Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ρομάντζο. Πάνες. Και σφαίρες που σφυρίζουν. Ποιος είπε ότι οι χωρισμένες μαμάδες δεν διασκεδάζουν;
Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν έχει πελαγώσει πολλές φορές στο παρελθόν για μερικούς αναπάντεχους λόγους − αλλά κανένας δεν ήταν ποτέ τόσο απειλητικός. Όταν μαζί με τη Βέρο καταστρέφει κατά λάθος ένα πολυτελές αυτοκίνητο που «δανείστηκε» για να σώσει τον πρώην άντρα της, η ρωσική μαφία ξεπληρώνει το χρέος της. Τώρα όμως η Φίνλεϊ τους χρωστάει.
Κάνοντας ακόμη κουμάντο πίσω από τα σίδερα, το αφεντικό της μαφίας, Φέλικς Ζιρόφ, αναθέτει μια δουλειά στη Φίνλεϊ: να βρει έναν πληρωμένο δολοφόνο πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι ο δολοφόνος αυτός μπορεί να ανήκει στην αστυνομία!
Ευτυχώς, ο κούκλος αστυνομικός Νικ Άντονι έχει οργανώσει μια αστυνομική ακαδημία για πολίτες, όπου η Φίνλεϊ και η Βέρο δηλώνουν συμμετοχή. Όσο εκπαιδεύονται στα όπλα και κάνουν μαθήματα άμυνας, έχουν τέλεια κάλυψη για να βρουν τον πραγματικό εγκληματία και να ξεφύγουν από τα πλοκάμια της μαφίας…

Προσωπική άποψη:
Τρίτη κατά σειρά περιπέτεια της Φίνλεϊ Ντόνοβαν, η ζωή της οποίας φαίνεται πως ποτέ ξανά δεν θα είναι όπως στο παρελθόν, με την ίδια να μπλέκεται συνεχώς σε νέες περιπέτειες που, όμως, ας το παραδεχτούμε, όχι μόνο δίνουν πνοή στην ίδια, αλλά αποδεικνύονται κι εξαιρετικά διασκεδαστικές για εμάς, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον ορισμό του θρίλερ μυστηρίου. Γιατί, ποιος είπε πως μια περιπέτεια δεν μπορεί να είναι συνάμα αστεία κι απολαυστική.

Η Φίνλεϊ έχοντας δημιουργήσει «δεσμούς» με τη ρωσική μαφία, και αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους, πρέπει να ξεπληρώσει το χρέος της. Κάπως έτσι, έπειτα από εντολή του αρχηγού, Φέλικς Ζιρόφ, που αν και βρίσκεται στη φυλακή εξακολουθεί να ελέγχει τα πάντα, η Φίνλεϊ καλείται να εντοπίσει έναν πληρωμένο δολοφόνο, ο οποίος ίσως και να βρίσκεται μέσα στην αστυνομία. Έτσι, η Φίνλεϊ και η Βέρο θα βρεθούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα της αστυνομικής ακαδημίας για πολίτες, κάνοντας την έρευνά τους σχετικά με τον στόχο τους, αλλά ψάχνοντας κι έναν τρόπο να ξεφύγουν από τη μαφία.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η Φίνλεϊ δεν είναι μια τυπική ηρωίδα του είδους, είναι, όμως, μια τυπική ηρωίδα της πραγματικής ζωής, η οποία έμελλε να μπλεχτεί σε καταστάσεις έξω από τα όριά της, καλώντας την να ξεκολλήσει από το τέλμα που είχε βρεθεί, αλλά και ν’ αποδείξει πως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό που την βλέπουν οι άλλοι, αλλά κι απ’ αυτό που βλέπει η ίδια για τον εαυτό της. Κι αυτό ακριβώς είναι που την κάνει τόσο ιδιαίτερη και που μας επιτρέπει να συνδεθούμε μαζί της, το ότι δεν είναι εξωπραγματική, αλλά μια γυναίκα σαν τόσες άλλες γύρω μας.

Η Comisano έχει επενδύσει στο οξυδερκές χιούμορ της, σε όλα τα βιβλία της σειράς, και φυσικά το τρίτο εξ αυτών δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, πως συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα βιβλία, στο συγκεκριμένο η δράση είναι κάπως υποδαυλισμένη, ωστόσο, το όποιο κενό, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, που δημιουργείται εξαιτίας αυτού, καλύπτεται από το χιούμορ της, που είναι πιο έντονο από κάθε άλλη φορά, αλλά εξίσου απολαυστικό όπως πάντα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται» είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται περισσότερο στα κωμικά του στοιχεία, παρά στο να δημιουργήσει δράση που θα οδηγήσει σε εντάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτές απουσιάζουν εντελώς. Υπάρχει μια μεστή πλοκή με κινηματογραφική αφήγηση, αρκετό σασπένς αναφορικά με τις εξελίξεις, και το γεγονός πως έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια νέα πλευρά της Φίνλεϊ, αυτή μιας ερωτευμένης γυναίκας, στη χειρότερη δυνατή στιγμή, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από μόνο του, οδηγώντας σε απολαυστικά ευτράπελα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elle Cosimano
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-02-5096-1