Ήθελα να δω ένα anime το οποίο να αποτελείται από λίγα επεισόδια, έτσι, για να γεμίσω κάποιο από τα προηγούμενα βράδια μου όπου δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω, το οποίο όμως να μην έχει να κάνει με τίποτα το φανταστικό, μεταφυσικό και γενικά, μη αληθινό. Ήθελα μια ιστορία ανθρώπινη, με ρεαλισμό και συναίσθημα και γιατί όχι, μια σειρά που θα μπορέσει να με συγκινήσει. Τότε, κάποιος μου πρότεινε το "Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora" και παρακολουθώντας το, κατάλαβα από την πρώτη κιόλας στιγμή πως είχα κάνει πολύ καλά που τον είχα ακούσει.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Με την υπογραφή των Tsumugu Hashimoto και Keiji Yamamoto, στο σενάριο και το σχέδιο αντίστοιχα, η MediaWorks ξεκίνησε το 2003 να δημοσιεύει σε ενότητες την ιστορία τους με τίτλο "Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora" στο περιοδικό "Dengeki hp". Μέσα στο ίδιο έτος, και πιο συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου 2003, η ίδια εταρεία κυκλοφόρησε τον πρώτο τόμο της σειράς, με τη μορφή light novel, η οποία και ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα, στις 10 Αυγούστου 2006, έπειτα από ένα σύνολο 8 τευχών. Λίγο πριν η σειρά ολοκληρωθεί, η MediaWorks προχώρησε και σε μια manga εκδοχή της ιστορίας που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Dengeki Comic Gao!" και αργότερα κυκλοφόρησε σε 2 ολοκληρωμένα τεύχη, στις 27 Αυγούστου 2005 και 27 Νοεμβρίου 2006, με την υπογραφή του B.Tarō. Λίγο μετά το anime, η MediaWorks προχώρησε στην παραγωγή ενός τηλεοπτικού δράματος 13 επεισοδίων, βασισμένο στα light novels, το οποίο και προβλήθηκε από το TV Tokyo μεταξύ 03 Οκτωβρίου 2006 και 26 Δεκεμβρίου 2006. 4 χρόνια μετά, στις 03 Απριλίου 2010, σε σκηνοθεσία Yoshihiro Fukagawa, μια live action ταινία κάνει την εμφάνισή της, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος αξιοποίησης της πρωτότυπης ιστορίας.

ΤΟ ANIME:
Σε σκηνοθεσία Yukihiro Matsushita, η anime εκδοχή του "Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora", γνωστού και με τον αγγλικό τίτλο "Sky with a Rising Half-Moon", αποτελείται από μόλις 6 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 12 Ιανουαρίου 2006 και 23 Φεβρουαρίου 2006 από το τηλεοπτικό δίκτυο WOWOW. Στο τιμόνι της παραγωγής βρέθηκε το studio Group TAC, η οποία φρόντισε και για την κυκλοφορία 3 DVDs στην αγορά, 2 επεισοδίων το καθένα, μεταξύ 19 Απριλίου 2006 και 16 Δεκεμβρίου 2006, ενώ ένα προνομιακό box set κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου 2008. Τα δικαιώματα του anime δόθηκαν στην Bost Digital Entertainment διαθέσιμα για video streaming στο site Bost TV, με τα επεισόδια να είναι διαθέσιμα μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προς 1.99$ το επεισόδιο, ενώ η Crimson Star Media έδωσε τα δικαιώματα για την κυκλοφορία του anime στη Βόρειο Αμερική, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2013. 

