Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία
η πρώτη φάση του
1ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Δημιουργικής Ανάγνωσης
«Από τον Δον Κιχώτη ως τον Τομ Γκέϊτς»

Πάνω από 12.500 μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα
φιλαναγνωσίας που σχεδίασαν και υλοποιούν
οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου η πρώτη φάση του 1ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Δημιουργικής Ανάγνωσης «Από τον Δον Κιχώτη ως τον Τομ Γκέϊτς», το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας που σχεδίασαν και υλοποιούν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πάνω από 760 σχολικά τμήματα και περισσότεροι από 12.500 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων αγκάλιασαν την πρωτοβουλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Ο εκδότης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την καλή σχέση των παιδιών με την ανάγνωση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη του λόγου ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την κρίση, τη φαντασία και τη συνδυαστική σκέψη. Παράλληλα πιστεύουμε ότι η δημιουργική ανάγνωση ενισχύει στα παιδιά τη σύνδεση με τις σκέψεις, με τα συναισθήματα καθώς επίσης και με κοινωνικά και προσωπικά θέματα που απασχολούν τα ίδια και τους συνομήλικούς τους. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι στο παρόν πρόγραμμα δημιουργικής ανάγνωσης έχουν συμπεριληφθεί σπουδαία βιβλία κλασσικών και σύγχρονων δημιουργών, με ιστορίες και ήρωες με τους οποίους τα παιδιά ταυτίζονται, αγαπούν και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί τους, να τους συμπαθήσουν ακόμη περισσότερο, να ανατρέψουν τις ιστορίες τους, να μπουν στις ζωές τους, στους μύθους τους και να τους ζωντανέψουν».

Η πρωτοβουλία στηρίζει και μπορεί να αποτελέσει μέρος του προγράμματος Φιλαναγνωσίας ενώ ταυτόχρονα είναι σε συνάρτηση με σημαντικά πεδία που μπορούν να αναλυθούν στην Ευέλικτη Ζώνη, λειτουργώντας βοηθητικά στο έργο των εκπαιδευτικών. Παράλληλα όμως είναι ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά, το οποίο δημιουργεί οικειότητα και άνεση με τα λογοτεχνικά βιβλία και τις βιωματικές δραστηριότητες.

Η συμβουλευτική επιτροπή του προγράμματος απαρτίζεται από τους έγκριτους πανεπιστημιακούς κ. Γιάννη Σ. Παπαδάτο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την πολυβραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο κ. Λήδα Βαρβαρούση, Ελληνίδα υποψήφια για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Άντερσεν 2016 και την κ. Κατερίνα Τριανταφύλλου, υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου «στηρίζω το πρόγραμμα γιατί θεωρώ την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απαραίτητη για την πολλαπλή ανάπτυξη και καλλιέργεια του παιδιού, για την κοινωνική του ευαισθητοποίηση, την αισθητική του καλλιέργεια, την ψυχική και πνευματική του ωρίμαση. Πιστεύω ότι από τη μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν το βιβλίο, στην αρχή όπως το παιχνίδι, ώστε στη συνέχεια με τις πολλαπλές αναγνωστικές εμπειρίες να γίνουν κριτικοί αναγνώστες και ενεργοί πολίτες».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δομή του προγράμματος, τα προτεινόμενα βιβλία και την διαδικασία αξιολόγησης, θα βρείτε στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος www.epbooks.gr