Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ. ΑΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΗ.
Πέντε χρόνια πριν μια μητέρα με την κόρη της και έναν οικογενειακό φίλο ανοίγονται με μια μικρή βάρκα για ψάρεμα. Το μόνο που πιάνουν στα δίχτυα τους, όμως, είναι μια κούκλα γεμάτη κοχυλάκια και φύκια. Η όψη της είναι τρομακτική. Η μητέρα υποκύπτει στις παρακλήσεις της κόρης της να την κρατήσουν. Το επόμενο πρωί η μητέρα θα είναι νεκρή και η κούκλα εξαφανισμένη.
Στο παρόν ο ντετέκτιβ Χούλνταρ βρίσκεται πάνω σε ένα σκάφος, αναζητώντας ανθρώπινα οστά στον βυθό της θάλασσας. Όταν τα εντοπίσει θα χρειαστεί τη βοήθεια της Φρέιγια για την ταυτοποίηση του νεκρού. Καθώς το μυστήριο πυκνώνει, ο Χούλνταρ αρχίζει να ερευνά και τον φόνο ενός άστεγου, ενώ η Φρέιγια καταπιάνεται με μια υπόθεση παιδικής κακοποίησης.
Σύντομα θα αποδειχτεί ότι οι υποθέσεις σχετίζονται μεταξύ τους. Το κλειδί το κρατάει το κορίτσι, που ήθελε εκείνη την κούκλα. Και που τώρα πια αγνοείται…

Προσωπική άποψη:
Νιώθω πως έχει περάσει πολύς καιρός απ' όταν διάβασα το "Τόπος εκτέλεσης", το προηγούμενο βιβλίο της σειράς "Children's House" με την υπογραφή της Yrsa Sigurdardottir, ίσως γι' αυτό και ν' απόλαυσα τόσο πολύ την επιστροφή μου στο Ισλανδικό αυτό σκηνικό, όπου κάθε φορά μας επιφυλάσσει νέες περιπέτειες, μας κάνει να αγωνιούμε και πάνω απ' όλα δοκιμάζει τα όρια των αντοχών μας τείνοντας να καταπιάνεται με θέματα που δεν αγγίζει κανείς εύκολα και που αν τελικά το κάνει, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ πως θα τα προσεγγίσει. Και η Sigurdardottir έχει αποδείξει πολλές φορές πως και τολμάει και έχει την ικανότητα να κάνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει.

Η Ντίσα και η μικρή της κόρη, Ρόζα, μαζί με έναν οικογενειακό τους φίλο πηγαίνουν για ψάρεμα σε έναν κόλπο, αλλά το μόνο που καταφέρνουν να πιάσουν στα δίχτυα τους είναι μια σπασμένη κούκλα, καλυμμένη με κοχυλάκια και φύκια. Παρά το γεγονός πως η όψη της είναι τρομακτική και απωθεί τη μητέρα, εκείνη υποκύπτει στις πιέσεις της κόρης της να την κρατήσει, δίνοντάς της το ελεύθερο και ανεβάζοντας, μάλιστα, μια φωτογραφία της κούκλας στα κοινωνικά της δίκτυα. Το επόμενο πρωί, όμως, εκείνη βρίσκεται νεκρή, ενώ η Ρόζα και η κούκλα έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Πέντε χρόνια μετά, ο ντετέκτιβ Χούλνταρ και η Φρέιγια θα βρεθούν να συνεργάζονται για ακόμα μία φορά, όταν ο πρώτος θα ζητήσει τη βοήθειά της για την ταυτοποίηση κάποιων οστών που βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας. Σύντομα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα, με τον Χούλντας να ερευνεί τον θάνατο ενός τοξικομανούς άστεγου και την Φρέιγια να ασχολείται με μια υπόθεση παιδικής κακοποίησης σε ανάδοχο σπίτι.

