Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Το μόνο που θέλησα ποτέ μου είναι να είμαι μαζί σου».
Η Μόργκαν Γκραντ και η δεκαεξάχρονη κόρη της, Κλάρα, δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να μη μοιάζουν καθόλου.
Η Μόργκαν είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την Κλάρα της από το να κάνει τα ίδια λάθη με εκείνη: να μείνει έγκυος και να παντρευτεί πολύ νέα. Για να τη μεγαλώσει αναγκάστηκε να αφήσει τα όνειρά της στην άκρη και δεν θα ήθελε να συμβεί το ίδιο και στην κόρη της. Η Κλάρα δεν θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας της. Θεωρεί τη ζωή της βαρετή και προβλέψιμη, δίχως καθόλου αυθορμητισμό.
Το να συνυπάρχουν και να επικοινωνούν τις περισσότερες φορές φαντάζει αδύνατο. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να φέρει την ειρήνη ανάμεσά τους είναι ο Κρις – ο άντρας της Μόργκαν, ο πατέρας της Κλάρα και ο άνθρωπος που κρατά την οικογένειά τους ενωμένη.
Όλα θα γκρεμιστούν ξαφνικά όταν στον Κρις συμβεί ένα τραγικό ατύχημα. Το τραύμα για τις δύο γυναίκες είναι αδιανόητο, καθώς το γεγονός αυτό θα αλλάξει καθοριστικά τις ζωές τους και όχι μόνο… Καθώς προσπαθούν να ορθοποδίσουν και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, η Μόργκαν θα βρει παρηγοριά στον τελευταίο άνθρωπο που φανταζόταν ποτέ και η Κλάρα θα στραφεί στο αγόρι που της έχουν απαγορέψει να βλέπει. Κάθε μέρα που περνά, νέα μυστικά και παρεξηγήσεις τις απομακρύνουν όλο και περισσότερο, μέχρι που το χάσμα ανάμεσά τους μοιάζει αγεφύρωτο.
Μια συγκινητική ιστορία από την Colleen Hoover για την οικογένεια, την απώλεια και τους απαγορευμένους έρωτες.

Προσωπική άποψη:
Έχω πει πάρα, μα πάρα πολλές φορές πόσο ξεχωριστή συγγραφέα θεωρώ την Colleen Hoover και πόσο βαθιά είναι η αγάπη μου για κάθε της βιβλίο, που με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει ν' αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μου και τα πιο κρυφά κομμάτια της ψυχής μου, τσακίζοντάς την κάθε φορά και επιτρέποντάς της ν' αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, βρίσκοντας τη δύναμη μέσα από ένα εσωτερικό "ταξίδι" αναζήτησης και συνειδητοποίησης. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει η Hoover, σε καλεί να έρθεις αντιμέτωπος με όλα εκείνα που δεν θες, σε προκαλεί να τα κοιτάξεις κατάματα, να τα αντιπαλέψεις και τελικά, να βρεις τη δύναμη να τα νικήσεις, να ξεπεράσεις όλα όσα σε φοβίζουν και να ζήσεις έτσι όπως πραγματικά θες, όπως κι αν αυτό μεταφράζεται για τον καθένα.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της Μόργκαν, που στα δεκαεφτά της χρόνια έμεινε έγκυος, ένα γεγονός που την ανάγκασε να πάρει αποφάσεις που ανέτρεψαν τη ζωή της και τα σχέδια που είχε κάνει γι' αυτήν. Δεκαέξι χρόνια μετά, δεν θέλει τίποτα άλλο απ' το να μην κάνει η έφηβη κόρη της, Κλάρα, τα ίδια λάθη με εκείνη, αφήνοντας τη ζωή της στην άκρη. Ούτε η Κλάρα, όμως, θέλει ν' ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας της, και οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε μια διαρκή κόντρα, με μοναδικό σταθερό σημείο ανάμεσά τους τον Κρις, σύζυγο της πρώτης και πατέρα της δεύτερης, που κρατάει την οικογένειά τους ενωμένη. Μέχρι τη μέρα που ένα τραγικό δυστύχημα θα φέρει τα πάνω κάτω και οι δύο γυναίκες θα πρέπει να μάθουν όχι απλά να ζουν χωρίς τον Κρις, αλλά και πως να ζουν μαζί χωρίς να αφήσουν τη σχέση τους να καταρρεύσει και να καταστραφεί για πάντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ανθρώπινες σχέσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί βρίσκονται στο κέντρο των αφηγήσεων της συγγραφέως, όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο έχω την αίσθηση πως ίσως να καταφέρνει να τα προσεγγίσει καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται κι αναπτύσσει τη σχέση ανάμεσα στις Μόργκαν και Κλάρα είναι άκρως ρεαλιστικός και ουσιαστικά αληθινός, αποτυπώνοντας με ακρίβεια μια σχέση αντιπαλότητας, που δεν έχει τις ρίζες της μόνο στην τυπική εφηβική κόντρα που όλα τα παιδιά έχουν κάποια στιγμή με τους γονείς τους, αλλά με τις εσωτερικές εμμονές των δύο γυναικών, που παρά που θέλουν το ίδιο πράγμα, το θέλουν για διαφορετικούς λόγους. Η μεν Μόργκαν για να νιώσει πως έσωσε κάποιον άλλον απ' τα λάθη που έκανε εκείνη και δεν μπόρεσε να σωθεί, η δε Κλάρα για ν' αποδείξει πως ξέρει να καθορίζει καλύτερα τις προτεραιότητές της, παίρνοντας αποφάσεις η ίδια για την ίδια και όχι για τους άλλους ή παρακινούμενη από αυτούς.

