Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΚΙ ΑΝ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ, ΠΟΙΑ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΣΑΙ;
Η Νίσα Κάντορ ζούσε μια κοσμοπολίτικη ζωή μες στα πλούτη ώσπου ο σύζυγός της, αφού την αποκόπτει από όλα αυτά, της ανακοινώνει ότι θέλει διαζύγιο. Η Νίσα είναι αποφασισμένη να μη χάσει τα προνόμιά της, αλλά στο μεταξύ πρέπει να σταθεί στα πόδια της με κάποιον τρόπο – αν και δεν έχει ούτε καν τα ψηλοτάκουνα τα οποία φορούσε μέχρι πριν από λίγο.
Κι αυτό επειδή η Σαμ Κεμπ –στη σκοτεινότερη στιγμή της ζωής της– πήρε κατά λάθος την τσάντα του γυμναστηρίου της Νίσα. Ωστόσο η Σαμ δεν μπορεί να ασχοληθεί με μια τσάντα γυμναστηρίου, καθώς παλεύει να συντηρήσει την οικογένειά της. Όταν, μάλιστα, δοκιμάζει τα κόκκινα κροκό δωδεκάποντα που βρίσκει μέσα στην τσάντα, η αυτοπεποίθησή της τονώνεται και συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή – και η αλλαγή αφορά την ίδια.
Με το χαρακτηριστικό χιούμορ της Τζότζο, τη ζεστασιά και την ανυπέρβλητη αφηγηματικότητά της, αυτή η ιστορία παρεξηγήσεων και ανατροπών εστιάζει στο πώς κάτι μικρό, όπως ένα ζευγάρι τακούνια, μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Προσωπική άποψη:
Η Jojo Moyes είναι μια συγγραφέας που λατρέψαμε όταν διαβάσαμε το μυθιστόρημά της με τίτλο "Πριν έρθεις εσύ", έντεκα χρόνια πριν -Χριστέ μου, πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός κι εμείς χαμπάρι δεν παίρνουμε-, το οποίο δεν ήταν απλά ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο μυθιστόρημα, αλλά ένα μυθιστόρημα από εκείνα που, παρά το δύσκολο θέμα που πραγματεύονται, καταφέρνει να σε κάνει να χαμογελάσεις, ή ακόμα και να ξεκαρδιστείς στα γέλια, με την ίδια ευκολία που σε κάνει να κλαις, ενώ παράλληλα σε ωθεί στο να δεις τη ζωή μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, να αναθεωρήσεις και να εκτιμήσεις όλα όσα έχεις, αλλά και να αναγνωρίσεις όλα εκείνα που μπορείς ν' αποκτήσεις. Και μπορεί τα βιβλία της που ακολούθησαν να μην ήταν τόσο μοναδικά, είχα όλα, όμως, την ίδια αισθητική και παρόμοια προσέγγιση, και το νέο της βιβλίο, "Με δανεικά τακούνια", δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Η Σαμ είναι παντρεμένη, με μια κόρη νεαρή ενήλικη κόρη, έναν σύζυγο που έχασε τη δουλειά του και τον πατέρα του την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα να έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη, ενώ εκείνη παλεύει να συντηρήσει το σπίτι της, ενώ παράλληλα πρέπει να ανέχεται το κακοποιητικό της επόπτη στη δουλειά, ο οποίος την κάνει να αισθάνεται πως δεν αξίζει τίποτα. Η Νίσα, από την άλλη, είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο σύζυγο, έχει έναν γιο που φοιτεί σε ένα αμερικάνικο οικοτροφείο, και ζει μια ζωή που πολλές θα ζήλευαν και που τίποτα δεν της λείπει. Μέχρι που ένα μικρό μπέρδεμα στο γυμναστήριο, θα φέρει στα χέρια της Σαμ την τσάντα της Νίσα, και κατά συνέπεια τα πανάκριβα κόκκινα Christian Louboutin παπούτσια της, δίνοντάς της έτσι το έναυσμα για να τονώσει την αυτοπεποίθησή της και ν' αλλάξει τη ζωή της, την ίδια ώρα που η Νίσα καλείται ν' αντιμετωπίσει το γεγονός πως ο σύζυγός της θέλει διαζύγιο, αποκόπτοντάς την παράλληλα απ' όλα όσα εκείνη θεωρούσε δεδομένα, και τα οποία εκείνη είναι αποφασισμένη να διατηρήσει.

