"Θα γίνω ποτάμι" της Shelley Read

Δεκαετία του 1940. Η Victoria Nash, αν και μόλις δώδεκα, είναι υπεύθυνη του νoικοκυριού στο οικογενειακό κτήμα με ροδάκινα στο Iola του Colorado – το μοναδικό κορίτσι σε μια οικογένεια προβληματικών αντρών. Ο Wilson Moon είναι ένας νεαρός πλάνης με μυστηριώδες παρελθόν, εκτοπισμένος από τη γη της φυλής του στην περιοχή Four Corners, ο οποίος θέλει να πιστεύει ότι κάθε τόπος είναι όπως οι άλλοι.
Η συνάντηση της Victoria και του Wil πυροδοτεί πάθος αλλά και κίνδυνο, αποκαλύψεις αλλά και μυστικά. Όταν επέρχεται η τραγωδία, η Victoria καταφεύγει στην όμορφη αλλά άγρια ερημιά των κοντινών βουνών. Σε μια μικρή καλύβα, πασχίζει να επιβιώσει στις δυσμενείς συνθήκες χωρίς ξεκάθαρη ιδέα για το μέλλον της.
Αυτό που ακολουθεί είναι η προσπάθειά της να ανακτήσει όσα έχασε, ενώ ο ποταμός Gunnison φουσκώνει και βυθίζει τον τόπο της και τη μοναδική ζωή που γνωρίζει. Το Θα γίνω ποτάμι είναι μια ιστορία αγάπης και απώλειας, αλλά και μια ιστορία για το πώς βρίσκεις σπίτι, οικογένεια, σθένος –και αγάπη– εκεί που δεν το περιμένεις.
Θαυμάσια γραμμένο και στοχαστικό μυθιστόρημα για μια γυναίκα που φτιάχνει, και χάνει, τη δική της οικογένεια αφού ουσιαστικά χάσει την οικογένεια που είχε μικρή. Η ιστορία της απαγορευμένης αγάπης μιας κοπέλας προς έναν νέο άντρα, αλλά και της ακατανίκητης αγάπης μιας νέας μητέρας για το παιδί της, και του δεσμού μεταξύ δυο γυναικών που μεγαλώνουν το ίδιο παιδί.

"Ο ερευνητής" της Tana French

Μετά από είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην αστυνομία του Σικάγο, και μ’ ένα δύσκολο διαζύγιο στην πλάτη του, ο Καλ Χούπερ θέλει να φτιάξει μια καινούργια ζωή. Πιστεύει ότι το απομονωμένο χωριό της Ιρλανδίας, όπου αγοράζει μια μικρή φάρμα, είναι ιδανικό γι’ αυτόν: ένας ειδυλλιακός τόπος με καλή παμπ όπου δεν συμβαίνει τίποτα.
Όμως ένα δωδεκάχρονο παιδί έρχεται και του ζητά βοήθεια. Ο δεκαεννιάχρονος αδελφός του έχει εξαφανιστεί, και κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία, ούτε καν η αστυνομία. Ο Καλ δεν θέλει να εμπλακεί σε κανενός είδους έρευνα, δεν μπορεί όμως και να αδιαφορήσει.
Σύντομα ανακαλύπτει ότι ακόμα και στο πιο ειδυλλιακό χωριουδάκι υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά, οι άνθρωποι δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, και μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα σκοτούρες. Μια δεξιοτεχνική ιστορία συναρπαστικής ομορφιάς και αγωνίας, με βασικά ερωτήματα το πώς αποφασίζουμε τι είναι λάθος και τι σωστό σε έναν κόσμο όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι απλό, και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της απόφασης.

"Silver Alert" της Τατιάνας Αβέρωφ

Ένα γραφικό κεφαλοχώρι θαμμένο στα βουνά της Ηπείρου, ο Παράδεισος Ιωαννίνων, βρίσκεται ξανά στη δημοσιότητα όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς η όμορφη Κασσάνδρα, σύζυγος τοπικού παράγοντα-επιχειρηματία.
Ένας έντιμος, δυναμικός και μάλλον μονόχνοτος αστυνομικός της Ασφάλειας Ιωαννίνων, ο αστυνόμος Περικλής Γαλάνης, έχει αναλάβει να εξιχνιάσει μια δύσκολη υπόθεση ληστειών σε εκκλησίες όλης της περιφέρειας, απ’ όπου κάνουν φτερά ανεκτίμητοι βυζαντινοί θησαυροί και ασημένια κειμήλια.
Ένας αναπάντεχος φόνος, καθώς και η πίεση της αγροτικής γιατρού Μαρίας Λάζου, αναγκάζουν τον αστυνόμο Γαλάνη να αναλάβει ταυτόχρονα τις τρεις φαινομενικά άσχετες υποθέσεις – με απρόβλεπτες, επικίνδυνες και ενίοτε κωμικοτραγικές συνέπειες.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη δράση και το σασπένς της αστυνομικής πλοκής με το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα ανθρώπινα και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας.
Οι άνδρες της Σήμανσης συνέχιζαν να μαζεύουν τα σπασμένα τζάμια από το πάτωμα και να τα ξεσκονίζουν με τα πινεέλα τους, ψάχνοντας για δακτυλικά αποτυπώματα. «Προσέξτε καλά μην κοπειίτε!» είπε ο Γαλάνης. «Τη βάψαμε αν πέσουν αίματα στα τεκμήρια».

