"Επιστροφή στην πατρίδα" της Yaa Gyasi

Το καθηλωτικό ντεμπούτο της Yaa Gyasi εξιστορεί με αφοπλιστική σκληρότητα και ομορφιά τις διαμετρικά αντίθετες ζωές δύο ετεροθαλών αδελφών, της Εφία και της Έσι. Ταυτόχρονα ιχνηλατεί με καθαρή συγγραφική μαγεία τις βασανισμένες γενιές που τις ακολούθησαν· από τα σκλαβοπάζαρα της αφρικανικής Χρυσής Ακτής στις βαμβακοφυτείες του Μισισίπι και από τα ιεραποστολικά σχολεία της Γκάνας μέχρι τα σκοτεινά καταγώγια του Χάρλεμ. Μια σπαρακτική αφήγηση που διατρέχει τρεις ηπείρους, τρεις αιώνες και επτά γενιές με τον αέρα ενός μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος.
Εκπληκτικό ως προς την απαράμιλλη γλώσσα, την αμείλικτη θλίψη και την υψηλή του ποίηση, απεικονίζει με τρόπο μνημειώδη τις ανάλγητες δυνάμεις που διαμορφώνουν οικογένειες και έθνη. Μια σαγηνευτική πρώτη εμφάνιση που ανήγγειλε την άφιξη μιας σπουδαίας φωνής στη σύγχρονη λογοτεχνία.

"Οι απέθαντοι. Μια αληθινή ιστορία που έγινε πραγματική" του Δημήτρη Νόλλα

«Των τελευταίων χρόνων η ηλεκτρονική, φωτογραφική και ηχητική αποκλειστική απόδειξη κάθε συμβάντος είναι αυτό που μας έχει κάνει να ξεχάσουμε εκείνο το μακρινό κατά τας Γραφάς που μαρτυρούσε από την αρχαιότητα μέχρι πριν λίγα χρόνια τις πράξεις και τα πράγματα όλων μας: να καταγράφονται τα γεγονότα με τα οποία καταπιαστήκαμε, τα γεγονότα που μας χαρακτηρίζουν και σχηματίζουν το πρόσωπό μας και το πώς πορευτήκαμε στη ζωή… Κι αυτό πάντα κάποιος άλλος είναι που το κάνει. Κάποιος τρίτος είναι που μας ζωγραφίζει, αφηγείται τη ζωή μας, μιλά για μας, γράφει για την αφεντιά μας, και παίρνει μορφή το πρόσωπό μας».

"Ο καθρέφτης και το μαχαίρι" του Μάνου Χατζιδάκι

Στην έκδοση αυτή ανθολογούνται τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα ή εκφωνήθηκαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες σχολιασμένες με τρόπο μοναδικό από τον συνθέτη.
Λόγω του ύφους, της γλωσσικής ατμόσφαιρας, της ειλικρίνειας και της διεισδυτικότητάς τους, τα κείμενα αυτά αποκτούν τον χαρακτήρα μιας πολύπτυχης «αυτοβιογραφίας», φωτίζοντας την προσωπικότητα ενός σπουδαίου ανθρώπου και δημιουργού.
Ταυτόχρονα μοιάζουν με ένα απόλυτα προσωπικό δοκίμιο πάνω στην Πολιτική Συνείδηση, τον Ανθρωπισμό, τη Δημιουργία και την Τέχνη, ή και με έναν πολύτιμο οδηγό βίου από τον πιο αυθεντικό και επί της ουσίας επαναστατικό άνθρωπο.

"Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα. Πλανήτες, φεγγάρια και πέρα από αυτά" της Aina Bestard

Ο πλανήτης μας, η Γη, είναι μια μικροσκοπική κουκκίδα που περιφέρεται γύρω από έναν αστέρα, τον Ήλιο. Ο μεγάλος αυτός αστέρας αποτελεί το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και λόγω της βαρύτητάς του έλκει τους επτά αδερφούς πλανήτες. Οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Τα τοπία τους περιλαμβάνουν από την καυτή έρημο της Αφροδίτης, την κόκκινη σκόνη του Άρη, τα θυελλώδη νέφη του Δία και τους συναρπαστικούς δακτύλιους του Κρόνου, μέχρι την τεράστια παγωμένη σφαίρα του Ουρανού ή τη γαλαζωπή μάζα αερίων που αποτελούν τον Ποσειδώνα. Σε προτρέπουμε να ανακαλύψεις αυτούς τους μακρινούς κόσμους, να ταξιδέψεις στα υπέροχα, άγνωστα τοπία του ηλιακού μας συστήματος, τόσο απόμακρα και τόσο διαφορετικά που ο νους δυσκολεύεται να τα φανταστεί…