Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

H Σίγκριντ είναι έτοιμη να παραιτηθεί από το ξενοδοχείο που εργάζεται και να αναλάβει τη δουλειά των ονείρων της ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων σε μουσείο. Για αποχαιρετιστήριο δώρο, η φίλη της η Άνχελα την παίρνει μαζί της στο ετήσιο συνέδριο των ξενοδόχων, που αυτή τη φορά διεξάγεται στο Μπέλμοντ Βενετία-Σεμπλόν Οριάν Εξπρές. Μαζί με το κουνέλι της, η ιστορικός θα διασχίσει την καρδιά της Ευρώπης με το τρένο, όταν μια αναπάντεχη συνάντηση θα την εκτροχιάσει.
Μετά από περιηγήσεις σε ιστορικές πόλεις, πεντανόστιμα φαγητά, την αίγλη πεντάστερων μπουτίκ ξενοδοχείων, τη μουσική του Ed Sheeran, κάτω από τη βροχή και υπό το φως των αστεριών, την αντανάκλαση του χιονιού και τον κρότο των πυροτεχνημάτων, θα αποκαλυφθούν σοβαρά μυστικά, θα λυθούν κωμικές παρεξηγήσεις, θα ληφθούν αποφάσεις. Και φυσικά, όπως πάντα, η αγάπη θα βρει τον δρόμο της.
Από τη συγγραφέα των βιβλίων που κατέκτησαν τους αναγνώστες. Ένα feelgood βιβλίο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και μουσικές, που θα σας ταξιδέψει!

Προσωπική άποψη:
Η Monica Gutierrez έχει ένα μοναδικό χάρισμα. Καταφέρνει ν' αφηγείται απλές ιστορίες, γεμάτες καλούς χαρακτήρες, μικρές λεπτομέρειες που καταλήγουν να έχουν μεγάλη σημασία, ταξιδεύοντάς σε στον χώρο και στον χρόνο κάνοντάς σε να νιώθεις όμορφα κι ευχάριστα όσο βρίσκεσαι χαμένος μέσα στον κόσμο τους, με τον πιο όμορφο τρόπο. Αυτή τη φορά, μας καλεί σε ένα ταξίδι με το μυθικό και ρομαντικό τρένο του Οριάν Εξπρές, για να περιδιαβούμε πανέμορφες πόλεις της Ευρώπης, όχι όμως απλά για να ταξιδέψουμε από τόπο σε τόπο, αλλά και σε άλλες εποχές, με την λογοτεχνική τους προέκταση και όχι μόνο, κάνοντάς μας στο τέλος της διαδρομής να αισθανθούμε πλήρεις και με την ψυχή μας γεμάτη χρώματα και συναισθήματα.

H Σίγκριντ είναι έτοιμη για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή της μέχρι σήμερα, που περιλαμβάνει την παραίτησή της από το ξενοδοχείο όπου εργάζεται, προκειμένου να ξεκινήσει την ονειρική της καριέρα ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων σε ένα μουσείο. Η φίλη της Άνχελα, ως αποχαιρετιστήριο δώρο, την καλεί να την συνοδεύσει στο ετήσιο συνέδριο των ξενοδόχων, σε ένα ταξίδι με το Οριάν Εξπρές, όπου θα διασχίσουν την Ευρώπη και θα γνωρίσουν μέρη που δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα. Όμως το ταξίδι αυτό επιφυλάσσει για την Σίγκριντ πολλές περισσότερες εκπλήξεις απ' όσες ίσως να περίμενε, γνωρίζοντας όχι μόνο νέα μέρη, γεύσεις και φυσικές ομορφιές, αλλά και νέους ανθρώπους, που θα κάνουν τον κόσμο της να φωτιστεί με έναν τρόπο διαφορετικό απ' ότι μέχρι σήμερα.

Δεν θέλω να πω πάρα πολλά αναφορικά με την πλοκή, γιατί το ταξίδι αυτό είναι κάτι που θαρρώ πως ο καθένας πρέπει να κάνει με όσο το δυνατόν λιγότερη γνώση, ακολουθώντας την Σίγκριντ και τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτής, καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού αυτού, που μπορεί να φαντάζει αφηγηματικά σύντομο, που καταφέρνει όμως να γεμίσει τόσο την ίδια όσο κι εμάς. Σίγουρα δεν είναι εύκολο για ένα τόσο μικρό σε έκταση μυθιστόρημα να δώσει την εντύπωση πως στο τέλος δεν του λείπει τίποτα, όμως η συγγραφέας το πετυχαίνει στον απόλυτο βαθμό. Και μπορεί η αφήγηση να μην είναι περίπλοκη, να μην έχουμε έντονες εκπλήξεις ή ανατροπές, και τα γεγονότα ν' ακολουθούν μια γραμμική πορεία, όμως σκοπός του βιβλίου δεν είναι να εντυπωσιάσει μέσω όλων αυτών, μα μέσω της ειλικρίνειάς του και της γαλήνιας ζεστασιάς που αφήνει μέσα σου όταν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα.

Κι ενώ η Σίγκριντ, παρέα με το κουνέλι της και την φίλη της Άνχελα, βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των γεγονότων, αυτό δεν μειώνει καθόλου την παρουσία των δεύτερων χαρακτήρων, με τον καθέναν απ' αυτούς να έχει ν' αφηγηθεί τη δική του ιστορία, μα και να προσθέσει το δικό του λιθαράκι σε ένα ψηφιδωτό βγαλμένο μέσα απ' την ίδια τη ζωή. Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, ίσως και κάπως παράξενοι στα μάτια κάποιων, που όμως, μέσα από φαινομενικά αθώες και απλοϊκές κουβέντες και από τη διάδρασή τους με την Σίγκριντ, συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της πορείας της αυτής, καθώς και στο ταξίδι μας στο παρελθόν και πάλι πίσω στο παρόν, θεμελιώνοντας με τον τρόπο τους βάσεις για ένα μέλλον που δεν έχει έρθει ακόμα, μα που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Παράλληλα, η Gutierrez αποτυπώνει με πολύ όμορφο και παραστατικό τρόπο τις πόλεις από τις οποίες περνάει το τρένο μας, αναδεικνύοντας τις ομορφιές τους, γοητευτικές και μυστήριες, και τόσο ισχυρές που χαράζονται στη μνήμη μας σαν να βρισκόμαστε κι εμείς εκεί, μαζί τους.

Το μυθιστόρημα είναι πλούσιο σε λογοτεχνικές αναφορές και ανέκδοτα από το Οριάν Εξπρές, με την αφήγηση να ρέει και να λειτουργεί όπως ακριβώς πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. . Όλα είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σας λέγονται με ρευστό και κατάλληλο τρόπο. Άλλοτε αστείο, άλλοτε συναισθηματικό, το βιβλίο αυτό μοιράζεται μαζί μας τον ρομαντισμό που χαρακτηρίζει άλλες, παλαιότερες εποχές, και την αξία που πηγάζει μέσα από αυτόν. Οι συμβολισμοί του, πολλοί, και ο καθένας απ' αυτούς έχει ένα ξεχωριστό, μοναδικό νόημα, που μέσα από την αμεσότητα και την απλότητά τους μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητοί, αλλά και να μας επηρεάσουν βαθιά, όπως και την πρωταγωνίστριά μας, που μετά το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, μα μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Ανακαλύψτε την ιστορία αυτή, λοιπόν, μαζί με τις αλήθειες της, πάρτε τις μέσα σας και γίνεται κι εσείς μια ακόμα πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Monica Gutierrez
Μεταφραστής: Ταβουλάρη Κάλλια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-03-3825-6