Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν ένα γυμνασιοκόριτσο που το έλεγαν Λουσίντα Χέις και το αγαπούσαν οι πάντες βρίσκεται δολοφονημένο, δεν μένει κανένας ασυγκίνητος στο νυσταλέο προάστιο του Κολοράντο όπου έμενε: ούτε το αγόρι που αγαπούσε βαθιά το κορίτσι, ούτε ένα άλλο κορίτσι που ήθελε να ζήσει κι αυτό την ίδια τέλεια ζωή της ούτε ο αστυνομικός στον οποίον ανατίθεται να ερευνήσει τη δολοφονία της.
Την επαύριο της τραγωδίας, τα τρία αυτά μοναδικά πρόσωπα –ο Κάμερον, η Τζέιντ κι ο Ρας–, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα πιο σκοτεινά τους μυστικά προσπαθώντας να βρουν την παρηγοριά, την αλήθεια ή και τα δυο.

Προσωπική άποψη:
Η νεαρή Danya Kukafka έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με την ίδια να εργάζεται στο λογοτεχνικό κύκλωμα και πριν απ' αυτό. Ως επιμελήτρια, αναμφίβολα έχει διαβάσει πολλά βιβλία, έχει πολύ μεγάλη γκάμα ιδεών μέσα απ' την οποία θα μπορούσε να εμπνευστεί, πράγμα και το οποίο έκανε, έχοντας, παράλληλα, πολύ εμφανείς επιρροές από τα σύγχρονα κοινωνικά κι εγκληματικά πρότυπα τα οποία προβάλλονται και αναλύονται πάρα πολλές φορές στα Μέσα κάθε μορφής, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τη ζωή να ξεπερνά ακόμα και τις πιο αρρωστημένες φαντασιώσεις. Τώρα, κατά πόσο πετυχαίνει τα μέγιστα... Δεν θα έλεγα πως φτάνει στην κορυφή που θα μπορούσε κάποιος πιο ώριμος απ' αυτήν συγγραφέας, όμως, για πρωτάρα, τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά.

Όλα ξεκινάνε με την ανακάλυψη του πτώματος ενός νεαρού κοριτσιού, ένα γεγονός που αναστατώνει την φιλική και ήσυχη κοινότητα του Μπλούμσβιλ στο Κολοράντο. Κανείς από τους κατοίκους της μικρής πόλης δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ένα τόσο βίαιο γεγονός θα λάμβανε χώρα τόσο κοντά του, πόσο μάλλον όταν το θύμα αποδεικνύεται πως ήταν η Λουσίντα Χέις, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι πρότυπο που όλοι αγαπούσαν και θαύμαζαν. Ένα κορίτσι που φαινομενικά είχε την τέλεια ζωή και που κανείς δεν είχε λόγο να την τερματίσει τόσο απότομα και βίαια. Οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση ανατίθενται στον αστυνομικό Ρας, με τον ίδιο να μην είναι υπεράνω πάσης υποψίας, την ίδια ώρα που έντονες υποψίες πέφτουν και πάνω σε δύο ακόμα πρόσωπα, τον Κάμερον και την Τζέιντ, με τον πρώτο να έχει μια παθολογική αγάπη απέναντι στη Λουσίντα, ενώ η δεύτερη μια παθολογική ζήλια, αισθήματα που δε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φονικά ένστικτα και όπλα.

Η Kukafka, με μια αρκετά απλοϊκή γραφή, μα ιδιαίτερα ουσιαστική κι επικεντρωμένη στην ουσία, παράλληλα, καταφέρνει να αφηγηθεί μια ιστορία που πέραν της αστυνομικής της ταυτότητας, θέλει να εστιάζει στον ανθρώπινο και κοινωνικό παράγοντα που πολλές φορές μπορεί να κατευθύνει τον δράστη στο να διαπράξει ένα έγκλημα, μα και στα κίνητρα που μπορεί αυτός να δημιουργήσει με λανθάνοντες τρόπους που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, η συγγραφέας επιλέγει να μοιράσει την αφήγηση ανάμεσα στους Ρας, Κάμερον και Τζέιντ, ώστε να εκφράσει ο καθένας τους, με τη δική του φωνή, την προσωπική του αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Και μπορεί η αλήθεια αυτή να μην είναι αντικειμενική, αλλά βαθιά επηρεασμένη από την υποκειμενική αντίληψη και παθητικότητα του καθενός, είναι, όμως, αυτή που μπορεί να μας οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτού που βρίσκεται πίσω από την εικόνα και να μας οδηγήσει στις απαντήσεις που έχουμε πραγματικά ανάγκη. 

Περισσότερο από την ίδια την ιστορία, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαρακτήρες που εμπλέκονται σε αυτήν, η δόμηση του χαρακτήρα τους και η ανάπτυξη αυτών, μέσα από πολύ καλά δουλεμένα ψυχογραφήματα, στα οποία η συγγραφέας φαίνεται πως έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ακόμα περισσότερη φαιά ουσία. Ο καθένας απ' αυτούς είναι ιδιαίτερος, ξεχωριστός, και την ίδια στιγμή που θα μπορούσε κανείς εύκολα να του καταλογίσει την ιδιότητα του θύτη, άλλο τόσο εύκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ενοχή του. Άνθρωποι μπερδεμένοι και χαμένοι ανάμεσα στα θέλω τους και στα πρέπει την κοινωνίας, στα συναισθήματά τους και στα πάθη τους, στη λογική τους και στην παρόρμηση που πολλές φορές μάς καταβάλει και μας ορίζει χωρίς να μας επιτρέπει να υποχωρήσουμε μπροστά στο σωστό και στο λάθος. Άνθρωποι με αδυναμίες, όπως όλοι μας, που εύκολα θα μπορούσαν να λοξοδρομήσουν και να χαθούν στα σκοτάδια της ψυχής και του υποσυνείδητού τους.

Το "Κορίτσι στο χιόνι", λοιπόν, δεν είναι μια συγκλονιστική ιστορία, κυρίως επειδή έχουμε γίνει αρκετά απαθείς λόγω της φρικαλεότητας που επικρατεί γύρω μας, στην πραγματική μας ζωή, είναι, όμως, μια ιστορία πολύ αληθινή, ρεαλιστική και ανθρώπινη, με την συγγραφέα να την έχει χειριστεί άρτια στα σημεία της, μα έχοντας χειριστεί ακόμα πιο άρτια τους ίδιους τους χαρακτήρες της που κινούν τα νήματα σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου που οι επιλογές και το συναίσθημα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Άραγε, που ξεκινάει και που τελειώνει η αγάπη; Πότε αυτή ξεπερνάει τα όρια και γίνεται εμμονή; Και από την άλλη, μέχρι που μπορεί να οδηγήσει κάποιον η ζήλια; Πόσο ευάλωτοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στην εφηβεία τους και πόσο εύκολο είναι να κάνουν το βήμα εκείνο που θα τους οδηγήσει στην αντίπερα όχθη της λογικής; Διαβάστε το βιβλίο αυτό και θα το ανακαλύψετε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Danya Kukafka
Μεταφραστής: Σπανδώνης Γιάννης
Εκδόσεις: Ωκεανός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 446
ISBN: 978-618-5284-93-0