Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Φθινόπωρο… Ενώ κάνει τον βραδινό του περίπατο σ’ ένα τοπίο χαμένο στην καταχνιά, ο Στέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της ανδρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη –αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα– η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει τον ρόλο της στον κόσμο.
Ποια είναι στ’ αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μήπως μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής; Ίσως ένα υψηλό πρότυπο, το ιερό θηλυκό, πανίσχυρο, ελεύθερο και συγχρόνως μητρικό και τρυφερό, Φως και Φωτιά του κόσμου προσωποποιημένη.
Η σύγκρουση με μια σκοτεινή σέχτα που θέλει να εξοντώσει τη Μάργω είναι αναπόφευκτη… Η εμπλοκή του Στέφανου, όπως και άλλων ανθρώπων που μοιάζουν αθώοι, θα οδηγήσει όλους τους ήρωες σε μια αναμέτρηση μπροστά στην πανάρχαια Δρυ. Άραγε, το παρελθόν επαναλαμβάνεται στο παρόν; Και πόσο επιθυμητό είναι να στοιχειώσει το μέλλον;
Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, με ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, στο οποίο το φυσικό και το μεταφυσικό εμπλέκονται αλλόκοτα κάτω από τη μαγική παρουσία και την επιρροή της Μάργως.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας με την υπογραφή Ελλήνων συγγραφέων. Κάποια από αυτά δεν αποδείχτηκαν ιδανικές αναγνωστικές εμπειρίες. Κάποια άλλα, όμως, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία που μπορεί να είχα γι' αυτά παίρνοντάς τα στα χέρια μου. Ένα από τα βιβλία αυτά είναι και το "Μάργω: Φως και φωτιά" του Φώτη Κατσιμπούρη, ενός συγγραφέα που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει πως η επιτυχία που έχει ως δημιουργός του είδους δεν είναι διόλου τυχαία αφού δεν αφηγείται απλά μια ιστορία, αλλά της δίνει ξεχωριστή πνοή και ζωντάνια, κάνοντάς την να φαντάζει στα μάτια του αναγνώστη άκρως αληθινή και ρεαλιστική, παρά τις όποιες μυθιστορηματικές ή φανταστικές προεκτάσεις μπορεί αυτή να έχει.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Μάργω, ένα πλάσμα γοητευτικό και αιθέριο, μία γυναίκα η προσωπική ιστορία της οποία καλύπτεται με ένα σαγηνευτικό πέπλο μυστηρίου. Μάγισσα, νύμφη, ιέρεια, δρυΐδα, η Μάργω έχει ζήσει μια ζωή που ταξιδεύει μέσα στους αιώνες για να φτάσει στο σήμερα και να διασταυρωθεί με τις ζωές άλλων, όπως είναι ο Στέφανος και η Μαρίνα. Ο πρώτος, φιλόλογος και συγγραφέας. Η δεύτερη, ιατροδικαστής που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ περίεργη και ιδιόρρυθμη υπόθεση που μοιάζει με γρίφο. Μια συνάντηση που μοιάζει να ακούει αυστηρά στους νόμους του πεπρωμένου, και που παντρεύει το παρελθόν με το παρόν, για να οδηγήσει σε ένα μέλλον που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη αυτού, και που σε αιχμαλωτίσει στα δεσμά της.

Το εγχείρημα του Φώτη Κατσιμπούρη είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς καλείται να συνδυάσει πολλά διαφορετικά στοιχεία, έτσι ώστε να μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα του φανταστικού έξω από τα συνηθισμένα, πράγμα το οποίο πετυχαίνει με τρόπο περίτεχνο. Σε κάθε σελίδα του μυθιστορήματος αυτού διαπιστώνεις πως όχι μόνο έχει την συγγραφική ικανότητα να αφηγηθεί αυτό που θέλει με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο, αλλά και πως δύναται να διατηρήσει μια αρμονική ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, επιτρέποντας στο κάθε χρόνο να διατηρήσει την ταυτότητά του αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό. Παράλληλα, καταφέρνει να αναδείξει τη μελέτη την οποία έχει πραγματοποιήσει προκειμένου να εμβαθύνει σε όλα αυτά για τα οποία μιλάει, συνδυάζονται ιστορικά, φιλοσοφικά αλλά και θρησκευτικά στοιχεία, συνθέτοντας τελικά ένα κράμα που σου κόβει την ανάσα.

Ουσιαστικά, η ιστορία της Μάργως είναι μια διερευνητική ματιά στην προαιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στις δυνάμεις του Φωτός ενάντια σε εκείνες του Σκότους. Είναι μια ιστορία που μέσα από το πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς της -με την επιλογή του φύλου της και του ρόλου της στην προκειμένη περίπτωση να μην είναι διόλου τυχαία- επιβεβαιώνει την μοναδικότητα της γυναίκας, που δίνει ζωή και έχει την ψυχική και συναισθηματική δύναμη να παλέψει ενάντια σε όποιο εμπόδιο βρεθεί στο δρόμο της, αλλά και να αγωνιστεί για εκείνα που πιστεύει και που αξίζει να προστατέψει, βρισκόμενη πάντα σε αρμονία με τη φύση και τον κόσμο γύρω της, σε αντίθεση με το αντρικό φύλο που ενδόμυχα πιστεύει πως η επιβολή της εξουσίας μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσα από τη βία και την καταπάτηση οποιασδήποτε αξίας.

Θα μπορούσα να πω πολλά και να αναλύσω ακόμα περισσότερα, όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς αποτελεί σπουδή στο είδος του, όμως δεν θα το κάνω καθώς δεν θέλω να φλυαρήσω, ούτε να καταστρέψω ένα μέρος της μαγείας που προσφέρει το μοναδικό αυτό ταξίδι, που μόνο αν το πραγματοποιήσεις μπορείς να το νιώσεις στον απόλυτο βαθμό. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε από το κείμενο αυτό, είναι πως το "Μάργω: Φως και φωτιά" δεν είναι απλά ένα παραμύθι, αλλά ένα μυθιστόρημα άρτιο και εξαιρετικά καλογραμμένο. Μοναδικές περιγραφές και τοποθετήσεις που δεν κουράζουν ούτε καταφεύγουν σε περιττές φλυαρίες, και που καταφέρνει να συνδυάσει τόπους, κόσμους και χρόνους με τρόπο ασύλληπτο, προσφέροντάς μας δόσεις αστυνομικού μυστηρίου και του τρομακτικού κλίματος που μόνο τα θρίλερ μπορούν να δώσουν στο κοινό τους. Μια ιστορία για τη δικαιοσύνη, την προστασία και την λύτρωση, που δεν πρέπει να παραλείψετε να διαβάσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κατσιμπούρης Φώτης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-461-685-5