Σε αυτό της το βιβλίο, η Moyes, κυριολεκτικά αναγκάζει τις πρωταγωνίστριές της, που πορεύονται σε δρόμους παράλληλους, να φορέσουν τα παπούτσια μιας άλλης γυναίκας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η οποία ζει μια εντελώς διαφορετική ζωή, που αν και φαντάζει ξένη στα μάτια της, μπορεί στην πραγματικότητα να χρειάζεται μια γεύση αυτής, ώστε να βρει την ώθηση που έχει ανάγκη προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη δική της. Η Νίσα χρειάζεται να γνωρίζει εκ των έσω τον κόσμο εκείνο που θεωρούσε πως υπήρχε για να την υπηρετεί, ενώ η Σαμ, από την άλλη, χρειάζεται ν' αποκτήσει περισσότερη πίστη στον εαυτό της και να κατανοήσει πως δεν έχει έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να σκύβει το κεφάλι, αλλά για να το κρατάει ψηλά και να διεκδικεί τα θέλω της και να μην παλεύει μόνο για τα θέλω των άλλων.

Η μία, λοιπόν, καλείται να γίνει πιο αλτρουίστρια, ενώ η άλλη πιο εγωίστρια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και ως εκ τούτου, δεν είναι πάντοτε εύκολο να συμβαδίσουμε μαζί τους, ούτε να ταυτιστούμε απόλυτα με τις ζωές και τις προσωπικότητές τους. Έχει ενδιαφέρον, όμως, το πόσο κοντά νιώθουμε αρχικά με τη Σαμ, και πόσο μακριά από τη Νίσα, για ν' αρχίσει αυτό το αίσθημα ν' αντιστρέφεται όσο περισσότερο περπατάει η μία στα παπούτσια της άλλης, περνώντας από πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής σε μια κατάσταση και μια συνθήκη απόλυτα ισορροπημένη, που παρά το γεγονός πως η έκτασή της είναι λίγο πιο μεγάλη και πιο φλύαρη απ' όσο πιθανότατα θα θέλαμε, είναι διασκεδαστική και μας βάζεις σε σκέψεις που περιλαμβάνουν ακόμα κι εμάς τους ίδιους μέσα τους.

Το να φοράς τα παπούτσια κάποιου άλλου δεν είναι πάντοτε εύκολο, ίσως, μάλιστα, τις περισσότερες φορές ν' αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο και να τα νιώθεις να σε στενεύουν, όμως μπορεί να είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι ώστε να βγεις από το τελματικό αδιέξοδο που έχεις βρεθεί, ακόμα κι αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει. Ακόμα και οι πιο τακτοποιημένες ζωές έχουν τις ρωγμές τους, είτε αποφεύγουμε να τις κοιτάξουμε είτε όχι. Το ότι απομακρύνουμε το βλέμμα μας από αυτές, δεν τις κάνει να χαθούν, και η Moyes θέλει να το καταστήσει ξεκάθαρο, μέσα από την αφήγησή της, που άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με ευαισθησία, άλλοτε με σκληρή "αγάπη", καλεί τις πρωταγωνίστριές της, και κατ' επέκτασιν τις αναγνώστριές της, να δοκιμάσουν ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια από τα δικά τους, να ισορροπήσουν σε αυτά και τελικά, μέσα απ' την προσπάθειά τους αυτή, να ισορροπήσουν στη ζωή τους αλλά και μέσα τους. Άραγε, θα το καταφέρουν -ή εσείς, θα το καταφέρετε;
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jojo Moyes
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-5473-3