"Η φωτισμένη καντίνα. Κείμενα 2008-2025" του Αχιλλέα Ραζή

Τα κείμενα αυτού του βιβλίου… «δεν προορίζονταν για βιβλίο», όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας τους στην Εισαγωγή του. Γράφτηκαν στη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, από το 2008 έως το 2025, και σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της χώρας μας, όπου βρέθηκε ο εικαστικός Αχιλλέας Ραζής ως καθηγητής Καλλιτεχνικών. Γεννήθηκαν από την επιθυμία του να καταγράψει περιστατικά, εικόνες και εντυπώσεις από αυτή την περιπλάνησή του και, μέσα από αυτά, να μιλήσει για όσα αγαπά.
Η αγάπη, όμως, είναι ένα χωνευτήρι που συντήκει όσα αγαπάμε και έτσι, κάποια στιγμή, τα ανεξάρτητα αυτά κείμενα, για μικρά και μεγάλα πράγματα που, εκ πρώτης όψεως, μπορεί και να μη μοιάζουν μεταξύ τους, απαίτησαν και απέκτησαν ενιαία φωνή. Συνοδευμένα από σκίτσα του ίδιου του δημιουργού και από φωτογραφίες του αρχείου του, είναι μια κατάθεση πίστης «σε κάτι απροσδιόριστο ίσως, αλλά φωτεινό […] κάτι σταθερό που αναζητείται, σαν μια φωτισμένη καντίνα στη μέση του πουθενά».

"Η δόξα των σαλιγκαριών της Βουγουνδίας και άλλα διπλωματικά παράδοξα" του Γιώργου Γεννηματά

Σε μία απολαυστική περιπλάνηση σε περασμένους αιώνες αλλά και στη σύγχρονη εποχή, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ένα πλούσιο ψηφιδωτό ιστορικής μνήμης στο οποίο ξεδιπλώνονται χαρακτήρες, παραδοξότητες και άγνωστα επεισόδια που έχουν καθοριστικά επηρεάσει τον ρου της Ιστορίας. Ο Γιώργος Γεννηματάς, πρέσβης ε.τ., ύστερα από το βιβλίο του Και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία, οδηγεί τώρα τον αναγνώστη σε ιστορικά και διπλωματικά στιγμιότυπα που παραμένουν έξω από τις φωτισμένες σελίδες της επίσημης Ιστορίας. Με υλικό από σπάνιες πηγές και από τη μακρά διπλωματική σταδιοδρομία του, παρουσιάζει παράδοξα συμβάντα, άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και ενδιαφέρουσες εμπειρίες των πρωταγωνιστών της. Με ευγενές και διακριτικό ύφος γραφής, φωτίζει τους δαιδαλώδεις κόσμους της Διπλωματίας και τα παρασκήνια διεθνών διασκέψεων, και προσφέρει στον αναγνώστη ένα ευρύ πεδίο προβληματισμού και άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων. Το βιβλίο, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος του, διατρέχεται από εκλεπτυσμένη και ευφυή αίσθηση του χιούμορ.

"Η Ελλάδα και το Μεσανατολικό ζήτημα 1945-1981" του Μανόλη Κούμα

Στα τέλη του 1947, και ενώ ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου που ψήφισε στον ΟΗΕ κατά της δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης. Τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, έως και την de jure αναγνώριση του Ισραήλ από την κυβέρνησητου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις διήλθαν περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Το ίδιο διάστημα, εκ διαμέτρου αντίστροφα εξελίχθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη, καθώς η Αθήνα πραγματοποιούσε εντυπωσιακά«ανοίγματα» στον αραβικό κόσμο.Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι να προσφέρει μια γενική επισκόπηση της ελληνικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή από τα τέλη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και να αναδειχθούν οι παράγοντες που «ωθούσαν» την ελληνική διπλωματία να υιοθετεί φιλοαραβική στάση: η ανάγκη προστασίας του Αιγυπτιώτη ελληνισμού και των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας· η προσπάθεια εξασφάλισης της υποστήριξης των αραβικών κρατών στον ΟΗΕ ιδίως στο κυπριακό ζήτημα· η πρόσληψη της θέσης του Ισραήλ στο διεθνές σύστημα· η αίσθηση ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας θα ενισχυόταν εάν έπαιζε τον ρόλο «προγεφυρώματος» ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και τους Άραβες· και η προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

"μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Λέο Μέσι" της Maria Isabel Sanchez Vegara Isabel

Λέο Μέσι
Μια σειρά ιστοριών με τις οποίες κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν τη ζωή και τα κατορθώματα των σπουδαιότερων ανθρώπων από τον χώρο του αθλητισμού, της επιστήμης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης…
Άνθρωποι λαμπροί και μοναδικοί από τους οποίους έχουμε πολλά να μάθουμε και με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε.
Άνθρωποι όπως ο Λέο Μέσι, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία.

"Τα κραγιόνια επιστρέφουν στο σχολείο" του Drew Daywalt

Υπάρχει ένα μάθημα που όλα τα κραγιόνια το λατρεύουν. Ποιο είναι αυτό, άραγε;
Τα περίφημα Κραγιόνια του Drew Daywalt και του Oliver Jeffers είναι μια ευφάνταστη και διασκεδαστική σειρά βιβλίων, γεμάτη χρώμα! Το κάθε κραγιόνι έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του εμπειρίες, και όλα μαζί δεν διστάζουν να τις μοιραστούν, με τρυφερότητα αλλά και χιούμορ.

"Ο Φοίνικας" της Kimberly Bradley Brubaker

Η Χάρπερ με τη μαμά της κάνουν μια νέα αρχή σε μια άλλη πόλη, όπου τα πάντα μοιάζουν άγνωστα και ασυνήθιστα, όπως ο γειτονικός στάβλος με τη σχολή ιππασίας. Η Χάρπερ δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά κοντά σε άλογα. Και όχι, δεν θέλει να μάθει ιππασία.
Μέχρι που ένα φορτηγό εγκαταλείπει ένα παραμελημένο άλογο ακριβώς μπροστά στην αυλή της. Αποφασίζει να το ονομάσει Φοίνικα. Και να το φροντίσει. Τελικά, όμως, και ο Φοίνικας θα φροντίσει την ίδια.
Από τη βραβευμένη δύο φορές με το Newbery Honor συγγραφέα Kimberly Brubaker Bradley, το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς για ένα κορίτσι που μαθαίνει πώς να χαίρεται ξανά, χάρη στην αγάπη της για ένα άλογο που εμφανίζεται αναπάντεχα.