"Ίων ο Κύων. Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων" της Στέλλας Παναγιωτοπούλου

Ο Ίων, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ που ζει στην Αθήνα με τον Άνθρωπό του, φιλομαθής και περίεργος παρατηρητής του κόσμου γύρω του, αιφνιδιάζεται διαρκώς και επιχειρεί να λύσει τις απορίες που τον βασανίζουν. Πώς είναι δυνατόν να έχει πρόγονο τον γκρίζο λύκο; Ψάχνει απάντηση στον Δαρβίνο, στα μυστήρια της εξέλιξης αλλά και στις περιπέτειες του Μπακ του Τζακ Λόντον στην Άγρια Δύση. Οι αριστοκράτες καθαρόαιμοι του είδους του, όπως ο Φλας της Βιρτζίνια Γουλφ, τον μπλέκουν στον λαβύρινθο των ανισοτήτων μεταξύ αριστοκρατών και πληβείων. Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα του προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα ταυτότητας που τον ταλανίζουν. Ο κ. Κοκαλιάρης του Πωλ Όστερ και τα βάσανα του Πλάσματος του Φρανκενστάιν τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον πόνο και τη μοναξιά. Η συνειδητοποίηση ότι στην Άπω Ανατολή οι σκύλοι είναι εκλεκτός μεζές τον βυθίζει σε κατάθλιψη. Αναρωτιέται αν οι χορτοφάγοι έχουν ηθικό πλεονέκτημα έναντι των κρεατοφάγων και αν η απελευθέρωση των ζώων από τον άνθρωπο είναι όνειρο των ζώων ή κάποιων ρομαντικών φιλόζωων. Ο Τζωρτζ Όργουελ και η Φάρμα των Ζώων επιβεβαιώνουν την καχυποψία του για τις ουτοπίες. Ζαλισμένος από όλες αυτές τις διαμάχες, ερωτεύεται τη Δανάη, ένα δελφίνι, και γεύεται έναν έρωτα, μήτε γήινο μήτε θαλασσινό, μα των ανοιχτών οριζόντων.

"Η οικογένεια" της Sara Mesa

«Σ’ αυτή την οικογένεια δεν υπάρχουν μυστικά!» δηλώνει στην αρχή αυτού του βιβλίου ο Νταμιάν, ο Πατέρας, ένας άνθρωπος με αμετάβλητες απόψεις και ιδανικά, εμμονικός με την ακεραιότητα και τη διαπαιδαγώγηση. Όμως αυτό το σπίτι δίχως μυστικά είναι στην πραγματικότητα γεμάτο ρωγμές και η καταπίεση που βαραίνει μέσα στους τέσσερις τοίχους του θα δημιουργήσει τελικά διεξόδους φυγής, παραβατικούς κώδικες, μυστικά, προσποιήσεις και ψέματα.
Αποτελούμενη από δύο κορίτσια, δύο αγόρια, μία Μητέρα κι έναν Πατέρα, αυτή η φαινομενικά φυσιολογική οικογένεια, που ανήκει στην εργατική τάξη και είναι γεμάτη καλές προθέσεις, είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του πολυφωνικού μυθιστορήματος. Κάθε μέλος της έχει τη δική του στιγμή, τη δική του φωνή· αφήνοντας την αίσθηση ενός βιβλίου με διηγήματα που όλα μαζί σκιαγραφούν την οικογένεια.
Η Sara Mesa αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την ικανότητά της να απογυμνώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά δημιουργώντας μια συναρπαστική ακτινογραφία της οικογένειας. Ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη επιθυμία της για ελευθερία και ασκεί κριτική στους πυλώνες που παραδοσιακά στήριζαν –και σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν ακόμη– το θεσμό της οικογένειας: αυταρχισμός και υπακοή, ντροπή και σιωπή. Ένα βιβλίο-ανατροπή που επιβεβαιώνει ότι το ταλέντο της Sara Μesa μεγαλώνει αδιάκοπα.

"Ο Σκάνταρ και ο Αναβάτης Φάντασμα" του A.F. Steadman

Ο Σκάνταρ Σμιθ ζει το όνειρό του: εκπαιδεύεται ως αναβάτης μονόκερου. Καθώς όμως ο Σκάνταρ και οι φίλοι του ξεκινούν τη δεύτερη χρονιά τους στην Αετοφωλιά, μια νέα απειλή εμφανίζεται. Aθάνατοι άγριοι μονόκεροι δολοφονούνται, μια προφητεία προειδοποιεί για τρομερούς κινδύνους, ενώ το Νησί καταστρέφεται.
Στο μεταξύ, η αδελφή του Σκάνταρ, η Κένα, λαχταρά να βρεθεί κι εκείνη στο Νησί, κι ο Σκάνταρ είναι αποφασισμένος να τη βοηθήσει. Καθώς τα σύννεφα της καταιγίδας μαζεύονται, θα μπορέσει ο Σκάνταρ να εμποδίσει την αυτοκαταστροφή του Νησιού... πριν να είναι για όλους πολύ αργά;
Απρόσμενοι ήρωες, στοιχειακή μαγεία, εναέριες μάχες, αρχαία μυστικά, συναρπαστικοί αγώνες και άγριοι μονόκεροι: ετοιμαστείτε για τη νέα επική σειρά περιπέτειας που θα σας απογειώσει.

"Η βιβλιοθήκη του Οράτιου" των Davide Cali & Sébastien Pelon

Στους λόφους της Σικελίας, είναι η ώρα της σιέστας. Όλα είναι ήσυχα αλλά, καμιά φορά, ακούγεται ένα παράξενο βουητό. ΒζζζζΖΖΖ… Είναι κάποια μέλισσα;
Μα όχι, είναι η βιβλιοθήκη του Οράτιου! Ο Οράτιος, που παλιά ήταν δάσκαλος, επισκέπτεται τα χωριά των λόφων με την τρίκυκλη βιβλιοθήκη του.
Αποστολή του: να φέρει βιβλία σε όσους ζουν απομονωμένοι. Στον γερο-συνταγματάρχη που θέλει να μάθει να καλλιεργεί vτομάτες, στην ανθοπώλισσα που διαβάζει ιστορίες στην άρρωστη μαμά της, στους μαθητές που τρελαίνονται για περιπέτειες με κύκλωπες και θαλάσσια τέρατα!
 
"Αγριολούλουδα" του Liniers

Ένα βιβλίο-γιορτή, αφιερωμένο στους μαγικούς δεσμούς που ενώνουν τα παιδιά. Όταν οι δυο μεγαλύτερες αδερφές της ξεκινούν να εξερευνήσουν ένα μυστηριώδες νησί, η μικρότερη δεν θέλει να μείνει πίσω και να χάσει την περιπέτεια.
Από το δραματικό ξεκίνημά της «Έγινε ένα τρομερό αεροπορικό δυστύχημα!» μέχρι το αστείο και ανατρεπτικό τέλος, εκείνο που ξεχωρίζει σ’ αυτή την ιστορία είναι ο θαυμασμός του LINIERS για την ασυγκράτητη δύναμη της παιδικής φαντασίας.