Ο Jo Nesbø επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής


Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύσσει Επίτιμο Διδάκτορα τον διακεκριμένο Νορβηγό συγγραφέα Jo Nesbø. Η τελετή ανακήρυξης θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10.00π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω (Αγ. Σπυρίδωνος, Αιγάλεω, 12243, Αθήνα).

Στο σκεπτικό της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος για την απονομή του τιμητικού τίτλου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο Jo Nesbø είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας. Επιπλέον, ο Jo Nesbø δεν είναι μόνο τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, αλλά και γνώστης της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και ζωής, όπως φάνηκε από το διήγημά του “Ο άρχοντας της ζήλιας” που εκτυλίσσεται στο νησί της Καλύμνου».

Μετά την τελετή, στον ίδιο χώρο, ο Jo Nesbo δίνει ραντεβού με τους δημοσιογράφους σε μια ανοικτή συνέντευξη Τύπου, που θα ξεκινήσει στις 11:30π.μ. Ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά και να «ανακρίνετε» τον διάσημο συγγραφέα. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.