Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Από τη στιγμή που έφτασε στην Εντσάντμεντ, τα πάντα στη ζωή της Ντέαρ Σάντος άλλαξαν... και όχι απαραιτήτως προς το καλύτερο. Ενώ αποδέχτηκε και συμφιλιώθηκε με τις νέες δυνάμεις της ως κυνηγού των ψυχών, η Ντέαρ έχει πια να παλέψει με το καθήκον της να ταξιδεύει ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και τον κόσμο των νεκρών. Η μοίρα του Ντέις παραμένει άγνωστη και η Ντέαρ πρέπει να βάλει στην άκρη τα προσωπικά της συναισθήματα και να αγωνιστεί να κατατροπώσει τον σατανικό Κέιντ.
Ωστόσο, η ψυχή του Κέιντ φαίνεται άρρηκτα δεμένη με την ψυχή του Ντέις, κι αυτό θα δοκιμάσει τον έρωτά τους. Πώς να νικήσει τον Κέιντ αφού αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψει και τον Ντέις; Και η αγάπη τους θα αντέξει τον θάνατο;

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ την Noel και όσο περισσότερο διαβάζω τη δουλειά της, το συναίσθημα που νιώθω για εκείνη και τα βιβλία της γίνεται όλο και πιο ισχυρό, όλο και πιο έντονο. Αν μη τι άλλο, όσο ιδιόρρυθμη κι εκκεντρική κι αν είναι, έχει έναν μοναδικό τρόπο να καταπιάνεται με τις μεγαλύτερες αγάπες της, αλλά και τις ιδέες, τις φιλοσοφίες, τις κοσμοθεωρίες περί ανθρώπινης ζωής, σύμπαντος, ύπαρξης του ατόμου τις οποίες πιστεύει, ασπάζεται και έχει κάνει μέρος της καθημερινότητάς της, μεταφέροντάς τες στο χαρτί, αναλύοντας κι εξηγώντας την πιο μεγάλη αλλά και την πιο μικρή λεπτομέρεια, με τρόπο διαφορετικό κάθε φορά και πάνω απ' όλα, προσφιλή σε αυτόν που θα διαβάσει τα βιβλία της, ανάλογα με την ηλικία του. Διαβάζοντας, λοιπόν, το τρίτο βιβλίο της σειράς των "Κυνηγών Των Ψυχών", όχι μόνο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει, αλλά και το βιβλίο εκείνο που απογειώνει τη σειρά και την οδηγεί σε άλλο επίπεδο.

Η Ντέαρ καταφέρνει από καθαρή τύχη να γλιτώσει από τα δίχτυα του θανάτου. Έχοντας συμφιλιωθεί με τις δυνάμεις της ως Ανιχνεύτρια, προσπαθώντας να αναρρώσει αλλά και να καταλάβει ποια γεγονότα την οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, πρέπει να βρει τον Ντέις, ο οποίος και έχει χάσει την ψυχή του, πριν να είναι αργά. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν, την ίδια ώρα που η Ντέαρ πρέπει να εκπληρώσει το πεπρωμένο της και να αποφύγει παράλληλα την εκπλήρωση της προφητείας που μπορεί να καταδικάσει τους Κόσμους για πάντα στο σκοτάδι, ενώ ο αντίπαλός της φαίνεται να δυναμώνει όλο και περισσότερο, την ίδια ώρα που νέοι εχθροί, θανάσιμοι και έτοιμοι για όλα, μπαίνουν στο παιχνίδι απειλώντας τις ισορροπίες. Θα καταφέρει άραγε η Ντέαρ να εκπληρώσει το πεπρωμένο της κι αν ναι, τι κόστος μπορεί να έχει για εκείνη;

"Το Μυστήριο", δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο του από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Μυστήριο περιβάλλει κάθε τι που συμβαίνει στον παράξενο κόσμο όπου Ανιχνευτές και Δαίμονες, συγκρούονται εδώ κι αιώνες με το σκοτάδι να βγαίνει πάντα νικητής, απειλώντας να επαναλάβει την ιστορία για ακόμα μία φορά, σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα όπου δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει επιστροφή. Πολλά πρόσωπα, άλλοι φίλοι, άλλοι εχθροί, χωρίς ωστόσο κανένας να είναι απόλυτα σίγουρο πως αυτό που δείχνει, αυτό είναι και στην πραγματικότητα. Πολλά τα μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα στην καρδιά, το μυαλό και κυρίως, στο παρελθόν των εμπλεκόμενων σε αυτή τη μάχη μεταξύ καλού και κακού, όπου πλέον δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια και που ο καθένας από αυτούς, έχει περάσει τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει αυτές τις δύο έννοιες, ή που αν δεν το έχει κάνει, θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να πάρει αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές, ίσως και απελπισμένες και σίγουρα, μη αναστρέψιμες.

Η Noel, σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, έχει εστιάσει περισσότερο στη δράση και την περιπέτεια, παρά στην πληροφόρηση κι αν θέλετε τη γνώμη μου, ήταν η καλύτερη χρονική στιγμή που μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Με δύο βιβλία πίσω της, όσον αφορά τους "Κυνηγούς Των Σκιών", μας έχει δώσει όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε να ξέρουμε προκειμένου να μπορούμε να αναλύσουμε τις καταστάσεις, αλλά και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων, καθώς και των χαρακτήρων που στο σημείο αυτό, επηρεάζονται, αλλάζουν και καθορίζουν με τις επιλογές τους την τελική πορεία της μοίρας τους, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν προηγηθεί στην περιπέτειά τους αυτή, σύμφωνα με όσα έχουν μάθει, κατανοήσει και τελικά, έχουν αποφασίσει πως ίσως αξίζει να θυσιάσουν. Οι ανατροπές είναι συνεχείς, η αγωνία χτυπάει κόκκινο και πολλές φορές παρακολουθούμε σκηνές να εξελίσσονται των οποίων το αποτέλεσμα κρέμεται από μια τόσο λεπτή κλωστή που μας κόβει την ανάσα και μας κάνει να ανησυχούμε πραγματικά για το πως μπορεί να καταλήξουν.

Αν δεν είστε fan του μεταφυσικού, του παραφυσικού, των θεωριών που βασίζονται στο πνεύμα των ανθρώπων, της φύσης, κάθε πλάσματος που υπάρχει, ζει και κινείται σε αυτό τον κόσμο, αν δεν πιστεύετε στην ενέργεια που βρίσκεται σε κάθε τι γύρω μας, αν νομίζετε πως οι άνθρωποι δεν είμαστε πλασμένοι για κάτι παραπάνω, ίσως πρέπει να διαβάσετε κάποια στιγμή αυτή τη σειρά κι αν όχι να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, να μπείτε σε μια διαδικασία περαιτέρω σκέψης και περισυλλογής. Ίσως, αν μάθουμε να μην αποκλείουμε αυτό που μας φαίνεται αδύνατον, να ανοιχτούν οι δυνατότητες προς το πιθανόν και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας ένα βήμα παραπέρα. Αν πάλι όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, τότε σας προτρέπω να διαβάσετε αυτή τη σειρά βιβλίων γιατί είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη, διδακτική και παράλληλα, δεν στερείται δράσης και αγωνίας, ανατροπών και εκπλήξεων, αλλά και συναισθήματος το οποίο εκφράζεται με ποικίλους τρόπους, εξίσου δυνατούς και πολύ διαφορετικούς απ' όσο μας έχει συνηθίσει η εφηβική φανταστική λογοτεχνία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Μυρώνη Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-496-851-0