Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τέσσερις νεαρές γυναίκες μέσα σε μια αίθουσα χορού συμφωνούν να βοηθήσει η μία την άλλη με στόχο όλες να βρουν συζύγους… με οποιοδήποτε κόστος.
Η πανέμορφη Άναμπελ Πέιτον θα μπορούσε να επιλέξει όποιον ήθελε. Όμως το γεγονός ότι δεν έχει καμία οικονομική επιφάνεια δεν της αφήνει πολλά περιθώρια.
Η οικογένειά της βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ο μόνος τρόπος να τη σώσει είναι να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα.
Ο Σάιμον Χαντ, ο πιο επίμονος θαυμαστής της, θα μπορούσε να είναι ο τέλειος υποψήφιος. Ο όμορφος και φιλόδοξος επιχειρηματίας έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: δεν ανήκει στην αριστοκρατία. Καθώς προσπαθούν να αντισταθούν ο ένας στον άλλον, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν έρωτα πολύ πιο ισχυρό από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.
Ο έρωτας είναι ίσως το πιο επικίνδυνο παιχνίδι…

Προσωπική άποψη:
Ένας από τους πλέον βασικούς πυρήνες των ρομαντικών μυθιστορημάτων εποχής έχει να κάνει με την ταξική "πάλη" και με το πως, τα εμπλεκόμενα σε αυτή μέλη, παλεύουν, είτε με τον εαυτό τους, είτε με την κοινωνία, είτε με τα θέλω τους, προκειμένου να βρουν την ιδανική για εκείνους λύση, φτάνοντας στην πραγμάτωση των ονείρων και των στόχων τους. Πολλές φορές, όμως, αυτό γίνεται με έναν τρόπο αρκετά επιτηδευμένο ή ξεπερασμένο, κάτι που στερεί στον αναγνώστη το ενδιαφέρον ή, ακόμα χειρότερα, τη δυνατότητα ταύτισης με τους ήρωες, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει στη θέση τους και να βιώσει την ιστορία τους σε ένα βαθύτερο, πιο προσωπικό επίπεδο. Η Lisa Kleypas δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς και η ίδια έχει χρησιμοποιήσει πολλάκις τον πυρήνα αυτό στις ιστορίες του. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη λογοτεχνία, η ουσία δεν βρίσκεται τόσο στην πρωτοτυπία μίας ιδέας, όσο στον τρόπο αξιοποίησης και διαχείρισης αυτής, με τη συγγραφέα να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Το concept της τετραλογίας αυτής θέλει τέσσερις νεαρές γυναίκες που ανήκουν στην αριστοκρατική τάξη, κατά τη διάρκεια μίας χοροεσπερίδας, να κλείνουν μία μεταξύ τους συμφωνία, που δεν είναι άλλη από το να αλληλοβοηθηθούν προκειμένου να βρουν τους ιδανικούς για εκείνες συζύγους. Η πρώτη στη λίστα μας είναι η Άναμπελ Πέιτον, που αν και θα μπορούσε λόγω της τάξης της να διαλέξει όποιον επιθυμεί, δεν μπορεί να το κάνει, αφού η οικογένειά της έχει καταστραφεί οικονομικά, άρα το να βρει έναν πλούσιο γαμπρό είναι μονόδρομος για εκείνη. Όμως, εκτός από χρήματα, ο γαμπρός αυτός πρέπει να έχει και υψηλή θέση στον κύκλο της, κάτι που καθιστά τον Σάιμον Χαντ ιδανικό κατά το ήμισυ. Γιατί, βλέπετε, ο Σάιμον έχει μια καλή οικονομική κατάσταση, είναι φιλόδοξος και ανερχόμενος επιχειρηματίας, αλλά στερείται αριστοκρατικού τίτλου. Τι θα συμβεί, λοιπόν, όταν το πάθος ανάμεσά τους μοιάζει να φουντώνει όλο και περισσότερο, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο;

