Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟ.
Όταν ο Τζακς, ο Πρίγκιπας των Καρδιών, την προδίδει, η Ιβάντζελιν Φοξ ορκίζεται ότι δε θα τον εμπιστευτεί ποτέ ξανά. Τώρα που ανακάλυψε τη δική της μαγεία, η Ιβάντζελιν πιστεύει ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να έχει άλλη μια ευκαιρία να ζήσει το ευτυχισμένο τέλος που της έκλεψε ο Τζακς.
Αλλά όταν αποκαλύπτεται μια τρομακτική καινούργια κατάρα, η Ιβάντζελιν συνάπτει άλλη μια ριψοκίνδυνη συμμαχία με τον Πρίγκιπα των Καρδιών. Μόνο που αυτή τη φορά οι κανόνες έχουν αλλάξει. Ο Τζακς δεν είναι η μόνη δύναμη απέναντι στην οποία η Ιβάντζελιν πρέπει να είναι επιφυλακτική. Και μάλιστα, ίσως εκείνος να είναι το μόνο άτομο που μπορεί να εμπιστευτεί, παρά την επιθυμία της να τον μισήσει.
Αντί για ξόρκι αγάπης, μια δολοφονική κατάρα προκαλεί αναστάτωση και χάος στη ζωή της Ιβάντζελιν. Για να τη λύσουν, η Ιβάντζελιν και ο Τζακς θα πρέπει να πολεμήσουν παλιούς φίλους, νέους εχθρούς και μια μαγεία που παίζει με το μυαλό και την καρδιά. Η Ιβάντζελιν πάντα εμπιστευόταν την καρδιά της, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί…

Προσωπική άποψη:
Το "Μια φορά και μια ραγισμένη καρδιά" της Stephanie Garber, άνοιξε τον δρόμο σε ένα νέο, εντυπωσιακό σύμπαν, γεμάτο συναισθήματα μα και μαγεία, γεγονός που δεν θα έλεγα πως μας εξέπληξε ιδιαίτερα, αφού η συγγραφέας μάς έχει αποδείξει και στο παρελθόν, με τη σειρά βιβλίων "Κάραβαλ", πως έχει μια ιδιαίτερα ικανότητα να πλάθει δικούς της κόσμους και να τους εμποτίζει με μαγικά στοιχεία, συστήνοντάς μας παράλληλα χαρακτήρες που είναι πρόθυμοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να πετύχουν τους εκάστοτε στόχους που θέτουν στο μυαλό τους. Ως εκ τούτου, περιμέναμε με μεγάλη αγωνία τη συνέχεια των περιπετειών της Ιβάντζελιν που, όπως όλα μαρτυρούσαν, ότι είχαν ξεκινήσει, και πράγματι, σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, αποδείχτηκε περίτρανα πως επρόκειτο για ένα γεγονός και όχι απλά για εικασίες.

Αυτή τη φορά, η Ιβάντζελιν, έχοντας ανακαλύψει τη μαγεία που η ίδια κρύβει μέσα της, και μετά την προδοσία του Πρίγκιπα των Καρδιών, Τζακς, είναι αποφασισμένη να μην τον εμπιστευτεί ποτέ ξανά και να πετύχει να φτάσει στο δικό της ευτυχισμένο τέλος, βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο της τον εαυτό. Όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική απ' ότι περίμενε, αφού μια νέα τρομακτική κατάρα κάνει την εμφάνισή της, που δεν σχετίζεται με την αγάπη αλλά προκαλεί χάος, και το να συνάψει μια νέα συμμαχία με τον Τζακς φαντάζει μονόδρομος. Ωστόσο, τώρα που έχει πάθει κι έχει μάθει, δεν έχει καμία πρόθεση να τον εμπιστευτεί απόλυτα, παρά που όλα δείχνουν πως είναι το μοναδικό άτομο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί. Οι δυο τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν φίλους και εχθρούς, αλλά και μια μαγεία που δοκιμάζει τόσο το μυαλό όσο και την καρδιά, με την Ιβάντζελιν να μην είναι τόσο σίγουρη πως μπορεί να ελέγξει τη δική της και που μπορεί αυτό να την οδηγήσει.

