"Κοκόνες στη σκάλα" του Δημήτρη Νόλλα

Πρώτο σύμπτωμα, λοιπόν, αυτής της διάλυσης ή της ορφάνιας είναι η ανάγκη που κυριεύει τα πρόσωπα των μυθοπλασιών του Νόλλα να βγουν προς τα έξω, να φύγουν, να περιπλανηθούν, να ψάξουν, έτσι ώστε η συναίσθηση της έλλειψης του τόπου στον οποίο νιώθουν ή φαντάζονται πως ανήκουν (και μαζί της ταυτότητάς τους) να τους είναι εντονότερη. Δεύτερο σύμπτωμα είναι η σπαραχτική μοναξιά όσων, ανδρών και γυναικών, έχουν το προνόμιο να νιώθουν αυτή την έλλειψη, μην μπορώντας να ενσωματωθούν στις χώρες όπου τους έσπρωξαν οι παντοειδείς αφορμές της υπερορίας. […] Ασφαλώς, η γυναίκα που εγκαταβιοί στο σύμπαν του Νόλλα, στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της, δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι ακτιβίστριες, οι καταγγελτικώς κυρίαρχες στα ποικίλα δημόσια βήματα. Για τούτο και, όχι τυχαία, επέλεξα το εξής απόσπασμα από τη συνέντευξη του 2000 όπου ο Νόλλας, αν μη τι άλλο, δείχνει εγκαίρως να του περισσεύει η γενναιότητα, καθώς έρχεται απευθείας σε αντιπαράθεση με τις κρατούσες αντιλήψεις για τις σχέσεις των φύλων:
ΕΡ.: Σκιαγραφώντας μια άλλη γυναίκα στο βιβλίο σας [τη «Φωτεινή μαγική»], τη μητέρα του Άλκη, προβάλλετε το μοντέλο της μητριαρχικής οικογένειας.
ΑΠ.: Ναι, γιατί η ελληνική οικογένεια δεν είναι πατριαρχική. Είναι της μάνας, της συζύγου… Αυτές κρατούν το σπίτι. Κι ευτυχώς, γιατί οι άντρες είναι πολεμιστές, είναι τρελαμένοι, τους παίρνει ο αέρας. Η γυναίκα όμως τους φέρνει κάτω και τους στηρίζει.
Αλέξης Σ. Ζήρας

"1941: Αυστηρά συσκότισις" του Θανάση Πέτρου

Στις 9 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Έντεκα μέρες αργότερα η Ελλάδα, νικήτρια στον πόλεμο με την Ιταλία, αλλά ηττημένη από τη Γερμανία, συνθηκολογεί. Η τριπλή κατοχή της χώρας από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους ξεκινάει. Ο ήρωάς μας, ο Γιώργης Αμπατζής, οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια ζωή γεμάτη απαγορεύσεις και στερήσεις. Στους 42 μήνες που θα κρατήσει η Κατοχή στην πόλη, κάποιοι θα βρουν την ευκαιρία να πλουτίσουν και άλλοι θα ξεπουλήσουν τα πάντα για να επιβιώσουν. Κάποιοι θα αντισταθούν στους κατακτητές και άλλοι θα συνεργαστούν μαζί τους. Υπάρχουν και αυτοί που θα χαθούν για πάντα.
Το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου, στη συνέχεια των βιβλίων του Οι όμηροι του Γκαίρλιτς (2019), 1922: Το τέλος ενός ονείρου (2021), 1923: Εχθρική πατρίδα (2022) [Βραβείο Καλύτερου Κόμικ & Πρωτότυπου Σεναρίου από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023] και 1936: Ετοιμόρροπη δημοκρατία (2024).

"Εκατό Σάββατα - Η Στέλλα Λεβή και η αναζήτηση ενός χαμένου κόσμου" του Michael Frank

Ένα συγκινητικό ταξίδι ζωής μέσα από τις αναμνήσεις της εκατοντάχρονης σχεδόν Στέλλας Λεβή. Μιας σύγχρονης Σεχραζάτ του Greenwhich Village που επέζησε της μεγαλύτερης κτηνωδίας του εικοστού αιώνα. Αναμνήσεις που μας μεταφέρουν στη ροδίτικη Τζουντερία, ένα ηλιόλουστο κομμάτι του Αιγαίου όπου για μισή χιλιετία άκμασε η εβραϊκή κοινότητα, μέχρι που οι Ναζί κατακτητές έστειλαν τους 1.650 κατοίκους της στο Άουσβιτς – ένα θαλασσινό και σιδηροδρομικό ταξίδι θανάτου με ελάχιστους επιζώντες· ο μεγαλύτερος σε διάρκεια και απόσταση εκτοπισμός Εβραίων στην ιστορία του Ολοκαυτώματος.
Το Εκατό Σάββατα είναι μια συγκλονιστική ιστορία ανθρώπινης επιβίωσης που υμνεί τη ζωή και την ελπίδα. Μια μοναδική αφήγηση, λίγο πριν το τέλος, που παράλληλα καταγράφει τη δημιουργία μιας τρυφερής και μεταμορφωτικής φιλίας μεταξύ αφηγήτριας και ακροατή.

"Πού να κρύψεις ένα αστέρι" του Oliver Jeffers

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Oliver Jeffers Πώς να πιάσεις ένα αστέρι, με ήρωες το αγόρι και τον πιγκουίνο, που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο κυκλοφορεί η πολυαναμενόμενη συνέχειά του Πού να κρύψεις ένα αστέρι!
Μια φορά ήταν ένα αγόρι που έπαιζε πολύ συχνά κρυφτό με τους δυο του φίλους, το αστέρι και τον πιγκουίνο. Το αστέρι είχε πάντα τις πιο εύκολες κρυψώνες, μέχρι που μια μέρα χάθηκε, δεν το έβρισκαν πουθενά! Έτσι το αγόρι ζήτησε τη βοήθεια του Αρειανού για να το εντοπίσει, και σύντομα βρέθηκε σε μια συναρπαστική αποστολή διάσωσης διαστημόπλοιου στον Βόρειο Πόλο. Εκεί, όμως, ανακάλυψε ότι δεν ήταν ο μόνος που ονειρευόταν να έχει ένα αστέρι για φίλο…

"Πού είναι η κυρία Τίγρη;" της Ingela P. Arrhenius

Ας ανακαλύψουμε, παίζοντας, πού είναι κρυμμένος ο κύριος Παγώνης, η κυρία Μαϊμού, η κυρία Χελώνα και η κυρία Τίγρη.
Στο νέο βιβλίο της σειράς που απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 3 ετών, οι μικροί αναγνώστες καλούνται να παίξουν κρυφτό με τα αγαπημένα τους ζώα, ανασηκώνοντας τα υφασμάτινα, μαλακά μέρη.

"Πού είναι ο κύριος Πιγκουίνος;" της Ingela P. Arrhenius

Ας ανακαλύψουμε, παίζοντας, πού είναι κρυμμένη η κυρία Φώκια, ο κύριος Γλάρος, η κυρία Φάλαινα και ο κύριος Πιγκουίνος.
Στο νέο βιβλίο της σειράς που απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 3 ετών, οι μικροί αναγνώστες καλούνται να παίξουν κρυφτό με τα αγαπημένα τους ζώα, ανασηκώνοντας τα υφασμάτινα, μαλακά μέρη.