ΤΟ STORY:
Ο δεκαεφτάχρονος Yūichi Ezaki νοσηλεύεται με Ηπατίτιδα Α στο νοσοκομείο της πόλης του και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του νοσοκομείου εκείνος, όλο και ξεγλιστράει μες τη νύχτα προκειμένου να συναντήσει τους φίλους του ή απλά να τριγυρίσει στην πόλη. Στην προσπάθειά της να τον κάνει να απασχοληθεί με κάτι, η νοσοκόμα του τού προτείνει να ξεκινήσει να κάνει παρέα με την Rika Akiba, μια συνομήλική του κοπέλα η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο κτίριο. Ο Yūichi αποφασίζει να κάνει μια προσπάθεια και παρά τον δύσκολο και δύστροπο χαρακτήρα της Rika, καταφέρνει να την πλησιάσει. Οι δύο νέοι έρχονται όλο και πιο κοντά, με αποτέλεσμα να ερωτευτούν, όμως η ζωή της Rika κρέμεται από μια κλωστή καθώς αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά της που για να το αντιμετωπίσει, πρέπει να προβεί σε μια εγχείρηση που δεν της εξασφαλίζει, ούτε ότι θα επιβιώσει από αυτό, ούτε ότι θα καταφέρει να παρατείνει την διάρκεια ζωής της για πολύ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΙΜΕ:
- Θα ξεκινήσω με κάτι πιο πεζό, σε σχέση με το αναλύσω την ίδια την ιστορία, θέλοντας να αναφερθώ στο art του συγκεκριμένου anime το οποίο είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Δεδομένου ότι έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά anime που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο, πρέπει να δηλώσω πως το συγκεκριμένο είναι πιο καλοδουλεμένο από τα περισσότερα της εποχής εκείνης. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες και οι ίδιοι οι χαρακτήρες, δεν παρουσιάζουν την παραμικρή ατέλεια. Πραγματικά, όταν είδα την ημερομηνία έκδοσης και κυκλοφορίας του, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι έμοιαζε να βρίσκεται πιο μπροστά από την εποχή του.
- Αγάπησα πάρα πολύ τους χαρακτήρες και αυτό γιατί με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες τους, τα αξιαγάπητα αλλά και τα εκνευριστικά τους χαρακτηριστικά, είναι δύο τυπικοί δεκαεφτάχρονοι στη θέση των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας από εμάς. Αυτόματα, αυτό βοηθάει και μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε πως είναι δύο έφηβοι που έχουν κληθεί από την ίδια τη ζωή να γίνουν ενήλικες πριν την ώρα τους αντιμετωπίζοντας ή τουλάχιστον, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν όλα όσα έρχονται στο δρόμο τους.
- Ο Yūichi και η Rika γνωρίζονται σε ένα νοσοκομείο. Αυτό που περιμένεις ν' ακούσεις, είναι ότι πάσχουν από κάποια περίεργη και σπάνια ασθένεια. Και όμως, ο καθένας από αυτούς, πάσχει από κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Παρ' όλα ταύτα, ο ένας από αυτούς, είναι βέβαιο ότι θα ζήσει, για τον άλλον, είναι αμφίβολο. Κι ενώ έχεις την πεποίθηση πως όλο αυτό δεν πρόκειται να εξελιχθεί καλά, το τέλος σε συγκινεί με τρόπο μοναδικό, χωρίς να ακυρώνει την πραγματικότητα στο βωμό των θέλω, αλλά περνώντας το δικό του βαθύτερο νόημα, κάτι που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις παρακολουθώντας το.
- Αν κάτι μου άρεσε πολύ, ήταν το πως διαχειρίστηκαν οι δημιουργοί την ψυχολογία του Yūichi. Μπορεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ευχαριστήσει τη Rika και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της, μπορεί να δείχνει μπροστά της πως είναι δυνατός, δεν παύει όμως να είναι άνθρωπος και κατά βάθος, ένα παιδί που δεν ξέρει πως να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει και που πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθεί από λανθασμένα ένστικτα, ανάγκες, συναισθήματα. Και ναι, υπάρχουν φορές που μπορεί να θυμώσουμε μαζί του, όμως, μόνο στιγμιαία γιατί κατά βάθος, τον καταλαβαίνουμε απόλυτα.
- Επίσης μου άρεσε πολύ η συμμετοχή του γιατρού της Rika στην δράση αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας. Όντας ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί στη θέση του Yūichi, προσπαθεί να κρατήσει τους δύο νέους μακριά από συναισθηματικά μπλεξίματα και το ψυχογράφημά του, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Το κάνει για να μην δώσει στην Rika ψεύτικες ελπίδες μιας ζωής που δεν μπορεί να έχει; Το κάνει γιατί στον Yūichi βλέπει τον εαυτό του και η ιστορία του ζωντανεύει και πάλι στο μυαλό του, ή μήπως ο νεαρός είναι πρόθυμος να κάνει περισσότερα απ' όσα έκανε εκείνος;
- Παράλληλα, καθώς παρακολουθούσα την συναισθηματική και ψυχολογική ωρίμανση των χαρακτήρων καθώς αυτοί οδηγόντουσαν προς την κορύφωση του δράματος, συνειδητοποίησα κάτι. Όχι πόσο λεπτή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ούτε ότι πρέπει να χαιρόμαστε ότι έχουμε για όσο μπορούμε. Ήταν κάτι βαθύτερο! Πως δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε παρά μονάχα όταν έχουμε κάτι να χάσουμε και αυτό είναι κάτι που μπορείς να νιώσεις μόνο όταν αγαπάς.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Στο anime ακούγονται δύο τραγούδια. Το ένα εξ' αυτών είναι εκείνο των τίτλων αρχής και ακούει στο όνομα "Aoi Kōfuku",  ενώ το "Kioku no Kakera" ντύνει τους τίτλους τέλους. Και τα δύο τραγούδια ερμηνεύει η Nobuko, ενώ η μουσική σύνθεση αλλά και οι στίχοι είναι του Macado. Το maxi single όπου περιείχε τα δύο αυτά τραγούδια, κυκλοφόρησε στην αγορά στις 15 Φεβρουαρίου 2006 ενώ ένω μήνα μετά, στις 15 Μαρτίου 2006 κυκλοφόρησε το επίσημο ost της σειράς.

Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora Opening



Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora Opening Full Song



Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora Ending



Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Βαθιά ανθρώπινο και συναισθηματικό, απόλυτα ρεαλιστικό αλλά χωρίς να γίνεται σκληρό και ειδικά με τρόπο επιτηδευμένο και υπερβολικό όπως συνηθίζεται σε τέτοιες ιστορίες, το "Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora" είναι ένα anime που είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα, μπορείς να παρακολουθήσεις το ίδιο ευχάριστα και να καταφέρει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σου. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν από μας, μια ιστορία που φέρνει κάθε εμπλεκόμενο σε αυτήν, αντιμέτωπο με το προσωπικό του δίλημμα. Μια ιστορία για τη ζωή και το θάνατο. Μια ιστορία για την αγάπη και μέχρι που μπορεί αυτή να μας οδηγήσει. Πραγματικά, αγάπησα το συγκεκριμένο anime και όπως μου το συνέστησαν, θα κάνω κι εγώ το ίδιο στον καθένα από εσάς. Και ίσως να συνειδητοποιήσετε πως δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα περάσουμε με τον άλλον, αρκεί κάθε στιγμή μαζί του να είναι μοναδική, κάτι που μόνο η αγάπη μπορεί να φέρει. Η αγάπη εκείνη που πηγάζει από κάπου βαθιά μέσα μας και τροφοδοτείται από τη θυσία και την απάρνηση του ίδιου μας του είναι γιατί αυτό, είναι κάτι που το βρίσκουμε μέσα από τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.