Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Φίνλεϊ επιστρέφει! Και παρότι η ζωή της δεν έχει αλλάξει και πολύ, το καλό είναι πως έχει πάντα στο πλευρό της την νταντά και φίλη της, Βέρο, και ότι το μόνο πτώμα με το οποίο αναγκάστηκε να ασχοληθεί τελευταία είναι το νεκρό χρυσόψαρο της κόρης της. Όταν όμως ανακαλύπτει πως κάποιος θέλει να εξαφανίσει τον πρώην άντρα της —διά παντός—, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον σώσει.
Εντωμεταξύ ο ντετέκτιβ Νικ Άντονι δείχνει αποφασισμένος να ξαναμπεί στη ζωή της. Ναι, μπορεί να είναι ένας πολύ γοητευτικός άντρας, αλλά προτεραιότητα της Φίνλεϊ είναι να προστατεύσει την οικογένειά της. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραβιάσει μερικούς κανόνες…

Προσωπική άποψη:
Πριν από μερικούς μήνες γνωρίσαμε την Φίνλεϊ Ντόνοβαν, την πρωταγωνίστρια της ομώνυμης σειράς της Elle Cosimano, η οποία μας σύστησε τον χαοτικό της κόσμο, που εκτός από εξαιρετικά επικίνδυνος, κυρίως για την ίδια, αποδείχθηκε κι εξαιρετικά διασκεδαστικός, με το ένα ευτράπελο ν' ακολουθεί το άλλο και την ίδια να προσπαθεί να γλιτώσει από τους διώκτες που απέκτησε στα καλά καθούμενα, αλλά και ν' αποδείξει πως δεν είναι δολοφόνος. Ένα crime μυθιστόρημα διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά καθ' όλα διασκεδαστικό, κάτι που ισχύει και για το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο έρχεται να μας συναντήσει με μια ακόμα μεγαλύτερη διάθεση... παράνοιας.

Η Φίνλεϊ βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε συγγραφικό αδιέξοδο, με τις σελίδες του νέου της μυθιστορήματος να παραμένουν λευκές. Ευτυχώς, έχει στο πλευρό της τη Βέρο, που εκτός από φίλη της είναι και νταντά των παιδιών της, με τα οποία φαίνεται να έχει αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση, κάτι που της επιτρέπει να βρει τον χρόνο που χρειάζεται για ν' αφιερωθεί στη συγγραφή της. Όμως, η έμπνευση εξακολουθεί να μην έρχεται και γι' αυτό τον λόγο η ζωή είναι αποφασισμένη να την βοηθήσει, καλώντας την να μπλέξει σε μια νέα περιπέτεια. Σε ένα διαδικτυακό forum βρίσκει μια αναφορά στον πρώην άντρα της, Στίβεν, που ενώ φαινομενικά είναι αθώα, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια κωδικοποιημένη αγγελία, όπου κάποιος αναζητά εκείνον που θα αναλάβει να εξαφανίσει κάθε ίχνος του, ενώ κάποιος άλλος αποδέχεται ν' αναλάβει τη δουλειά.

Φαντάζομαι πως είναι αρκετές οι γυναίκες εκεί έξω που έχουν χωρίσει με τους πρώην συντρόφους τους κάτω από άσχημες συνθήκες, με τη μεταξύ τους σχέση να έχει αποδειχθεί καταστροφική, αυτό όμως δεν αναιρεί απαραίτητα το γεγονός πως αν και υπήρξαν κακοί σύζυγοι για εκείνες, υπήρξαν κι εξακολουθούν να είναι καλοί γονείς για τα παιδιά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Στίβεν, με την Φίνλεϊ να τ' αναγνωρίζει όλα αυτά, να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη για την κατάστασή τους, και σίγουρη πως θέλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να προστατεύσει τον πατέρα των παιδιών της και να τον σώσει από τον θάνατο. Μια αφηγηματική προσέγγιση που εκτός όλων των άλλων, βάζει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες και τις οικογενειακές σχέσεις, προσθέτοντας μια νότα κοινωνικής προσέγγισης στο όλο εγχείρημα, που για μένα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

Από 'κει κι έπειτα, η Cosimano διατηρεί την αισθητική που είχε και το πρώτο βιβλίο, αναμειγνύοντας την αστυνομική περιπέτεια με το μυστήριο και την κωμωδία, δημιουργώντας ένα κράμα που σίγουρα δεν είναι για όλους, αλλά για όσους μπορούν να το εκτιμήσουν, αποτελεί μια πολύ διασκεδαστική αναγνωστική εμπειρία. Η συγγραφέας φαίνεται πως έχει αρχίσει να παίρνει λίγο πιο σοβαρά την ηρωίδα της, γεγονός που δεν μειώνει την κωμική διάθεση της αφήγησης, αλλά που της επιτρέπει ν' αποκτήσει λίγο περισσότερο βάθος, ενώ παράλληλα επιτρέπει και στην ίδια την Φίνλεϊ ν' αναδείξει τις πιο σοβαρές πτυχές του εαυτού της, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητα με την οποία μας συστήθηκε.

Την Φίνλεϊ πλαισιώνουν πολλοί κι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά μυστικά κρυμμένα στις σκιές, που πρέπει ν' αποκαλυφθούν ώστε η ηρωίδα μας να φέρει εις πέρας την αποστολή της, ακόμα κι αν αυτό θα την φέρει και πάλι αντιμέτωπη με μπελάδες που θα ήθελε ν' αποφύγει. Ο κόσμος του "dark web" είναι μια ακόμα προέκταση της αφήγησης, που συστήνει στο κοινό μια πιο σκοτεινή κι επικίνδυνη πλευρά του διαδικτύου, προσθέτoντας σε αυτήν ένα σύγχρονο στοιχείο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις λίγο περισσότερο. Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα βιβλίο αστυνομικού μυστηρίου, με έντονη κωμική διάθεση, το οποίο εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα, μέσω μιας αφήγησης με πολύ καλή ροή, έντονη δράση και αγωνία, με και πάρα πολλές ανατροπές, φτάνοντας σε μια δραματουργική κορύφωση που σε αφήνει να περιμένεις με λαχτάρα το επόμενο βιβλίο, που ελπίζω να μην αργήσει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elle Cosimano
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-02-4985-9