"Άδειες ντουλάπες" της Maria Judite de Carvalho

Γραμμένο στη δεκαετία του 1960, το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, που κατέχει κεντρική θέση στην πορτογαλική λογοτεχνία, σκιαγραφεί με καθαρότητα, λιτότητα και τόλμη την κοινωνία του ευρωπαϊκού νότου.
Κεντρική μορφή του έργου η Ντόρα Ροζάριο, στον ρόλο της συζύγου, νύφης, εργαζόμενης μητέρας και ερωμένης. Η αφήγηση της ζωή της −από τη φίλη της Μανουέλα− αποκαλύπτει λησμονημένες ιστορίες, οικογενειακά μυστικά και ανεπούλωτα τραύματα του παρελθόντος, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τους μαιάνδρους μιας υποκριτικής, ανδροκρατούμενης κοινωνίας.
Ωστόσο, οι ηρωίδες της Maria Judite de Carvalho αντιδρούν −η καθεμιά με τον δικό της τρόπο− στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους. Υπάκουες ή εξεγερμένες, αδύναμες ή δυνατές, ορθώνουν το μοναχικό τους ανάστημα μπροστά στην ανισότητα, διεκδικώντας θέση σε έναν πατριαρχικό κόσμο αμείλικτο με τις γυναίκες που γερνούν.

"Το όνομά μου είναι Γιώργος Σεφέρης" των Μάνου Μπονάνου, Νίκου Μαθιουδάκη & Αγγελικής Μπόζου

Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα παιδικά χρόνια και η ενήλικη ζωή του, τα ταξίδια και οι λέξεις του, η κριτική υποδοχή του έργου του, ο ποιητικός του λόγος.
Μια σειρά βιβλίων γνώσεων, για τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, μέσα από αφήγηση, εικόνες και επιλεγμένα αποσπάσματα του λόγου τους.
Για αναγνώστες κάθε ηλικίας.

"Το όνομά μου είναι Κ.Π. Καβάφης" των Μάνου Μπονάνου, Νίκου Μαθιουδάκη & Αγγελικής Μπόζου

Κ. Π. Καβάφης, ο ποιητής της «Ιθάκης». Η ζωή και τα ταξίδια του Αλεξανδρινού ποιητή, η εποχή του και η υποδοχή του έργου του, οι αγαπημένες του λέξεις και όλα όσα συνθέτουν το ύφος της ποίησής του.
Μια σειρά βιβλίων γνώσεων, για τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, μέσα από αφήγηση, εικόνες και επιλεγμένα αποσπάσματα του λόγου τους.
Για αναγνώστες κάθε ηλικίας.

"Η διασκευή του εαυτού μου στις 06:30. 1983-2023" του Θάνου Σταθόπουλου

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου.
Η τύχη με κόβει στα χίλια: αποσπώ από κάθε κομμάτι, αγαλλιάζω και συνθλίβομαι· τέλος, βγαίνω από το μέσα εαυτό στον ήλιο: καλά είναι εδώ, ας λιάσουμε τα πεθαμένα μας.
Γυρίζω μ’ ένα ρολόγι πεταλούδα.

"Κάλαντα καβάλα σε καμήλα" των Βασίλη Σελιμά & Μάνου Μπονάνου

Ποιος είπε ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μόνο λιχουδιές μπροστά στο τζάκι, δώρα κάτω από το δέντρο και χιονοπόλεμος στην παγωμένη γειτονιά; Τα Χριστούγεννα στο παραμύθι του Μάνου Μπονάνου είναι αναπάντεχα αλλιώτικα. Έχουν χουρμάδες και μπανάνες και κάλαντα πάνω σε καμήλες. Έχουν κι ένα μικρό μανάβικο, γεμάτο μυρωδιές και χρώματα.
Μια ευφάνταστη χριστουγεννιάτικη ιστορία, φτιαγμένη σαν παλιό παραμύθι, με τα μαγικά χρώματα του Βασίλη Σελιμά. Ένα βιβλίο που παρά την καινοτομία του μεταφέρει ατόφια τη χρυσόσκονη των γιορτινών ημερών και μας γεμίζει αγάπη κι αισιοδοξία.