Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν η Ίζι Άστορ επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι της, δεν περιμένει και πολλά. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα συνηθισμένο ταξίδι επιστροφής από διακοπές: με πολυκοσμία, συνωστισμό και άγχος.
Αλλά μετά βλέπει τον άντρα που κάθεται στη διπλανή της θέση, ο οποίος κάθε άλλο παρά συνηθισμένος είναι. Ο Νέιτ Φίλαν έχει σκούρα μαλλιά, γαλανά μάτια και μια σκληροτράχηλη γοητεία στην οποία η Ίζι δεν μπορεί να αντισταθεί. Η έλξη είναι ακατανίκητη. Η Ίζι ποτέ πριν δεν πίστευε στο πεπρωμένο, αλλά τώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμή του.
Η ζωή τους αλλάζει. Αυτοί οι ίδιοι αλλάζουν. Ο Νέιτ σταδιοδρομεί στον στρατό, ενώ η Ίζι αρχίζει να ασχολείται με την πολιτική. Παρόλο που στις λίγες, περιστασιακές συναντήσεις τους τα επόμενα χρόνια ελκύουν ο ένας τον άλλο σαν μαγνήτης, η στιγμή δε φαίνεται ποτέ κατάλληλη για κάτι περισσότερο.
Ξαφνικά όμως θα ξαναβρεθούν στο Αφγανιστάν, όπου έχει ανατεθεί στον Νέιτ να προστατέψει τη ζωή της Ίζι.
Θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή. Και για να κερδίσει την καρδιά της.

Προσωπική άποψη:
Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις στον έρωτα. Εκείνος που έρχεται με το σωστό άτομο τη λάθος στιγμή, εκείνος που έρχεται με το λάθος άτομο τη σωστή στιγμή, εκείνος που έρχεται με το λάθος άτομο τη λάθος στιγμή -και κάπου εκεί επέρχεται η καταστροφή μας, ενώ βουτάμε με το κεφάλι μέσα σε μια λίμνη τοξικότητας-, και τέλος εκείνος που έρχεται με το σωστό άτομο τη σωστή στιγμή -που παραείναι ιδανικός, κατ' επέκτασιν είναι σπάνιο το να τον συναντήσεις, ίσως ακόμα και κάπως βαρετός. Προσωπικά, οι περιπτώσεις που βρίσκω πιο ενδιαφέρουσες είναι οι δύο πρώτες, όχι μόνο γιατί δεν είναι βαρετές, αλλά γιατί έχουν προδιαγραφές να λειτουργήσουν, όχι απαραίτητα ιδανικά, αλλά σωστά για εμάς, αρκεί να το προσπαθήσουμε, έτσι ώστε να τις κάνουμε εμείς να λειτουργήσουν, έχοντας την ικανοποίηση πως τα καταφέραμε, αλλά και την πεποίθηση πως άξιζε τον κόπο, γιατί, είτε έτσι είτε αλλιώς, όσο προσπαθείς κάτι κερδίζεις.

Εκτός των όσων προανέφερα, ένας ακόμα λόγος που βρίσκω πιο ενδιαφέρουσες αυτές τις δύο εναλλακτικές, και κατά συνέπεια τις απολαμβάνω λίγο παραπάνω όταν τις συναντώ λογοτεχνικά -και όχι μόνο-, είναι το ότι αυτές είναι που έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσεις στην πραγματική ζωή, άρα μπορείς να ταυτιστείς περισσότερο μαζί τους, άρα μπορούν να έχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ακόμα και μέσα σε ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο -γιατί, καλά τα "παραμύθια", αλλά επειδή η ζωή δεν είναι έτσι, ως Γιώτα, εκτιμώ λίγο περισσότερο τις ιστορίες που είναι κάπως πιο γήινες και προσγειωμένες, επιτρέποντάς μου με αυτόν τον τρόπο να βρω κομμάτια του εαυτού μου μέσα στις σελίδες τους. Μια τέτοια ιστορία, έστω και ως έναν βαθμό, είναι και το "Στην πιθανή περίπτωση" της Rebecca Yarros, που σου πουλάει το ρομαντικό παραμύθι μεν, χωρίς ν' αφήνει τα πόδια των ηρώων της να ξεκολλήσουν εντελώς απ' τη γη δε.

