Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πριν από έξι χρόνια μια μοιραία συνάντηση κατέληξε σε ένα παθιασμένο φιλί…
Αυτό το φιλί δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της η Ίβι ΜακΝάιτ όταν συναντά τυχαία τον Τζέιμι Μακένζι. Μια ανάμνηση που δεν ταιριάζει καθόλου σε μια καθωσπρέπει αρραβωνιασμένη κοπέλα.
Δεν βοηθά καθόλου το ότι ξαφνικά ο Τζέιμι εμφανίζεται διαρκώς μπροστά της, όσο κι αν προσπαθεί να τον αποφύγει. Εμφανίζεται πάντα στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσει την Ίβι και την οικογένειά της, για να γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της και το κυριότερο: Θα δεχτεί να βοηθήσει την Ίβι σε μια απόλυτα παρακινδυνευμένη απόφαση να σώσει τον πατέρα της καλύτερης φίλης της από την οικονομική καταστροφή.
Ο Τζέιμι διαρκώς ψάχνει αυτό το «κάτι» που θα δώσει νόημα στη ζωή του, προσπαθώντας να κάνει περήφανο τον πατέρα του. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει αυτό που ψάχνει. Όταν θα συναντήσει ξανά την Ίβι, θα βρει την απάντηση σε όλα όσα αναζητούσε. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς εκείνη ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν άλλο άνδρα.
Ο Τζέιμι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την αποφασιστικότητα και την επιδεξιότητα του Ίαν Μακένζι, προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της.
Αυτό που δεν έχει όμως υπολογίσει είναι ότι για να κλέψει την καρδιά της θα πρέπει να σχεδιάσει μια πραγματική κλοπή, καθώς η Ίβι είναι αποφασισμένη να διαρρήξει το Βρετανικό Μουσείο!
Σημείωμα της συγγραφέως:
Το βιβλίο διαδραματίζεται στην εδουαρδιανή εποχή (περίπου 1901-1910) και αποτελεί την αρχή για μία νέα σειρά ιστοριών αφιερωμένη στην επόμενη γενιά της οικογένειας Μακένζι, δηλαδή στα παιδιά του Ίαν, του Μακ, του Κάμερον, του Χαρτ και των υπόλοιπων ηρώων που αγαπήσαμε!

Προσωπική άποψη:
Η οικογένεια Μακένζι, μέχρι ετούτη τη στιγμή, μας έχει προσφέρει σαγηνευτικές ρομαντικές ιστορίες, έντονες συναισθηματικές περιπέτειες, και ορισμένους ήρωες στη γοητεία των οποίων θα ήταν αδύνατον να αντισταθεί κανείς. Μάλλον κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό της και η δημιουργός της σειράς, Jennifer Ashley, η οποία αποφάσισε να μην κλείσει τον αφηγηματικό κύκλο που αφορά την οικογένεια, αλλά να τον επεκτείνει και στα παιδιά αυτών, που όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν κληρονομήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν τους πατεράδες τους ακαταμάχητους, διεκδικώντας να τους κλέψουν τα πρωτεία στις καρδιές μας. Θα το καταφέρουν, άραγε;

Η Ίβι ΜακΝάιτ είναι μια κοπέλα της καλής κοινωνίας, αρραβωνιασμένη και πολύ καθωσπρέπει. Μοναδικό μελανό σημείο στη ζωή της, ένα φιλί που αντάλλαξε με τον Τζέιμι Μακένζι, έξι χρόνια πριν, το οποίο εκείνη δεν έχει καταφέρει να ξεχάσει. Κι όταν ο Τζέιμι έρχεται ξανά στη ζωή της κι εμφανίζεται συνεχώς μπροστά της, το να το πετύχει φαντάζει ακόμα πιο απίθανο. Εκείνος, από την άλλη, έχει περιπλανηθεί σε όλο τον κόσμο, ψάχνοντας συνεχώς αυτό που θα τον ολοκληρώσει, χωρίς να μπορεί να το βρει, μέχρι που συνειδητοποιεί πως η Ίβι είναι η απάντηση σε όλα του τα ερωτήματα. Όμως, για να την κερδίσει, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα απ' το να επιστρατεύσει τη γοητεία του και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του στο σχέδιο της Ίβι να κλέψει το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα της καλύτερής της φίλης απ' το να μην υποστεί οικονομική καταστροφή.

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του βιβλίου είναι πως δεν εξελίσσεται στη βικτοριανή εποχή, όπως τα περισσότερα του είδους του -ή και οι προκάτοχοί του-, αλλά στην εδουαρδιανή, την οποία δεν συναντάμε πολύ συχνά και το να την ανακαλύπτεις μέσα από τις αφηγήσεις κάποιου που φαίνεται να έχει μελετήσει αρκετά καλά το κλίμα, τα στοιχεία και τα δεδομένα που την απαρτίζουν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί, εκτός όλων των άλλων, βλέπεις και τους παλιούς αγαπημένους σου ήρωες να κάνουν αυτή τη μετάβαση, από τη μία εποχή στην άλλη, κάτι που αποδεικνύεται διασκεδαστικό συνάμα. Η Ashley έχει καταφέρει ν' αποτυπώσει με αρκετή λεπτομέρεια και παραστατικότητα όλα τα παραπάνω, ζωντανεύοντας έτσι την αφήγησή της κι αξιοποιώντας το σκηνικό της δράσης της όσο καλύτερα γίνεται.

Η Ίβι και ο Τζέιμι είναι από τα ζευγάρια εκείνα που έχουν μια πολύ ιδιαίτερη χημεία, η οποία συμβάλλει στο να είναι η αλληλεπίδρασή τους, εκτός από τρυφερή και ρομαντική σε αρκετές στιγμές -αλλά όχι τόσες όσες μας έχει συνηθίσει η Ashley μέχρι σήμερα-, διασκεδαστική κι απολαυστική στο να την παρακολουθείς να εξελίσσεται, σε ακόμα περισσότερες. Το γεγονός δε πως συντρέχει και το ζήτημα της ληστείας του Βρετανικού Μουσείου, που είναι από μόνο του ένα ξέφρενο εγχείρημα, καθιστά τις μεταξύ τους στιγμές ακόμα πιο ιδιαίτερες, προσθέτοντας αλατοπίπερο στη σχέση τους -γιατί, μεταξύ μας, στα πλαίσια της προοδευτικότητας της εν λόγω χρονικής περιόδου, θα έπρεπε να έχουν κάποιο "πρόβλημα" να αντιμετωπίσουν κι αυτό σίγουρα δεν θα μπορούσε να βαδίζει στα πρότυπα της εποχής των προγόνων του.

Αντικειμενικά, η ιστορία του ζευγαριού μας δεν είναι τόσο ρομαντική όσο εκείνη των γονιών του Τζέιμι, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό, λόγω της διαφορετικότητα της εποχής, όπως και προανέφερα. Οπότε, δεν πρέπει να τις συγκρίνουμε, γιατί είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα εκάστοτε γεγονότα, αλλά και στη διαμόρφωση των ίδιων των χαρακτήρων και το πως αυτοί λειτουργούν κι αντιδρούν μέσα σε όλο αυτό. Εν κατακλείδι, η έναρξη αυτού του νέου κύκλου για την οικογένεια Μακένζι, είναι περιπετειώδης, διασκεδαστική, αστεία, τρυφερή με τον δικό της τρόπο, δοσμένη μέσα από ένα αρκετά διαφορετικό κι ενδιαφέρον πρίσμα, που αναμένω να δω πως θα εξελιχθεί στο μέλλον.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-219-023-4