Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Μάντι καταφέρνει να ξεκλειδώσει επιτέλους ένα μέρος από το μυστικό που κρύβει η Μπέκα, οι Φύλακες του Χρόνου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της ύπαρξής τους. Στην προσπάθεια να βρουν και να ενώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν ένα αγωνιώδες ταξίδι στον χρόνο που τους οδηγεί στην ανακάλυψη μιας φυλής των Μάγια και ενός αρχαίου αντικειμένου που αποτελεί βασικό δεσμό με το παρελθόν... και το μέλλον. Όμως δεν είναι όλοι οι Φύλακες έτοιμοι να χειριστούν αυτή τη νέα ανακάλυψη, και ένα μέλος της ομάδας, τυφλωμένο από τη μανία του για εκδίκηση, απειλεί να τους καταστρέψει όλους.

Προσωπική άποψη:
Μετά από οχτώ βιβλία, αισίως εννιά, έχω εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να κάνω εισαγωγή στην ανάλυση ενός ακόμα βιβλίου της σειράς "Οι Φύλακες του Χρόνου". Όχι πως έχουν ανάγκη από εισαγωγές, ή πως και ο ίδιος ο συγγραφέας της, Alex Scarrow, έχει ανάγκη από τις δικές μου συστάσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε... θες να κάνεις εντυπωσιακή "είσοδο". Και αφού, λοιπόν, απέτυχα παταγωδώς να το κάνω, κι επειδή δεν έχω πιει ακόμα τον δεύτερο καφέ της ημέρας για να σκεφτώ κάτι πιο ευφάνταστο και έξυπνο, ας περάσουμε στο ζουμί και ας σταματήσω την ακατάπαυστη φλυαρία μου. 

Η Μάντι έχει καταφέρει να φέρει στο φως κάποια στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα μέρος του γρίφου πίσω από την πραγματικό λόγο ύπαρξης των Φυλάκων του Χρόνου. Όμως η αναζήτησή τους, με σκοπό την ανακάλυψη ολόκληρης της αλήθειας, δεν έχει ακόμα τελειώσει, με τους φίλους μας να ξεκινάνε ένα ακόμα ταξίδι στο χρόνο, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρουν απαντήσεις, μα και τα κομμάτια που υπολείπονται από το μυστηριώδες παζλ που καλύπτει την ταυτότητά τους. Κάπως έτσι θα φτάσουν στο να ανακαλύψουν μια φυλή Μάγια, μα και ένα αρχαίο αντικείμενο που συνδέεται, τόσο με το παρελθόν όσο και με το μέλλον. Όμως η αποκάλυψη ενός ακόμα μυστικού, θα οδηγήσει ένα από τα μέλη της ομάδας σε μία μεγάλη έκρηξη, τροφοδοτώντας τη μανία του να εκδικηθεί.

Το έχω ξαναπεί, αλλά θα το πως ακόμα μία φορά. Ο Scarrow είναι ένας εξαιρετικός αφηγηματογράφος του φανταστικού. Έχει μια απίστευτη ικανότητα να δημιουργεί δικούς του κόσμους οι οποίοι, ωστόσο, έχουν τις ρίζες τους κάπου στην πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα αυτοί να φαντάζουν πιο ρεαλιστικοί και στέρεοι. Διαθέτει μια αστείρευτη φαντασία, χτίζοντας μια δικιά του Ιστορία η οποία, επίσης, έχει τις ρίζες της στην πραγματική, γεγονός που μας παρασύρει ακόμα περισσότερο και κάνει τη γνώση μας για το γνωστό να μπερδεύεται με τη δίψα μας για τη γνώση που έχει εκείνος να προσφέρει, χάνοντας τα όρια του τι είναι αλήθεια και τι όχι όσο η αφήγησή του προχωράει και εξελίσσεται. Όσον αφορά τη δράση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για μια επική περιπέτεια φαντασίας, τα λόγια είναι μάλλον περιττά, αφού με κάθε νέο του βιβλίο επιτυγχάνει να εκτοξεύσει την αγωνία μας και την ένταση της ιστορίας του ακόμα πιο ψηλά.

Όμως, αυτό που ξεχωρίζει, τόσο στο συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και στα τελευταία βιβλία της σειράς γενικότερα, είναι η ανάλυση και η ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Όχι πως δεν ήταν καλοδουλεμένοι από την αρχή απλά, τώρα πια, τους έχει πάει σε ένα άλλο, διαφορετικό επίπεδο. Τους έχει περάσει από σαράντα κύματα, τους έχει βάλει, πολλές φορές, να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη απ' αυτά που μπορούν ν' αντέξουν, όμως όλα αυτά έχουν μία σκοπιμότητα. Να οδηγήσουν στο σήμερα, με τους ίδιους να έχουν μεγαλώσει, όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Να έχουν ωριμάσει, αλλά παράλληλα, να έχει ενισχυθεί κάθε άγριο ένστικτό τους, είτε αυτό σχετίζεται με την επιβίωσή τους και την προστασία της ανθρωπότητας, είτε με τη βαθιά ριζωμένη, μέσα σε ορισμένους, δίψα για εκδίκηση. Ειδικά η ανάπτυξη του ψυχογραφήματος της Σαλ, στο βιβλίο αυτό, είναι αριστοτεχνική.

Εν κατακλείδι, λίγο πριν από το οριστικό τέλος της μακράς αυτής περιπέτειας, ο Scarrow μάς προσφέρει ένα ακόμα βιβλίο με εντάσεις, δράση, περιπέτεια, αγωνία, αλλά και μεγάλο προβληματισμό. Είναι το κομβικό εκείνο σημείο όπου πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την τελική πορεία των ορίων μας, αλλά και το photo finish μίας διαδρομής που μπορεί να μην ήταν εύκολη ή ευχάριστη, τουλάχιστον όχι όλες τις φορές, αλλά που είχε να προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες, δυνατά κι έντονα συναισθήματα, όλα τα στοιχεία εκείνα, δηλαδή, που χρειάζεται ένας άνθρωπος προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί ολοκληρωμένος και πλήρης στην ενηλικίωσή του. Κι αν δεν έχετε διαβάσει ήδη τα προηγούμενα βιβλία, ίσως τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε και να καλύψετε το χαμένο έδαφος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Scarrow
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-03-0884-6