Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, στις 20:30μ.μ., ο Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του νέου κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις με Ψυχολόγους» στο café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με την κλινική ψυχολόγο και δημοσιογράφο Δήμητρα Αθανασοπούλου, με θέμα Οι πρόσφυγες, η ψυχική τους υγεία και εμείς.

Έχετε σκεφτεί πώς είναι να ζει κάποιος σε κατάσταση μεθοριακότητας, να μην ανήκει ούτε στη μια πατρίδα ούτε στην άλλη, να ζει σε αναμονή;

Είναι αποδεδειγμένο –μέσα από επιστημονικές έρευνες– πως οι κοινωνικοί παράγοντες επιδρούν πάνω στην ψυχική υγεία. Η απώλεια του οικείου τόπου και των οικείων προσώπων, οι ανασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, ο αποκλεισμός από την κοινωνική και την εργασιακή ζωή ή την εκπαίδευση αλλά και οι διακρίσεις, εντείνουν την ψυχολογική δυσφορία, καθώς το τραύμα της απώλειας του σπιτιού επιτείνεται από την εισχώρηση στο ανοίκειο.

Έχετε αναλογιστεί κατά πόσο έχουμε προετοιμαστεί εμείς ως πολίτες να βοηθήσουμε τα παιδιά των μεταναστών ή τους ασυνόδευτους ανήλικους να προσαρμοστούν στη χώρα υποδοχής με στόχο μια ουσιαστική ένταξη στην κοινωνία μας, που προϋποθέτει να δούμε τον Άλλο στην ολότητά του ως ένα ξεχωριστό άνθρωπο, πέρα από το προσφυγικό του στάτους, πέρα από το στίγμα του μετανάστη, δίχως να επιτρέψουμε στις επιμέρους ταυτότητες του ξεριζωμένου να υπερκαλυφθούν από την προσφυγιά;

Μια συζήτηση πάνω σε καθημερινά ζητήματα και κρίσιμες κοινωνικοπολιτικές και ανθρωπιστικές καταστάσεις που στιγματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

Συμμετέχουν οι:
Μαρία Παπαθανασίου, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, PhD
Δημήτρης Γεωργιάδης, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, PhD

Μια συζήτηση πάνω σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.