Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούρια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Η μαμά της δεν έχει πολλή υπομονή για εξηγήσεις. Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που την ακούει προσεκτικά και στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του της εξηγεί όσα εκείνη διψάει να μάθει. Ο Σουσάμης —έτσι τον φωνάζει η κόρη του— είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους.
Με αυτές τις αξίες μεγαλώνει η Σάσα στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

Προσωπική άποψη:
Η Άλκη Ζέη είναι μια συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις, ούτε μεγάλα λόγια για να επευφημήσει κανείς το έργο της. Η διαχρονικότητά του νομίζω πως είναι αρκετή για να αποδείξει περίτρανα την αξία του, μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας διατηρώντας την ίδια αξία που είχε άλλοτε, μα πάνω απ' όλα, την ίδια σπουδαιότητα στον πυρήνα της ύπαρξής του. Κι εδώ γεννάτε ένα ερώτημα: Μπορεί μια κλασσική ιστορία να μεταμορφωθεί και ν' αποκτήσει μια διαφορετική μορφή απ' αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να αποτυπωθεί με εικόνες χωρίς ν' αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα, να μας προσφέρει μια νέα αναγνωστική εμπειρία έχοντας το ίδιο αντίκτυπο με την πηγή της; Νομίζω πως ναι και η απόδειξη είναι βιβλία όπως το συγκεκριμένο.

Η Σάσα είναι ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει με κατ' οίκον διδασκαλία και ονειρεύεται να πάει πέρα από τις ράγιες που περνάνε έξω από το σπίτι της. Ζει σε έναν μικρόκοσμο, που παρά τους περιορισμούς που της επιβάλλει, είναι γεμάτος ερεθίσματα και πράγματα που εκείνη δεν μπορεί να κατανοήσει και που της γεννούν απορίες, τις οποίες, ο γιατρός μπαμπάς, στον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχει, είναι πρόθυμος να της τις λύσει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο μπορεί. Κι έρχεται κάποτε η στιγμή που οι γονείς της αποφασίζουν να τη στείλουν στο γυμνάσιο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο η Σάσα να βγει στον πραγματικό κόσμο, αλλά και να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις αδικίες και τα προβλήματα απ' τα οποία είναι γεμάτος, μαθαίνοντας παράλληλα τι σημαίνει να είσαι πραγματικός ήρωας μέσα σε έναν κόσμο σαν κι αυτό.

Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη διασκευάζεται ως graphic novel από τις δημιουργούς κόμικς Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, προσφέροντάς μας ένα βιβλίο κόσμημα για τις βιβλιοθήκες μας. Σεβόμενες απόλυτα το πρωτότυπο υλικό, αξιοποιώντας τα πιο ουσιώδη σημεία αυτού και μεταφέροντάς τα στο χαρτί με υπέροχη εικονογράφηση που μοιάζει να ζωντανεύει την ιστορία μπροστά στα μάτια μας, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες ταξιδεύουν στον κόσμο της Σάσα, συστήνοντάς μας τη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, μια ταραγμένη εποχή για τη χώρα, που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της ανάμεσα σε ιδεολογίες ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν και στην πραγματικότητα που ήρθε να τους θυμίσει πως η ζωή είναι πολύ διαφορετική, πολλές φορές, απ' όσο θα θέλαμε, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε. Ένα πολύ όμορφο, κλασσικό και αγαπημένο ανάγνωσμα, σε μια μορφή διαφορετική απ' αυτήν που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, που δεν μπορεί να μην κλέψει την καρδιά και τις εντυπώσεις των αναγνωστών της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ζέη Άλκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 152
ISBN: 978-618-03-3678-8