Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κρυμμένο σε έναν ήσυχο παράδρομο του Κιότο βρίσκεται το Εστιατόριο Καμογκάουα. Πατέρας και κόρη διευθύνουν αυτή την ξεχωριστή επιχείρηση που δεν προσφέρει μόνο πεντανόστιμα γεύματα:
ξαναζωντανεύει χαμένες συνταγές και νοσταλγικές μνήμες.
Το δίδυμο αυτοπροσδιορίζεται ως «ντετέκτιβ γεύσεων» και μέσω γαστρονομικής έρευνας ανασυνθέτει αγαπημένα πιάτα των πελατών.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι: Ένας εκκολαπτόμενος Ολυμπιονίκης κολυμβητής, ο οποίος επιθυμεί να ξαναγευτεί το δεκατιανό που του ετοίμαζε ο πατέρας του για το σχολείο. Μια ποπ σταρ που έχει μόνο μία επιτυχία στο ενεργητικό της και, προτού εγκαταλείψει την καριέρα της στο τραγούδι, θέλει να ξαναδοκιμάσει το τετ-ντον που είχε φάει για να γιορτάσει τον μοναδικό επιτυχημένο δίσκο της, και πολλοί άλλοι…

Προσωπική άποψη:
Ήταν λίγο πριν τη δύση του 2024 όταν διάβασα και σχολίασα το πρώτο βιβλίο της σειράς «Καμογκάουα. Οι ντετέκτιβ των γεύσεων», με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο με άφησε με μια πολύ όμορφη, τρυφερή και νοσταλγική αίσθηση, καθώς η ομορφιά, η τρυφερότητα και η νοσταλγία ήταν και τα βασικά συστατικά της «συνταγής» του, προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα, που μας ξύπνησε μνήμες τις οποίες ίσως να είχαμε για χαμένες –όμως οι μνήμες ποτέ δεν χάνονται, παρά περιμένουν σε κάποια γωνιά του υποσυνείδητού μας, για το σωστό ερέθισμα που θα τις επαναφέρει.

Ο Ιάπωνας συγγραφέας, λοιπόν, Hisashi Kashiwai, επιστρέφει με το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο της σειράς του, όπου η Κοΐσι Καμογκάουα και ο πατέρας της Ναγκάρε, που διευθύνουν το οικογενειακό εστιατόριο, αναλαμβάνουν δράση για ακόμα μία φορά, προσφέροντας όχι μόνο νόστιμα γεύματα στους πελάτες τους, αλλά τις ξεχασμένες τους μνήμες, που συνδέονται άρρηκτα με τις γεύσεις που είναι θαμμένες βαθιά μέσα τους, και στις οποίες έχουν ανάγκη να καταφύγουν στις πιο σημαντικές, ή και στις πιο δύσκολες, στιγμές της ζωής τους, γιατί έχουν ανάγκη να κρατηθούν από τις μνήμες αυτές ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Οι αγαπημένοι μας «ντετέκτιβ γεύσεων» επιστρέφουν με έξι νέες ιστορίες πελατών τους, εξίσου όμορφες μεταξύ τους, μέσα απ’ τις οποίες αναζητούν τις συνταγές εκείνες που δεν θα επηρεάσουν μόνο τον άνθρωπο που αναζητά της αυθεντική τους γεύση, αλλά και όσους βρίσκονται γύρω του, καθώς οι μνήμες έχουν τον δικό τους παλμό, τη δική τους σύνδεση με το παρελθόν αλλά και με το παρόν, θυμίζοντάς μας πως δεν επρόκειτο απλά για περιστατικά που κάποτε συνέβησαν, αλλά που έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να θεραπεύσουν ακόμα και τις βαθύτερες πληγές μας.

Το βιβλίο αυτό, όπως και ο προκάτοχός του, δεν έχει σε καμία περίπτωση σκοπό να σου αλλάξει τη ζωή, ωστόσο, μέσα από την εστίασή του στις έννοιες της αγάπης, της κατανόησης, της αποδοχής της απώλειας, καταφέρνει ν’ αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, με την απλοϊκή και ζεστή προσέγγισή του, που μας θυμίζει πως τα πιάτα έχουν να πουν πολλές φορές ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες συναισθήματα, αλλά και πως οι μνήμες πάντοτε να είναι δεμένες με τις γεύσεις που μας έχουν σημαδέψει, συνειδητά ή μη, μας οδηγεί σε μια εκ βαθέων συνειδητοποίηση του τι έχουμε ανάγκη για να είμαστε ευτυχισμένοι, με την πραγματική ευτυχία να βρίσκεται στα πιο απλά και μικρά πράγματα. Στοχαστικά, συναισθηματικά κι ανθρώπινα, τα βιβλία της σειράς αυτής έχουν κερδίσει μία θέση στην καρδιά μου.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Hisashi Kashiwai
Μεταφραστής: Κέλλη Κρητικού
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2025
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-618-01-6015-4