Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μπανκς:
Θαμμένο στις σκιές αυτής της πόλης, υπάρχει ένα παράξενο ξενοδοχείο. Άδειο, ξεχασμένο και σκοτεινό, στέκει εγκαταλελειμμένο, η ίδια του η ύπαρξη τυλίγεται με ένα μυστήριο.
Αλλά νομίζεις ότι είναι αληθινή η ιστορία για τον δωδέκατο όροφο, έτσι δεν είναι, Κάι Μόρι; Η ιστορία για τον σκοτεινό επισκέπτη που ποτέ δεν έρχεται και ποτέ δεν φεύγει.
Νομίζεις ότι μπορώ να σε βοηθήσω να βρεις το κρησφύγετό του, ε; Εσύ κι οι φίλοι σου μπορείτε να προσπαθήσετε να με τρομάξετε.
Δεν θα συμβεί. Ποτέ δεν θα τον προδώσω. Κάντε λίγη υπομονή. Τη Νύχτα του Διαβόλου, ο θηρευτής θα γίνει θήραμα.
Κάι:
Μικρή, δεν έχεις ιδέα τι ψάχνω. Δεν έχεις ιδέα τι αναγκάστηκα να γίνω για να επιβιώσω μέσα στη φυλακή για ένα έγκλημα που ευχαρίστως θα έκανα πάλι.
Κανείς δεν ξέρει πλέον ποιος είμαι. Θέλω αυτό το ξενοδοχείο, θέλω να βρω τον μυστηριώδη επισκέπτη, θέλω όλο αυτό να τελειώσει.
Θέλω τη ζωή μου πίσω. Αλλά όσο περισσότερο είμαι κοντά σου τόσο συνειδητοποιώ ότι ο νέος εαυτός μου είναι ακριβώς αυτό που ήταν γραφτό να γίνω.
Τέλειωνε, λοιπόν. Το σπίτι μου είναι στον λόφο. Μπορείς να μπεις από άπειρες μεριές, αλλά δεν μπορείς να βγεις από καμία. Έχω δει το κρησφύγετό σου, ήρθε η ώρα να δεις το δικό μου.

Προσωπική άποψη:
Συνεχίζοντας το αναγνωστικό μας ταξίδι και βυθιζόμενοι όλοι και περισσότερο στην σκοτεινή αφηγηματική πλευρά της Penelope Douglas, αποφάσισα η περιπλάνησή μου να παραμείνει στα μονοπάτια της σειράς "Devil's night", τα οποία άνοιξε το "Διεφθαρμένος" -που αποτέλεσε μια γροθιά στο στομάχι μου, όσο προετοιμασμένη κι αν πίστεψα πως ήμουν για όσα θα διάβαζα... μαντέψτε... δεν ήμουν!-, περνώντας στο δεύτερο βιβλίο αυτής με τίτλο "Κρησφύγετο", που παραμένει εξίσου σκοτεινό μεν, εμβαθύνει περισσότερο στους ήρωες και στην ιστορία τους, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, συνδέοντας νήματα που σίγουρα θα χρειαστεί ν' ακολουθήσουμε στο προσεχές μέλλον.

Πριν από έξι χρόνια, την περιβόητη Νύχτα του Διαβόλου, που έμελλε να φέρει τα άνω κάτω στη των Τεσσάρων Καβαλάρηδων και να τους στερήσει τα πάντα, η Κάι και η Μπανκς γνωρίστηκαν για πρώτη φορά, με τον πρώτο να μαγνητίζεται από εκείνο το κορίτσι που έκρυβε την ομορφιά της πίσω από αντρικά ρούχα, και το οποίο δεν έβγαλε ποτέ απ' το μυαλό του. Σήμερα, έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του, ο Κάι μαζί με τους φίλους του ζουν τη ζωή τους, προσπαθώντας ν' αφήσουν πίσω τους όσα τους στέρησε το παρελθόν, και κυρίως το πλήγμα στη φήμη τους, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά πως ο Ντέιμον, αν και φαίνεται να βρίσκεται εκτός δράσης, έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο πάνω τους και θα επιστρέψει για να εκδικηθεί. Η Μπανκς είναι ο κρίκος που καλείται να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, έτσι ώστε ο Κάι να έρθει σε μια συμφωνία με τον πατέρα του Ντέιμον, κάτι που θα βοηθήσει τον γιο του να επιστρέψει, όμως αυτό, άραγε μπορεί να κατοχυρώσει την ασφάλειά του, ειδικά όταν το δέσιμο που έχουν μεταξύ τους μπορεί να σταθεί εμπόδια στα σχέδιά τους, την ίδια ώρα που ο καθένας τους έχει κάτι να κερδίσει από τον άλλον;

