Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Ο κόσμος προσπάθησε να σε συντρίψει», λέω, απαλά τώρα, «και αρνήθηκες να συντριφθείς».
Η Τζούλιετ έπαιξε με τους δικούς της όρους και κέρδισε. Ανέλαβε τον Τομέα 45, ορίστηκε η νέα ανώτατη διοικητής και τώρα έχει σύμμαχό της τον Γουόρνερ.
Αλλά εξακολουθεί να είναι το κορίτσι με την ικανότητα να σκοτώνει με ένα μόνο άγγιγμα – και τώρα έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της…
Πώς θα διαχειριστεί όλη αυτή την εξουσία;
Όταν φτάσει η απειλή μπροστά τους, θα μπορέσει να ελέγξει τη δύναμη που έχει και να τη χρησιμοποιήσει για καλό;

Προσωπική άποψη:
Ένα βιβλίο που αρχικά κανείς δεν περίμενε πίσω στο 2018, ήταν ένας τέταρτος τίτλος που θα ερχόταν να προστεθεί στη σειρά "Shatter me", δεδομένου ότι η μέχρι τότε τριλογία είχε κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ολοκληρώνοντας το "ταξίδι" μας σε έναν κόσμο τον οποίο είχαμε ανακαλύψει κι εξερευνήσει σε κάθε του έκταση. Όμως, αλήθεια, αυτό διασφάλιζε το ότι γνωρίζαμε και το πως αυτό ο κόσμος θα εξελισσόταν στο μετέπειτα; Μάλλον όχι και πιθανότατα επηρεασμένη απ' αυτήν τη σκέψη, η Mafi αποφάσισε να επανέλθει, επιτρέποντάς μας ν' ανακαλύψουμε και το "ever after" της πρωτότυπης ιστορίας, το οποίο αποδείχθηκε διαφορετικό απ' όσα είχαμε δει έως σήμερα μεν, εξίσου ενδιαφέρον δε.

Η ιστορία μάς μεταφέρει μόλις δύο εβδομάδες μετά τα γεγονότα που ολοκλήρωσαν την αφήγηση του τρίτου βιβλίο της σειράς, με την Τζούλιετ να έχει αναλάβει τα νέα της καθήκοντα ως ανώτατη διοικήτρια του Τομέα 45, έχοντας στο πλευρό της τον Γουόρνερ που την στηρίζει σε κάθε της βήμα. Η δουλειά τους αποδεικνύεται εξαιρετικά απαιτητική, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μοιάζουν να μην έχουν τέλος, και η Τζούλιετ έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που στην πράξη αποδεικνύεται πολύ διαφορετική απ' ότι την φανταζόταν. Εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να σκοτώνει με ένα άγγιγμα, αλλά αυτή τη φορά έχει στα χέρια της και μια άπλετη εξουσία που δεν είναι σίγουρη πως μπορεί να την διαχειριστεί κι αν μπορεί να το κάνει, και μια απροσδόκητη επίσκεψη θα την ταράξει και θα την κάνει ν' αμφισβητήσει τον εαυτό της ακόμα περισσότερο.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στους Τζούλιετ και Γουόρνερ, και παρά το γεγονός πως αυτή η επιλογή της συγγραφέως θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες ν' αποδυναμώσει την αφήγηση, στην προκειμένη περίπτωση καταφέρνει να της προσδώσει μια διαφορετική διάσταση, επιτρέποντάς μας να δούμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ήρωές μας χειρίζονται τις ίδιες καταστάσεις, πορευόμενοι σε παράλληλες κατευθύνσεις προς τον ίδιο πάντοτε στόχο. Η αλληλεπίδραση ανάμεσά τους, αλλά κι εκείνη που έχουν με τους υπόλοιπους χαρακτήρες που αποτελούν τον κύκλο τους, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, προκαλώντας συναισθηματικές εντάσεις που δεν γίνεται να μας αφήσουν ανεπηρέαστους.

Η δράση είναι σαφώς υποδεέστερη συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, όπου την είχαμε δει να κλιμακώνεται σε άλλα επίπεδα, αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την ένταση της αφήγησης, ούτε επηρεάζει την ροή της. Απλά, ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι, πιο εσωτερικό και ίσως πιο ουσιώδες, εστιάζοντας στα μυστικά που παραμένουν κρυφά, αλλά και στις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στην ιστορία μας, φέρνοντας μιας σειρά από ανατροπές που σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε, κορυφώνοντας την αγωνία μας και φέρνοντάς μας τελικά αντιμέτωπους με ένα φινάλε που μας κόβει την ανάσα.

Ο κόσμος που με τόσο επιδεξιότητα έχτισε η συγγραφέας οικοδομείται και αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο σε τούτο το βιβλίο, ακολουθώντας οργανικά την πορεία που κλήθηκε να πάρει, στην ανατολή μιας νέας εποχής και στη δύση μιας άλλης, παλαιότερης, που αν και θαρρείς που έσβησε και χάθηκε, έχει αφήσει τα σημάδια της, μα και τα σκοτεινά εκείνα μυστικά που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κατεδαφίσουν τα πάντα γύρω τους. Η αφήγηση εστιάζει κυρίως στους χαρακτήρες και στην ψυχοσύνθεσή τους, στις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν, αλλά αυτό δεν στερεί από την πλοκή τις εκπλήξεις και τις ανατροπές που κρατάνε τον αναγνώστη σε εγρήγορση, μα και με τη δίψα να μάθει τι θ' ακολουθήσει στη συνέχεια, που αναμένεται να είναι εκρηκτικό και απρόβλεπτο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tahereh Mafi
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-219-053-1