Η Ίζι, λοιπόν, στα δεκαοχτώ της χρόνια, ενώ επιστρέφει σπίτι της με το αεροπλάνο, θα γνωρίσει τον Νέιτ, έναν γοητευτικό άντρα, που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος και που την ελκύει σαν μαγνήτης από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πέσει το βλέμμα της πάνω του. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα συναντηθούν αρκετές φορές, με τον καθέναν τους να έχει ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι και να κυνηγάει την καριέρα του, εκείνη στην πολιτική κι εκείνος στον στρατό, κι ενώ η έλξη συνεχίζει να υπάρχει, ποτέ δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να εκδηλωθεί, με τις εκάστοτε συνθήκες ν' αποτελούν εμπόδια και λόγο προς αναβολή. Κι εκεί είναι που έρχεται μια διαμάχη, που θα τους κρατήσει σε απόσταση για τρία χρόνια, μα και η επανασύνδεσή τους, όταν η Ίζι θα κληθεί, λόγω της δουλειάς της, να βρεθεί στο Αφγανιστάν, και ο Νέιτ, με τη σειρά του, να αναλάβει τον ρόλο του σωματοφύλακά της.

Νομίζω πως από την περίληψη και μόνο, μπορείτε ν' αντιληφθείτε που πηγαίνει το πράγμα, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, ειδικά αν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα, και πολύ περισσότερο τα ρομάντζα, αργής καύσης, γιατί το συγκεκριμένο είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του είδους. Η σχέση ανάμεσα στην Ίζι και τον Νέιτ δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά προχωράει κι αναπτύσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, θέλοντας να μας αποδείξει πως για κάποια πράγματα αξίζει να περιμένεις να ωριμάσουν αρκετά, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν γερά στις ρίζες τους, αλλά και πως αξίζει να δίνεις ευκαιρίες σε όσα πιστεύεις πως θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο, ακόμα κι αν δεν είσαι βέβαιος γι' αυτά, γιατί, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το οτιδήποτε, ούτε καν για το ίδιο το εγώ μας, πόσο μάλλον για το μέλλον μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να το ζούμε. Αντίθετα, πρέπει να ρισκάρουμε γι' αυτό, κάνοντας την κάθε μέρα να αξίζει, αγκαλιάζοντας την μεγάλη αξία που κρύβεται στις μικρές στιγμές, που ίσως να τις αφήνουμε κάποιες φορές να περνάνε απαρατήρητες.

Το ειδύλλιο μεταξύ της Ίζι και του Νέιτ είναι βαθιά συγκινητικό, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινο, με τη διπλή αφήγηση να μας επιτρέπει να κατανοήσουμε βαθύτερα τα συναισθήματα, τους φόβους, τα άγχη, τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες τους, ενώ η αμφίδρομη αφήγηση, που μας μεταφέρει πότε στο παρελθόν και πότε στο σήμερα, μας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι έχει συμβεί στη ζωή τους, τα εσωτερικά τους τραύματα που κρατούν κρυφά, χωρίς αυτό να αναιρεί το ότι υπάρχουν κι έχουν αντίκτυπο μέσα τους, καθώς και το τι συμβαίνει μέσα στην καρδιά και στο μυαλό τους, που πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, κι αυτό καθιστά την ιστορία τους ακόμα πιο αληθινή -έστω κι αν τελικά ανθίζει εν μέσω μίας τραγωδίας, γεγονός που μπορεί να "ενοχλήσει" κάποιους, αλλά που ίσως θα έπρεπε να θυμούνται πως εκεί που η ζωή ματώνει περισσότερο, είναι που η αγάπη μπορεί να ριζώσει ακόμα πιο βαθιά.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rebecca Yarros
Μεταφραστής: Καλαϊτζής Νετάριος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-5410-8