Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Μία Σόντερς χρειάζεται χρήματα. Πολλά χρήματα. Έχει διορία έναν χρόνο για να ξεπληρώσει τον τοκογλύφο που απειλεί τη ζωή του πατέρα της και ζητάει πίσω τα χρήματα που του δάνεισε για να παίξει στο καζίνο. Ένα εκατομμύριο δολάρια για την ακρίβεια. Η αποστολή της είναι απλή – να δουλέψει ως συνοδός πολυτελείας στην εταιρεία της θείας της στο Λος Άντζελες και να ξεπληρώσει το χρέος σε μηνιαίες δόσεις. Να περνάει ένα μήνα με έναν πλούσιο, με τον οποίο δε χρειάζεται να κάνει σεξ αν δε θέλει – εύκολο χρήμα. Η χυμώδης, δυναμική κοπέλα με το ακατάβλητο πνεύμα και τις ερωτικές απογοητεύσεις, σχεδιάζει να δουλέψει, να βγάλει τα χρήματα που χρειάζεται και να σταματήσει. Για να πραγματοποιήσει το σχέδιό της πρέπει να κλειδώσει καλά την καρδιά της και να μην παρεκκλίνει από το στόχο της.
Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε…

Προσωπική άποψη:
"Το κορίτσι του ημερολογίου" είναι μία σειρά ηλεκτρονικών βιβλίων της Audrey Carlan, με κάθε ένα απ' αυτά να πραγματεύεται κι από ένα μήνα της ζωής της Μία Σόντερς. Πριν από λίγο καιρό, οι τρεις πρώτοι μήνες ενοποιήθηκαν σε έναν τόμο, ο οποίος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και αποτελεί τον πρώτο μιας τετραλογίας, που σκοπό έχει να μας βυθίσει σ' έναν σκοτεινό κόσμο ηδονής, μα και σε μια προσωπική αναζήτησης της ηρωίδας μας για το τι πραγματικά σημαίνει αγάπη και το πως μπορεί ο κάθε άνθρωπος να τη βιώσει. Όταν το πήρα στα χέρια μου, πολλοί έσπευσαν να με πληροφορήσουν πως θα διάβαζα τις νέες "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι", αλλά σε μια πιο ακραία σεξουαλική προσέγγιση. Αυτό με ενόχλησε, οφείλω να πω, καθώς κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε όλα τα ερωτικά βιβλία με την ιστορία της Άνα και του Κρίστιαν, αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε άλλη στιγμή.

Η Μία, λοιπόν, είναι μια νεαρή κοπέλα που έχει βρεθεί μπλεγμένη σε μια ιστορία χρεών που έχει ο πατέρας της, η ζωή του οποίου απειλείται από τοκογλύφους, αν κι εφόσον εκείνος δεν ξεχρεώσει μέσα σ' ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και το ποσό αυτό, που ξοδεύτηκε σε τζόγο, είναι μεγάλο. Ένα εκατομμύριο δολάρια! Πώς μπορεί, όμως, να τον βοηθήσει η Μία; Η επιλογή είναι μονόδρομος, και δεν είναι άλλος από το να εργαστεί για ένα χρόνο ως συνοδός πολυτελείας στην επιχείρηση που διατηρεί η θείας, ξεχρεώνοντας το χρέος σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Μην έχοντας άλλη επιλογή, η Μία αποφασίζει να βυθιστεί στα άδυτα αυτού του άγνωστου κόσμου, κλειδώνοντας την καρδιά της από κάθε συναίσθημα, με μοναδικό της μέλημα να εκπληρώσει τον στόχο της. Είναι όμως τα πράγματα τόσο εύκολα όσα νομίζει;

Το βιβλίο μού προκάλεσε περίεργα και ανάμεικτα συναισθήματα. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωσή του, δεν μπορούσα να πω με σιγουριά αν μου άρεσε ή όχι. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις αράδες είμαι απολύτως βέβαιη σε ποια μεριά γέρνω, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω πως είχε προτερήματα και αδυναμίες, με κανένα απ' όλα αυτά να μην περνάει απαρατήρητο. Αρχικά, πρέπει να πούμε πως η Μία είναι ένα πλάσμα γεμάτο πάθος και ενέργεια, το οποίο δε γίνεται να μην συμπαθήσεις σε μια πρώτη γνωριμία, αν και όσο η ιστορία προχωράει και εξελίσσεται, έρχονται στιγμές που δεν μπορείς να κατανοήσεις απόλυτα τον τρόπο σκέψης, αλλά ούτε και με ποιον συλλογιστικό τρόπο καταλήγει να παίρνει τις όποιες αποφάσεις της, οι οποίες σαφώς και είναι κάπως περιορισμένες δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί. 

Το πιο ενδιαφέρον σκέλος της ιστορίας, σχετίζεται με τους άντρες που η Μία έχει ως πελάτες. Θα περίμενε κανείς πως οι άντρες που καταφεύγουν στη λύση μισθωμένων συνοδών, θα ήταν λίγο πολύ ίδιοι μεταξύ τους ή τουλάχιστον, θα μπορούσε με ευκολία, η ίδια η συγγραφέας, να μπει στο τρυπάκι να τους παρουσιάσει ίδιους. Όμως, αν εξαιρέσουμε ορισμένα κοινά σημεία επαφής, διακρίνουμε μια ποικιλομορφία που ψυχογραφικά έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο ως προς την ανάλυση των ίδιων των χαρακτήρων, αλλά ως προς την αλληλεπίδραση που έχουν αυτοί με τη Μία, και στο κατά πόσο την επηρεάζουν συναισθηματικά, ηθικά, πνευματικά. Ο κάθε ένας απ' αυτούς έχει διαφορετικές ανάγκες, θέλω και κίνητρα, και η νεαρή μας πρωταγωνίστρια πρέπει να προσαρμοστεί σ' αυτά, αποφεύγοντας όμως να δεθεί με τους προσωρινούς της εργοδότες, πράγμα που μόνο εύκολο δεν είναι.

Η ιστορία εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό, και το γεγονός πως κάθε μήνα έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική υποϊστορία στο σύνολο της αφήγησης, με την κάθε μία απ' αυτές να ολοκληρώνεται επαρκώς, δεν μας αφήνει περιθώρια να βαρεθούμε ή να κουραστούμε. Η γλώσσα είναι νεανική, φρέσκια και σύγχρονη, αν και στα σημεία, ίσως λίγο πιο χονδροειδής απ' όσο θα θέλαμε. Παρ' όλα ταύτα, η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Μία, δεν μας αφήνει αδιάφορους, ενώ είναι εύκολο ν' αντιληφθούμε πως, ουσιαστικά, μέσα από την περιπέτειά της αυτή αναζητά να βρει το πραγματικό νόημα της αγάπης, αφού η ίδια δεν δείχνει ν' αγαπάει συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά την ίδια την αγάπη ως έννοια. Αναμένοντας, λοιπόν, την συνέχεια, με την ελπίδα και την ευχή να πάει ένα επίπεδο παραπέρα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Audrey Carlan
Μεταφραστής: Μπούρη Νίνα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-16-6942-7