Παράλληλα, όμως, έχουμε και την εξέλιξη δύο ιστοριών αγάπης, διαφορετικών μεταξύ τους, που αν και πορεύονται σε κοινό χρόνο, οδεύουν ξεκάθαρα προς διαφορετικούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέσα απ' αυτές επιτρέπεται στους υπέροχα δομημένους χαρακτήρες τους να εξελιχθούν και να αναδείξουν κάθε πτυχή του εαυτού τους, εξωτερικευόντας σταδιακά όλα όσα νιώθουν βαθιά μέσα τους και πνίγουν, καταπιέζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και παραδεχόμενοι όλα εκείνα που ίσως δεν συνειδητοποιούσαν έως τώρα, όχι γιατί δεν μπορούσαν, αλλά γιατί δεν ήθελαν ν' αφεθούν και να το κάνουν. Η διάδρασή τους οδηγεί σε πολλές συναισθηματικές εξάρσεις και μας προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, άλλοτε όμορφα και τρυφερά, άλλοτε λυπηρά, άλλοτε θυμού και αγανάκτησης, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι τίμια, ειλικρινή, αληθινά, ανθρώπινα, και όπως οι ήρωές μας έχουν το δικαίωμα να περάσουν απ' όλα τα στάδια φτάνοντας στην ολοκλήρωση του εγώ τους και των θέλω τους, έτσι το έχουμε κι εμείς.

Το "Μετανιώνοντας για σένα" ερευνά σε βάθος την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε έναν γονέα και το παιδί του, καθώς το δεύτερο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η ενηλικίωσή του, την ίδια στιγμή που ο πρώτος καλείται ν' αντιμετωπίσει το παρελθόν του και τις επιλογές που έκανε φέρνοντάς τον μέχρι το σήμερα. Είναι μια ιστορία για την αποτύπωση της ανεξαρτησίας, έτσι όπως αυτή ερμηνεύεται χωριστά για τον καθέναν από εμάς, αλλά και μια ιστορία για το πως μπορούμε να ξεπεράσουμε μια προδοσία και τις πληγές που αυτή φέρει μαζί της, μα και το πως προχωρά κανείς στη ζωή του έπειτα από το βίωμα μιας ανείπωτης τραγωδίας, με όποιες αλλαγές αυτή φέρει μαζί της. Μια ιστορία τις προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους, αλλά και γι' αυτές που θα έπρεπε να έχουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, μα πάνω απ' όλα, μια ιστορία για τα ευρύτερα συναισθήματά μας και πως τα διαχειριζόμαστε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες, αποφασίζοντας, παράλληλα, αν έχει μεγαλύτερη σημασία να πραγματοποιούμε τα θέλω μας ή να τα αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα για χάρη όσων αγαπάμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Colleen Hoover
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-220-746-8