"Misfit" της Elle Kennedy

Και μόνο που μαθαίνεις ότι η μαμά σου παντρεύεται έναν ματσωμένο τύπο τον οποίο εσύ δεν γνωρίζεις φτάνει και περισσεύει για να κάνει οποιονδήποτε δεκαοκτάχρονο να φρικάρει. Μόνο που για τον Αρ Τζέι Σο το κακό δεν σταματά εκεί: τον στέλνουν πακέτο στην Ακαδημία Σαντόβερ, ένα προπαρασκευαστικό σχολείο για να βγάλει την τελευταία χρονιά του γυμνασίου. Κι αν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο δεν ταιριάζει με τίποτα ένας απροσάρμοστος χάκερ όπως ο Αρ Τζέι, αυτό είναι ένα πνιγμένο στην πρασινάδα οικοτροφείο αρρένων για φραγκάτους παραβατικούς. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να τα πάει καλά με κανέναν απολύτως αποκεί. Αυτό, βέβαια, έως τη στιγμή που γνωρίζει στο δάσος στις παρυφές του σχολείου τη Σλόουν Τρέσκοτ. Κουκλάρα και με μια γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, η Σλόουν αποτελεί σκέτη πρόκληση! Μόνο που είναι η μία και μοναδική κοπέλα την οποία απαγορεύεται να αγγίξει ο Αρ Τζέι.
Είναι η κόρη του διευθυντή του σχολείου!
Πάλι καλά που ο Αρ Τζέι δεν πιστεύει σε κανόνες. Βέβαια, η Σλόουν έχει πάρει όρκο να μην μπλέξει με κανένα αγόρι τη φετινή χρονιά, αλλά εκείνος είναι αποφασισμένος να την κατακτήσει, ακόμα κι αν αυτό του στοιχίσει τη ζωή του – αν φυσικά δεν προλάβει στο μεταξύ να τον σκοτώσει ο πρώην της, που κάνει κουμάντο στο σχολείο και όλοι τον έχουν σαν βασιλιά. Ευτυχώς, άθελά του, ο Αρ Τζέι κάνει μερικούς φίλους. Τον ετεροθαλή αδελφό που απέκτησε πρόσφατα, τον Φεν, ένα όμορφο αγόρι με αυτοκαταστροφικές τάσεις. Τον Λόσον, τον αυτοαποκαλούμενο πράκτορα του χάους. Και τον Σάιλας, το κλασικό καλό παιδί, ο οποίος αποκλείεται να είναι στ’ αλήθεια τόσο καλός όσο φαίνεται.
Αν ο Αρ Τζέι θέλει να επιβιώσει στο Σαντόβερ και να κερδίσει την καρδιά της Σλόουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει υπέρ του όλα τα μυστικά που κλείνουν μέσα τους οι τοίχοι του σχολείου…

"Σήκω από πάνω μου" της Λίνας Βαρότση

«Διάολέ μου, εσύ στην κόλαση να βρεθείς, θα τον βρεις τον δρόμο σου», έλεγε πάντα η θεία Λένια. Κι η Νίνα, ολομόναχη σε μια εξαμελή οικογένεια, την άκουγε.
Ασυμβίβαστη, με μια εμμονική αφοσίωση στον δίδυμό της, Χρίστο, αλωνίζει τα σοκάκια της Άνω Πόλης. Ώσπου μια αλλιώτικη ζωή της προσφέρεται στη γενέτειρα του πατέρα τους, τη Νέα Υόρκη. Θαμπωμένη από όλα όσα έχει φέρει μαζί του το καινούργιο, η Νίνα συνεχίζει να χάνεται στις λεωφόρους και στο χάος μέσα στο κεφάλι της, ωσότου στη ζωή της μπαίνει ένας άντρας που της δίνει ανέλπιστη προσοχή και αποδοχή. Ερωτευμένη, απεγνωσμένη να ξεριζώσει τον πόνο κάθε απώλειας που τη βασανίζει, η Νίνα παραδίδεται άνευ όρων, για να βρεθεί παγιδευμένη σ’ έναν κυκεώνα συναισθηματικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης.
Σε αυτό το μυθιστόρημα οι προσωπικές επιλογές, συχνά αυτοκαταστροφικές, και τα αδιέξοδα από τις παρερμηνείες και τις προοπτικές στις ανθρώπινες σχέσεις φωνάζουν δυνατά «Σήκω από πάνω μου». Μπορείς να συγχωρήσεις πρώτα τον εαυτό σου και να ξεχάσεις για να συνεχίσεις;

