Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έχουν περάσει έξι μήνες από τα περιστατικά του πρώτου μυθιστορήματος, Στο δάσος. Η Κάσι Μάντοξ έχει φύγει από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και δεν σκοπεύει να γυρίσει – ώσπου ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει στον τόπο ενός φρικιαστικού εγκλήματος. Το θύμα είναι ολόιδιο η Κάσι και σύμφωνα με την ταυτότητά της είναι η Αλεξάντρα (Λέξι) Μάντισον, ένα ψευδώνυμο που η Κάσι χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι δεν πρέπει απλώς να ανακαλύψει ποιος σκότωσε την κοπέλα αυτή – πρέπει, το σημαντικότερο, να μάθει ποια ήταν.

Προσωπική άποψη:
Η Tana French είναι μια συγγραφέας που ομολογώ πως άργησα να γνωρίσω, αλλά που με κέρδισε από την πρώτη κιόλας μας επαφή. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μου προσφέρει έντονες στιγμές τρόμου και αγωνίας, αλλά γιατί καταφέρνει, παράλληλα, να μου προκαλεί και πολύ έντονα συναισθήματα συμπάθειας, λύπης και στεναχώριας σ' έναν βαθμό, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο με αγγίζει συναισθηματικά κι ενεργοποιεί τις όποιες ευαισθησίες μου, αλλά πως με κάνει να ταυτίζομαι με τους ήρωες και τις ιστορίες της σ' ένα επίπεδο που δεν είναι πάντοτε εύκολο, όχι τουλάχιστον όταν μιλάμε για θρίλερ μυστηρίου.

Συνεχίζοντας ακριβώς από το σημείο που μας άφησε το "Στο δάσος", παρακολουθούμε την Κάσι Μάντοξ να έχει αποχωρήσει από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, σαφώς επηρεασμένη από την τελευταία της υπόθεση, και δείχνει αποφασισμένη να μην επιστρέψει στη θέση της ό,τι κι αν συμβεί. Τα πράγματα, όμως, εξελίσσονται με έναν τρόπο που κανείς δεν θα περίμενε, πολύ περισσότερο η ίδια η Κάσι, που επιστρέφει στη δράση εξαιτίας ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που έχει ως θύμα του μια νεαρή γυναίκα. Μια γυναίκα που της μοιάζει τρομακτικά. Μια γυναίκα που, σύμφωνα με την ταυτότητά της, έχει το ίδιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποιούσε η Κάσι όταν εργαζόταν ως μυστική πράκτορας. Μια γυναίκα που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν ποια είναι, αλλά που η Κάσι είναι αποφασισμένη να το ανακαλύψει, μαζί και τον δολοφόνο της.

Η French "παίζει" με την ιδέα του ότι ο καθένας από εμάς έχει έναν σωσία, που απλά μπορεί να μην τον συναντήσει ποτέ, επειδή αυτός μπορεί να βρίσκεται ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. Όμως αυτή είναι μόνο η μία οπτική της ιστορίας μας, εκείνη που καλείται να περιπλέκει τη μοίρα, το πεπρωμένο, τις κρυφές αλήθειες και την ανθρώπινη διαστροφή σε ένα κουβάρι, του οποίου τα νήματα είναι περισσότερο μπλεγμένα απ' όσο μπορεί να υποθέτει κανείς. Γιατί, πιστέψτε με, είμαι σχεδόν βέβαιη για το τι σκέφτεστε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή και περίπλοκη απ' αυτό που υποθέτετε, και εκεί είναι και ένα από τα σημεία που η French κερδίζει επιπλέον πόντους. Όχι μόνο γιατί μπορεί να πάρει τις πιο απλές ιδέες και να τις εξελίξει σε κάτι περισσότερο απ' αυτό που είναι, αλλά γιατί μπορεί και να τις χειριστεί άρτια από την αρχή μέχρι το τέλος τους.

Παράλληλα, πέραν από ένα καλογραμμένο και καλά αναπτυγμένο ψυχολογικό θρίλερ με έντονες δόσεις τρόμου, αφού παίζει με το μυαλό και τις αντοχές σου σε πολλαπλά επίπεδα, το "Ξένο δέρμα" είναι κι ένα πολύ εσωτερικό βιβλίο με ισχυρές δραματικές πινελιές, που νομίζω πως μπορούν ν' αγγίξουν ακόμα και τον πιο σκληρόκαρδο αναγνώστη. Το βιβλίο επικεντρώνεται εξαιρετικά πολύ στην πρωταγωνίστριά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλοι χαρακτήρες όπως ο Ρομπ περνάνε απαρατήρητοι, αλλά η συγγραφέας επιλέγει να μας θυμίσει με τον τρόπο της πως αυτή είναι η ιστορία της Κάσι περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου, και πως η ίδια έχει πολλά θέματα να λύσει, με πολλούς να έρθει αντιμέτωποι και να παλέψει, μα πάνω απ' όλους, με τον ίδιο της τον εαυτό. Γιατί, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που μέχρι και η ίδια αμφιβάλλει, βαθιά μέσα της γνωρίζει πως είναι δυνατή, πως μπορεί να προχωρήσει στη ζωή της αφήνοντάς τα όλα πίσω της, και το ίδιο γνωρίζουμε και πιστεύουμε κι εμείς.

Το "Ξένο δέρμα" είναι ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό βιβλίο που σε παρασύρει στις σελίδες του, μέσα στις οποίες χάνεσαι, διατηρώντας μια εσωτερική ελπίδα να βγεις αλώβητος από το "ταξίδι" σου αυτό, όπως ελπίζεις και για την Κάσι, που έχει να παλέψει με τέρατα και διεστραμμένους δαίμονες, μα και με τον εαυτό της, που αποδεικνύεται ο πιο σκληρός και ανθεκτικός της αντίπαλος. Μια ιστορία που πέραν όλων των άλλων, μιλάει για την αγάπη. Την αγάπη της οικογένειας και των φίλων, εκείνη που είναι πιο ισχυρή από την ρομαντική, που μπορεί να διατηρείται μέσα στον χρόνο και ν' αντέχει περισσότερο, ίσως γιατί δεν εξαρτόμαστε από αυτήν, αλλά αφηνόμαστε σε αυτήν με τρόπο φυσικό, αβίαστο, με λιγότερο προβληματισμό και ανασφάλειες. Μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το ψυχολογικό δράμα, και που αποδεικνύει πως ένα αστυνομικό βιβλίο μπορεί να είναι πολλά περισσότερα, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, αλλά διευρύνοντάς την.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tana French
Μεταφραστής: Δρακάκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 792
ISBN: 978-618-03-1899-9