Πριν μιλήσω για το main story του βιβλίου, αυτό που έχει να κάνει καθαρά με το ερωτικό κομμάτι της υπόθεσης, θέλω να αναφερθώ στη σχέση των τεσσάρων κοριτσιών, που η Kleypas την χειρίζεται με τρόπο μοναδικό. Μπορεί, στην επιφάνεια, τα κορίτσια να είναι κομπάρσοι η μία στην ιστορία της άλλης, όμως στην πραγματικότητα παίζουν έναν πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή ενός ανθρώπου, μα και πόσο απαραίτητη, αφού σε αυτήν μπορείς να καταφύγεις όταν δεν έχεις που αλλού να πας και χρειάζεσαι κάποιον ώμο για να στηριχτείς, τις ώρες εκείνες που νιώθεις να γονατίζεις κάτω από το βάρος των ευθυνών που, στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι δικές σου, αλλά σου κληροδοτήθηκαν άδικα και χωρίς ποτέ να ερωτηθείς, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Ο τρόπος που τα κορίτσια στηρίζουν η μία την άλλη, λοιπόν, είναι βαθιά ανθρώπινος και συγκινητικός, με τη μεταξύ τους σύνδεση είναι ουσιαστική και γεμάτη αλήθεια, στοιχεία που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις, ειδικά σε μια εποχή που οι φιλίες μοιάζουν να μπάζουν από παντού και η ανιδιοτέλεια είναι έννοια που χάνεται στη μετάφραση.

Όσον αφορά το αισθηματικό σκέλος, τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά ρομαντική και τρυφερή ιστορία, που λειτουργεί ρεαλιστικά και ανθρώπινα σε όλα της τα επίπεδα -καθότι πολυδιάσταση, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε κοινωνικό εύρος ανάλυσης. Τοποθετημένος σε μια εποχή κοινωνικών διακρίσεων, ο έρωτας αυτός αντιμετωπίζει όλα τα δεινά που συνάδουν με την εποχή του, πέφτοντας θύμα των στερεοτύπων που πράγματι υπήρξαν. Και η Kleypas "δουλεύει" πολύ καλά όλα τα στοιχεία αυτά, το καθένα μόνο του και όλα μαζί συνδυαστικά, συνθέτοντας ένα ρομαντικό δράμα χαρακτήρων, πολύ καλά δομημένων που εξελίσσονται και ωριμάζουν, όπως ωριμάζει και η σχέση τους στην πορεία της διαδρομής τους, χωρίς, ωστόσο, να καταφεύγει σε βαρύγδουπους διαλόγους, υπερβολικά σύγχρονους προβληματισμούς που δεν θα ταίριαζαν ομαλά με το τότε που περιγράφει, και δακρύβρεχτες στιγμές που προσπαθούν να εκβιάσουν το συναίσθημά μας. Και αυτό λέγεται ισορροπία, που πολλές φορές απουσιάζει από τα ρομάντζα της κατηγορίας.

Η ιστορία της Άναμπελ και του Σάιμον δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, δεν είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα -για το είδος του. Παρ' όλα ταύτα, είναι μία ιστορία που καταφέρνει ν' αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, να μας συγκινήσει με την δραματουργική της αφήγηση, να ξυπνήσει τον ρομαντισμό μας με την τρυφερότητά της, μα και να είναι απόλυτα αληθινή μέσα από την ρεαλιστική και ειλικρινή αποτύπωση σε χωροχρονικό, κοινωνικό, ταξικό, συναισθηματικό επίπεδο. Με μία λέξη, είναι μία ιστορία ανθρώπινη. Μία ιστορία την οποία θα μπορούσε να ζήσει ο καθένας από εμάς, ακόμα και στο σήμερα. Ίσως με λίγο διαφορετικές προεκτάσεις, αλλά τα κοινωνικά στερεότυπα, τα ταμπού, μα και αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εμάς, δεν θα πάψουν ποτέ, καλώς ή κακώς, να υφίστανται. Όπως και να 'χει, σίγουρα η Kleypas, εκτός από τη βιβλιοθήκη μου, έχει μπει, πλέον, για τα καλά και στην καρδιά μου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Οράτου Νινέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-5229-60-3