Θεωρητικά έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, όμως πολύ σύντομα έρχονται στο φως στοιχεία που φαίνεται πως αυτές συνδέονται μεταξύ τους, όμως η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου που κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται ή πως θα μπορούσε να τον εντοπίσει: Στα χέρια της Ρόζα, που παραμένει αγνοουμένη όλη αυτά τα χρόνια και που κανένα σημάδι ζωής δεν άφησε πίσω της. Η Sigurdardottir έχει μια μοναδική ικανότητα να "παντρεύει" μεταξύ τους διαφορετικές ιστορίες, που ενώ εκ πρώτης ανάγνωσης δεν φαίνεται να έχουν τίποτα κοινό, στην πραγματικότητα συνδέονται με τρόπους που μας αφήνουν με τον στόμα ανοιχτό, όχι μόνο επειδή είναι ευφάνταστοι, αλλά γιατί είναι πολύ καλοδουλεμένη τόσο η πλοκή όσο και ο τρόπος ανάπτυξης αυτής, ώστε όλα τα στοιχεία να δένουν αρμονικά μεταξύ τους, οδηγώντας μας στη λύση με τρόπο όχι εύκολο μεν, αλλά απόλυτα οργανικό δε, έτσι ώστε να μην μπορούμε να αμφισβητήσουμε τίποτα στο τέλος.

Ένα απ' τα βασικά χαρακτηριστικά των βιβλίων της Sigurdardottir είναι πως θα μπορούσαν να περιγραφούν ως αργής καύσης, αλλά αυτό, με έναν πολύ παράδοξο τρόπο, δεν επηρεάζει την ένταση της πλοκής ή την αφηγηματική δυναμική. Απλά, είναι δομημένο και γραμμένο κατ' αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας τον απαραίτητο χρόνο για να επεξεργαστούμε στοιχεία, δεδομένα, πληροφορίες, συνθέτοντας το παζλ του μυστηρίου κομμάτι-κομμάτι, μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη αλήθεια. Η περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως μάς βάζει ακόμα πιο πολύ μέσα στην αφήγησή της, αποδίδοντας με ρεαλιστική παραστατικότητα λεπτομέρειες του σκηνικού που εξελίσσεται η δράση της, που δεν λειτουργεί μόνο ως φόντο αλλά ως ζωντανός οργανισμός. Και παρά που δεν εμβαθύνει πολύ περισσότερο στα ψυχογραφήματα των βασικών της πρωταγωνιστών, τους γνωρίζουμε πλέον αρκετά καλά για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εκείνες τις λεπτές αποχρώσεις που μας δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω και για μένα ήταν αρκετό.

Το "Η κούκλα" είναι ένα κλασσικό δείγμα σκανδιναβικού νουάρ, με αινιγματική διάθεση και στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, που όπως και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, καταφέρνει να σε πάρει μαζί του και να σε "ταξιδέψει" στην καρδιά του ισλανδικού χειμώνα, κάνοντας το αίμα σου να παγώσει και τα άκρα σου να μουδιάσουν αρκετές στιγμές, δοκιμάζοντας τα όρια των αντοχών της ηθικής και της ενσυναίσθησής σου, χωρίς να το κάνει με τρόπο προκλητικό και βίαιο, απλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά βάζοντάς σε όσο βαθύτερα γίνεται στα σκοτάδια της αφήγησης, αλλά και των χαρακτήρων που έχουν παραδοθεί σε αυτά, συνδέοντας τα λεπτά εκείνα νήματα που δεν στοχεύουν να σε κάνουν να καταλάβεις, αλλά να δεις κάποια πράγματα χωρίς παρωπίδες και να προβληματιστείς εξαιτίας αυτών. Κι αν μη τι άλλο, βιβλία που σε κάνουν να δεις πέρα από το προφανές, αναμφίβολα αξίζουν τον χρόνο σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir
Μεταφραστής: Αλυσσανδράκη Βίκυ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-618-03-3191-2