"Από ήλιο σε ήλιο: Αποσπερίτης" της Μαίρης Κόντζογλου

Σέριφος, τέλη 19ου αιώνα. Ο Περσέας Κονόμος σκοτώνεται δουλεύοντας σε μια γαλαρία και ο φιλόδοξος Δρακούλης, δεξί χέρι του Εμίλ Γκρόμαν, αφεντικού των μεταλλείων αλλά και του νησιού, με απειλές, τιμωρίες και βία, απομακρύνει από πάνω τους όλες τις κατηγορίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Η χήρα του Κονόμου, φοβούμενη μήπως ο γιος της κάποτε ζητήσει εκδίκηση, δεν θα του αποκαλύψει ποιον θεωρεί υπεύθυνο και έτσι δεν θα μπορέσει να τον αποτρέψει, μεγαλώνοντας, να πιάσει δουλειά στα μεταλλεία.
Εκεί, εμπνευσμένος από τον φλογερό επαναστάτη Κώνσταντη Σπέρα, θα προσπαθήσει να αφυπνίσει τους συμπατριώτες και συναδέρφους του να απαιτήσουν επιτέλους τα δικαιώματά τους.
Την ίδια εποχή θα γνωριστεί με το μοναδικό κορίτσι του νησιού που ούτε τα μάτια του δεν θα ’πρεπε να σηκώσει πάνω της.
Ένας δυνατός έρωτας, ενάντια σε όλες τις συμβάσεις της κοινωνίας, του τόπου και της εποχής, θα προκύψει στο σιδερένιο νησί.

"Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει. Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε" του Ben Ansell

• Γιατί το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει να προσφέρει πράγματα που όλοι θέλουμε - δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ασφάλεια και ευημερία; • Τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθεί μια δίκαιη, ευημερούσα και με σεβασμό στο περιβάλλον κοινωνία; Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε φέρνοντας την υπόσχεση μιας χρυσής εποχής: η οικονομία ήταν σταθερή και αναπτυσσόμενη, η κοινωνική ειρήνη φαινόταν δυνατή και η τεχνολογία έδειχνε καλοπροαίρετη. Όμως τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. - Γνωρίζουμε από καιρό τι πρέπει να γίνει για να σωθεί ο κόσμος από την κλιματική καταστροφή. Γιατί συνεχίζουμε στον δρόμο της αυτοκαταστροφής;
- Ο τεράστιος πλούτος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έπρεπε να έχει τη φτώχεια ιστορική περιέργεια. Γιατί αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα και η μάστιγα της φτώχειας αυξάνεται;
- Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θέλει να ζει σε μια κοινωνία με δημοκρατικές αξίες. Γιατί η δημοκρατία υποχωρεί;
- Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσουμε -και να διατηρήσουμε- τον κόσμο που θέλουμε;
Ο Ben Ansell, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες, απεικονίζει γλαφυρά πώς οι συλλογικοί μας στόχοι -δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ασφάλεια και ευημερία- υπονομεύονται από πολιτικές παγίδες και γιατί το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι τόσο ταραχώδες.
Θέλουμε ισότητα, αλλά δεν χαρίζουμε τον δικό μας πλούτο.
Θέλουμε αλληλεγγύη, αλλά είμαστε πολύ καλοί να τη λαμβάνουμε παρά να την προσφέρουμε.
Θέλουμε ασφάλεια, αρκεί όμως να μην περιορίζει την ελευθερία μας.
Και θέλουμε να τερματίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά θέλουμε και ευημερούσα οικονομία.
• Θέλουμε, λοιπόν, να πετύχουμε τους συλλογικούς στόχους, αλλά στην πράξη δεν τους υποστηρίζουμε. Το προσωπικό μας συμφέρον υπερισχύει και η μια παγίδα ενισχύει την άλλη: η δημοκρατία των πόλωσης επιδεινώνει την ανισότητα, ένα άγνωστο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας επιδεινώνει την εγκληματικότητα, η δραματική κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
• Αντλώντας παραδείγματα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το Brexit και χρησιμοποιώντας τη δική του πρωτοπόρα έρευνα -γιατί η δημοκρατία ευδοκιμεί κάτω από μεγάλη ανισότητα και πώς η αυξημένη πολιτική και κοινωνική ισότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταξική ανισότητα-, ο Ansell αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τις πολιτικές παγίδες, πώς μπορεί η πολιτική να πετύχει.