Οι Ιβάντζελιν και Τζακς είχαν πολύ καλή χημεία από το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς, όμως αυτή τη φορά η χημεία αυτή πάει ένα βήμα παραπέρα. Πραγματικά, η διάδρασή τους είναι εξαιρετική, έχει μεγάλη δυναμική, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε ενδιαφέρουσες εντάσεις και συγκρούσεις πολλαπλής φύσεως, μα και σε απολαυστικούς, έξυπνους διαλόγους, γεμάτους σαρκασμό και ευφυείς ατάκες, που δεν έχουν εξυπνακίστικη προσέγγιση, αλλά μια πολύ στοχευμένη διάθεση που εναρμονίζεται τέλεια με το σύνολο της αφήγησης και την αισθητική αυτής, που είναι νεανική και σύγχρονη, φρέσκια και ευχάριστη στην ανάγνωσή της, μα και ευκολοδιάβαστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πλοκή της είναι ελαφριά ή εύκολη. Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο ισχύει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος.

Όπως προανέφερα, η Garber έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό σύμπαν, που ήδη είχε γερά θεμέλια από το πρώτο κιόλας βιβλίο, και που μέσα απ' το δεύτερο θεμελιώνεται ακόμα περισσότερο, μα και μας επιτρέπει να ερευνήσουμε ακόμα πιο σκοτεινές, επικίνδυνες, μα και μαγικές πτυχές αυτούς. Και η γραφή της είναι τόσο ζωντανή και παραστατική, που νιώθεις σαν να βρίσκεσαι κι εσύ μαζί με τους ήρωες, μέσα στον κόσμο αυτό, και πορεύεσαι μαζί τους σε μια περιπέτεια που συνεχώς παίρνει νέα τροπή, με την κατάληξή της να είναι αμφίβολη, αφού δεν μπορείς να είσαι βέβαιος το ποιον πρέπει να εμπιστευτείς, ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός, αλλά και μέχρι που φτάνουν οι ικανότητες των ηρώων, έτσι ώστε να οδηγηθούν τελικά στο ευτυχισμένο τέλος τους -πόσο μάλλον όταν αυτή η ευτυχία δεν είναι απαραίτητα κοινή για όλους.

Συνοψίζοντας, το "Η μπαλάντα του ποτέ" δεν είναι απλά μια άξια συνέχεια ενός πολύ καλού κι ενδιαφέροντος βιβλίου, αλλά ένα εξαιρετικά καλά δομημένο αφήγημα με φανταστική πλοκή, ανατρεπτικό και σκοτεινό, με τη μαγεία να κυριαρχεί σε όλες τις μορφές της, μα και με την εκ βαθέων ανάλυση ενός σύμπαντος, που όσο περισσότερο βυθιζόμαστε μέσα του, τόσο περισσότερο μας γοητεύει και μας καθηλώνει. Εξίσου ενδιαφέροντες και οι χαρακτήρες του, με μοναδική χημεία μεταξύ τους, που σου επιτρέπει να αισθανθείς όλες τις συναισθηματικές και ψυχολογικές διακυμάνσεις που τους αφορούν και που καθορίζονται από τις εκάστοτε συνθήκες που αντιμετωπίζουν, μα πολύ περισσότερο, από όσα συμβαίνουν μέσα τους, με το μυαλό και τη καρδιά τους να βρίσκεται σε μια διαρκή δοκιμασία και που ο όρος εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί, ακόμα κι όταν επρόκειτο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Και με ένα τέτοιο φινάλε, φυσικά περιμένουμε το τρίτο βιβλίο, όχι απλά με αγωνία, αλλά με κομμένη την ανάσα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephanie Garber
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-5186-2