έχει μια σχεδόν άψογη ζωή. Εργάζεται σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, χαίρει επαγγελματικής καταξίωσης και αναγνώρισης, ενώ νιώθει πως έχει βρει τον ιδανικό για εκείνη σύντροφο στο πρόσωπο του Άρη. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να διαταράξει την ηρεμία και την ευτυχία της, μέχρι που πριν δύο εβδομάδες κάποιος άγνωστος άρχισε να παρακολουθεί κάθε της κίνηση, έπαθε εμμονή μαζί της και από εκείνη τη στιγμή δεν την αφήνει λεπτό σε ησυχία, παρενοχλώντας την άλλοτε μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, άλλοτε δια ζώσης, στέλνοντάς της δώρα και αφήνοντας σημειώματα ή προσεγγίζοντας τους οικείους της. Και όταν μια κατάσταση σαν κι αυτή αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορείς, άραγε, να νιώσεις ασφαλής; Μπορείς να εμπιστευτείς τους ανθρώπους; Μπορείς να συνεχίσεις να ζεις, όταν ο stalker σου σε ακολουθεί δίχως σταματημό, ενώ η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να σε φορτώσει με μια ευθύνη που δεν είναι δική σου;

Η Μαρία Παναγοπούλου επανέρχεται με ένα ακόμα μυθιστόρημα που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, την οποία φαίνεται να έχει προσεγγίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στη γυναίκα όπου επέλεξε να την μοιραστεί μαζί της. Γιατί ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε στον απόλυτο βαθμό, κάθε θύμα, οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, φέρει στη ψυχή του πολύ βαθιές πληγές και πολύ οδυνηρά τραύματα, και το να τα μοιράζεται δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως δεν είναι εύκολη υπόθεση το να τα "αγκαλιάσει" κάποιος με την απαραίτητη κατανόηση κι ενσυναίσθηση, κι ακόμα περισσότερο το να μπορέσει να τα παρουσιάσει στον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα, που θα του επιτρέψει να έχει μια πιο καθαρή ματιά.

Η συγγραφέας έχει προσεγγίσει την ιστορία αυτή με ρεαλισμό και αμεσότητα, αποφεύγοντας να καταφύγει σε φτηνούς μελοδραμματισμούς προκειμένου να συγκινήσει τον αναγνώστη, αλλά πετυχαίνοντάς το με τη δύναμη της αλήθειας που αποτυπώνεται στο χαρτί. Και μπορεί αυτή ορισμένες φορές να γίνεται σκληρή και αποπνικτική, προκαλώντας μας ένα αίσθημα δυσφορίας, σαν κάποιος να μας στερεί το οξυγόνο μας, νιώθοντας την απειλητική ανάσα του διώκτη της Μπιάνκα στον δικό μας λαιμό, αλλά αυτό είναι που μας βάζει ακόμα περισσότερο μέσα στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε το πόσο τρομακτική είναι η πραγματικότητα που αυτή μας συστήνει και πως στο σήμερα, δυστυχώς, δεν αποτελεί απλά ένα σενάριο φαντασίας, αλλά τον φόβο και τον τρόμο πολλών γυναικών εκεί έξω, που στην πραγματικότητα είναι θύματα, πολλοί δεν τις αντιμετωπίζουν έτσι.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση βοηθάει στο να είναι η ιστορία αυτή ακόμα πιο προσωπική, σαν να μην εξομολόγηση της ηρωίδας μας και σαν μια προσπάθειά της να κρατηθεί από κάπου προκειμένου να μην χάσει το μυαλό της, να μαζέψει τα κομμάτια της και να σώσει τη ζωή της -εντός κι εκτός εισαγωγικών. Είναι μια ιστορία αληθινή, ειλικρινής, τρομακτική και σκοτεινή, που όσο εξελίσσεται τόσο εντείνεται η αγωνία μας και μας καθηλώνει, ενώ παράλληλα μας προσφέρει τροφή προς σκέψη και μας προβληματίζει. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποια είναι πραγματικά η αντιμετώπιση της γυναίκας σε μια κοινωνία που αν και προσπαθεί να παραστήσει την προοδευτική, κατά βάθος είναι πατριαρχική και βαθιά συντηρητική, δημιουργώντας στα εκάστοτε θύματα ένα αίσθημα ενοχής, ενώ θα έπρεπε να το στηρίζει και να το ανακουφίζει. Και αυτό ίσως να είναι και το πιο σημαντικό, γιατί μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο απαραίτητο είναι ν' αλλάξουν ορισμένα πράγματα και πάνω απ' όλα, το πως τα βλέπει και τα αντιμετωπίζει ο κόσμος, αποκτώντας περισσότερη ενσυναίσθηση κι αφήνοντας στην άκρη την ανωτερότητά μας, που πολλές φορές μας καταπίνει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παναγοπούλου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-01-4799-5