Σε αντίθεση με το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, όπου γινόντουσαν πολύ συγκεκριμένες αναφορές στο παρελθόν απλά για να βοηθηθεί η εξέλιξη της πλοκής στο παρόν, εδώ η Douglas έχει επιλέξει την παράλληλη αφήγηση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, με τις δύο αφηγηματικές γραμμές να μπλέκονται η μία με την άλλη και να αλληλοσυμπληρώνονται, συμβάλλοντας έτσι στο να ερμηνεύσουμε καλύτερα τα κίνητρα των χαρακτήρων μας, αλλά πολύ περισσότερο το βάθος της προσωπικότητας του καθενός απ' αυτούς χωριστά και πως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τις παρελθοντικές τους πράξεις κι αποφάσεις, καθώς και τι αντίκτυπο έχουν αυτές στο τώρα. Έτσι, η ενσάρκωση της σχέσης τους και η μεταμόρφωση αυτής από φιλική σε ερωτική, γίνεται με τρόπο σχεδόν οργανικό, και αντιλαμβανόμαστε πως κάποια πράγματα είναι μονόδρομος μεν, χρειάζονται πολύ μεγάλη προσπάθεια δε.

Ο Κάι είναι ένας χαρακτήρας που απ' την εικόνα που είχαμε σχηματίσει γι' αυτόν μέσα απ' το "Διεφθαρμένος" θα μπορούσε να περιγραφεί τουλάχιστον ως αμφιλεγόμενος. Και η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα την εξέλιξη που είχε σε αυτή τη συνέχεια της ιστορίας, καθώς παρουσιάζει μια πιο τρυφερή κι ευαίσθητη πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξαφνικά μεταμορφώνεται στον ιππότη με το άσπρο άλογο. Εξακολουθεί να έχει τη σκοτεινή του πλευρά, να είναι "επικίνδυνος", εντός κι εκτός εισαγωγικών, να στερείται ορισμένων... ηθικών αναστολών, όμως η εμμονή του με την Μπανκς τον καθιστά προστατευτικό απέναντί της, με έναν τρόπο που δεν θα φανταζόμασταν. Όχι πως η Μπανκς έχει ανάγκη την προστασία κανενός, αφού είναι μια απ' τις πιο ζόρικες ηρωίδες που έχουμε συναντήσει στο είδος, που γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη που έχει στα χέρια της και δεν είναι διατεθειμένη, όσο κι αν ποθεί έναν άντρα, να παραδοθεί ολοκληρωτικά σε αυτόν.

Σαφέστατα, ως ζευγάρι, η Μπανκς και ο Κάι είναι πολύ πιο συμπαθείς απ' ότι η Ρίκα και ο Μάικλ, χωρίς, σε καμία περίπτωση, ν' αποτελούν το ιδανικό πρότυπο. Ωστόσο, αν το δούμε αντικειμενικά, και δεδομένης της συνθήκης μέσα στην οποία βρίσκονται, ο ένας για τον άλλον είναι αυτό ακριβώς που έχουν ανάγκη, τόσο γιατί αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά και γιατί η δύναμη των δυο τους είναι ισάξια, μοιάζοντας να βρίσκονται στα άκρα μιας διελκυστίνδας, με κανέναν τους να μην είναι πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα, ούτε να παραχωρήσει στον άλλον κάποια εξουσία πάνω τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν του παραχωρεί ένα σκοτεινό κομμάτι της ψυχής και των πιο κρυφών του επιθυμιών, που αποτυπώνονται, άλλωστε, στο πρόσωπο του άλλου. Εν κατακλείδι, αν και λιγότερο σκοτεινό και άγριο απ' τον προκάτοχό του, το "Κρησφύγετο" καταφέρνει να μας καθηλώσει, έστω και με διαφορετικό τρόπο, κάνοντάς μας να αναμένουμε με αγωνία τη συνέχεια -που με πρωταγωνιστές τους Γουίλ και Ντέιμον σε αντίστοιχους τίτλους, αναμένεται να είναι... καυτή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Penelope Douglas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-219-049-4